Vona, a kirakatrendező

A cukikampány arról szólt, hogy miként tudnának más társadalmi csoportok számára is szimpatikusak lenni, de én ennél fontosabbnak tartom a saját közösség építését. Úgy is lehetne mondani, hogy elgondolkoztak rajta, hogy miután megkerülhetetlen szereplőjévé váltak a piacnak, hogyan tudnának trösztté válni - mondta Budaházy György az ATV-nek.

 A korábbi gerillavezér kifejtette, Novák Előd félreállítása méltatlan húzás volt Vona Gábor részéről ahhoz képest, hogy a Jobbikot a kuruc.info vitte el a 17 százalékig. Hozzátette, a kegyvesztetté vált alelnök számára az egyik leghitelesebb ember a Jobbikból, s Toroczkai László indításával Vona csupán "egy kicsit átrendezi a kirakatot". Budaházy hibának tartja, hogy miután a párt a nemzeti radikális közösség hátán bejutott a parlamentbe, a megszerzett erőforrásokat nem eléggé forgatta vissza ennek a közösségnek a megerősítésére: "a pártokráciában a pártok sok szempontból cégszerűen működnek és ez alól a Jobbik sem tudja kivonni magát" - vélte a székházostromló, akire a múlt héten 20 éves börtönbüntetést kért az ügyészség terrorcselekmények elkövetése miatt.

Kifejtette: a Hunnia-per alatt nem maradt egyedül, sok jobbikos és fideszes kiállt érte, s ennek köszönheti, hogy kijutott a börtönből. Beismerte, hogy ő vezette a Hunnia-mozgalom katonai szárnyát, ám szerinte ebből az ügyészség téves következtetést vont le: "a sorkatonaság eltörlése után nem akartunk beletörődni abba, hogy nincsenek életképes férfiak, akik megvédik a hazát. Lényegében állapotfelmérést végeztünk a jelentkezők közt" - mondta.

Szerző
Témák
Jobbik Budaházy

Iszapbirkózás Balatonmáriafürdőn

Publikálás dátuma
2016.05.12. 07:16
Illusztráció/Népszava
Mára kezelhetővé vált az iszaposodás problémája Balatonmáriafürdőn, a gond a dél-balatoni üdülőhely nyolc strandja közül kettőt érintett - közölte a község polgármestere szerdai sajtótájékoztatóján a településen.

Galácz György (független) beszámolója szerint tavaly ősszel a település mintegy nyolc kilométeres partszakaszának keleti részére, egy két kilométernyi partszakaszra érkezett szokatlan mennyiségű iszap, amelynek felét, háromnegyedét azóta már továbbvitte a víz. Nádkarbantartással, lepelkotrással, valamint szélesebb és hosszabb bejárók építésével orvosolják a problémát, így a szezonkezdetre nem befolyásolja a két érintett stand működését és szolgáltatásainak színvonalát sem az iszap.

Az az elméletet, amely szerint a balatonmáriai iszaposodást a balatonfenyvesi kikötőépítkezés okozta, egyelőre sem kizárni, sem megerősíteni nem lehet, erre majd a kutatások adhatnak választ.

Szerző

Száműzik az e-cigit - Magas bírság jöhet

Hatályba lép május 20-án az elektronikus cigaretta használatát korlátozó szabályozás, nem lehet majd e-cigarettát használni a közforgalmú intézményekben, közösségi közlekedési eszközökön, munkahelyeken, valamint közterületnek minősülő helyeken, például aluljárókban, játszótereken és azok ötméteres körzetében. A szabályt megsértők bírsága húszezertől ötvenezer forintig terjedhet - közölte az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a fiatalok kevésbé vannak tudatában az e-cigaretta egészségkárosító hatásainak. Felmérések szerint Magyarországon a 2012-es 2,9 százalékról 2013-ra 4 százalékra nőtt azon fiatalok száma, akik a hagyományos cigarettázást még soha nem próbálták ki, ám elektronikus cigarettát használtak már.

Az e-cigaretta nem biztonságos, ismert összetevői között ugyanis bizonyítottan egészségkárosító anyagok vannak, arra viszont nincs bizonyíték, hogy hatásosan segítene leszokni a dohányzásról. Alkalmazása ugyan csökkentheti a megvonási tüneteket, de inkább fenntartja, sőt fokozhatja is a nikotinfüggőséget, mintsem megszünteti azt - tették hozzá.

Bár a kormány előszeretettel hivatkozik "friss kutatásokra" a szigorítások jogosságával kapcsolatban, a friss felmérések egyre inkább azt támasztják alá, hogy az e-cigi kevésbé káros, mint a hagyományos. Az angol közegészségügyi hatóság idén augusztusban publikált vizsgálatának eredményei szerint az e-cigi 95 százalékban kevésbé károsító, mint a hagyományos, s nagyjából ugyanezt állapította meg októberben a belga Legfelsőbb Egészségügyi Tanács is. November elején pedig az amerikai Járványügyi Hivatal is elismerte, hogy az e-cigitől való túlzott félelmeknek nincs valós alapjuk.

A Villanypára Egyesület korábban cáfolta az ÁNTSZ állításait, szerintük bizonyított, hogy az e-cigi által kibocsátott gőzből hiányzik a dohány elégetésekor felszabaduló több ezer vegyi anyag, így az a 400 közismerten rákkeltő vegyület is, amely a dohányfüst elválaszthatatlan eleme. Az e-cigiben található folyadék hevítésekor felszabaduló egészségre ártalmas vegyületek koncentrációja egészségügyi határértéken aluli, mennyiségük a hagyományos cigaretta füstjében található mennyiségekhez képest elenyésző. Az ÁNTSZ által megnevezett propilén-glikollal kapcsolatban pedig azt írták: az anyag "mind a kozmetikai-, mind az élelmiszeriparban előszeretettel alkalmazott adalékanyag, besorolása szerint az egészségre nem ártalmas".

Korlátozás Európában
Ausztriában, Belgiumban, Cipruson, Luxemburgban, Lettországban, Izlandon, Litvániában, Portugáliában Lengyelországban és Szlovákiában tilos a zárt légterű közterületeken használni, Dánia és Észtország pedig ott tiltja az elektronikus eszközök használatát, ahol gyerekek jelenléte jellemző. Norvégiában és Törökországban betiltották az e-cigaretta forgalmazását, az Egyesült Államokban pedig azzal 18 év alattiakat nem szolgálnak ki.

Szerző