Balázsék miatt kapott súlyos bírságot a Class FM

Publikálás dátuma
2016.05.12. 11:24
Illusztráció: Népszava
Reggeli műsorának hibás korhatár-besorolása miatt a Class FM szolgáltatóját 750 ezer, burkolt reklámért az RTL Klubét 100 ezer forint bírsággal sújtotta a médiatanács - a testület e heti ülésén meghozott döntésről csütörtökön tájékoztatott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).

Közlésük szerint bár a Class FM adó január 11-ei Morning Show műsorát az adó a 12 éven aluliaknak nem ajánlott kategóriába sorolta, a médiatanács megítélése szerint az elhangzott tartalom 16-os korhatár-kategóriájú, és ennek megfelelően azt csak az este kilenc és hajnali öt óra közötti éjszakai sávban tehették volna közzé. 

A műsorban a drog- és alkoholfogyasztást a gyerekeknek félreérthetően, a humor eszközével bagatellizálták, pozitív megvilágításba helyezték, kétszer erős trágárság is hallható volt, a homoszexualitásról pedig ironikusan, nem a kiskorúak érettségi szintjének megfelelő módon beszélgettek - írják. 

Emlékeztettek arra: a médiatanács korábban már két esetben kiszabott 500-500 ezer forint bírságot a médiaszolgáltatóra ugyanennek a szóban forgó korhatár-besorolási jogszabályhelynek a megsértése miatt a tavaly december 30-ai, illetve a január 4-ei adások miatt.

Jelezték azt is: az RTL Klub szolgáltatójára azért szabták ki a szankciót, mert tavaly december 6-ai és 9-ei Egészségkalauz című műsorában egy patikahálózatról szóló burkolt reklámot tettek közzé. Az NMHH közleménye szerint a testület hozzájárult, hogy a Radio Plus Kft. által a Budapest 96,4 MHz-es frekvencián eddig DJ FM névvel indítani tervezett körzeti kereskedelmi rádió Rádió 1 néven működjön.  A médiatanács jóváhagyta a Kultúr M Kft. Eger 100,7 MHz és a Diórádió Gyöngyös Kft. Gyöngyös 101,7 MHz és Hatvan 87,9 MHz médiaszolgáltatási jogosultságainak hálózatba kapcsolódását, valamint azt, hogy közös néven működjenek az adók.

Szerző
Frissítve: 2016.05.12. 14:20

Pünkösd - Változik a MÁV-menetrend!

Publikálás dátuma
2016.05.12. 11:22
FOTÓ: Népszava
Változik a vasúti menetrend a pünkösdi hétvégén: vasárnap az ünnepnapi, hétfőn pedig a vasárnapi menetrend szerint járnak a vonatok - közölte a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. kommunikációs igazgatósága csütörtökön.

A közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy a sorban állás elkerülése érdekében érdemes elővételben megváltani a jegyeket vagy az internetes jegyvásárlást választani. Bővebb információ a http://www.mavcsoport.hu/ honlapon olvasható, illetve a helyi tarifával hívható MÁVDIREKT vonalon, a 06-40-49-49-49-es telefonszámon kérhető.

Szerző
Témák
MÁV pünkösd

Trükkös jogosítványok

Sokan nem ismerik mit rejtenek azok a kódszámok, amelyek jogosítványaik hátsó oldalán szerepelnek, ezt pedig a pénztárcájuk bánhatja. Sokaknak nem tűnik fel az sem, hogy vezetői engedélyükön két lejárati dátum szerepel, így gyakran előfordulhat, hogy egyesek lejárt jogsival vezetnek, és nem is tudnak róla.

Megüthetik a bokájukat azok az autósok, akik nincsenek tisztában azzal, hogy a vezetői engedélyük hátulján található kódszámok pontosan mit is jelentenek, "tájékozatlanságukat" a pénztárcájuk bánhatja. Mint arra a Pénzcentrum.hu is felhívta a figyelmet, a kódokat sokan nem ismerik, a portál egyik pórul járt olvasóját például azért büntették meg 50 ezer forintra, mert nem tett eleget a jogosítvány hátulján feltüntetett 110-es kódnak - ez azt jelenti, hogy csak úgy vezethet, ha van magánál tartalék szemüveg.

A kódok jelentését kormányrendelet határozza meg, az 1-től 270-ig terjedő skálán a legkülönfélébb, a vezetéshez szükséges feltétel, korlátozás is megjelenik, a számok a vezetői engedély kiállításához szükséges alkalmassági vizsgálatot végző orvos szakvéleménye alapján kerülnek fel az okmányra. A leggyakoribb kódok:

  •  01.01. csak szemüvegben vezethet

  •  01.02. kontaktlencsével vezethet

  •  110. tartalék szemüveg tartása kötelező

  •  78. automata sebességváltóval rendelkező járművekre korlátozva

Ugyanakkor érdemes odafigyelni, hogy külön kód van arra az esetre, ha valaki kontaktlencsében és szemüvegben is vezethet (01.06). De ha valaki kontaktlencsével vezet, amikor azt csak szemüveggel (01.01) lenne szabad, egy közúti ellenőrzés során megbüntethetik.

Nagyon fontos tisztában lenni az érvényességre vonatkozó dátumokkal is, a vezetői engedély, mint okmány lejárati dátuma ugyanis sokaknál nem egyezik meg a vezetési jogosultság igazolására vonatkozó érvényességi idővel. Ez azért van, mert a kártya formátumú vezetői engedély a vezetési jogosultság igazolásán túl lakcímkártyával személyazonosításra is alkalmas, ennek érvényességi ideje 10 év. A kártya hátoldalán, a 11-es rovatban az orvosi érvényesség végdátuma van megjelölve, tehát az az időpont, ameddig a háziorvos a vezetésre való jogosultság időtartamát megállapította (ez 50 éves korig 10 évre, 60 éves korig 5 évre, 70 éves korig 3 évre, 70 éves kor felett 2 évre adható, a dátum ezért lehet sokaknál eltérő).

Vagyis az engedély első oldalán az okmány személyazonosításra szóló érvényességi ideje található, maga a vezetési jogosultság érvényességi ideje pedig a hátoldalon. Sokan azonban csak az engedély első oldalán feltüntetett dátumot nézik, ezért fordulhatnak elő olyan esetek, hogy valaki több éve lejárt jogsival vezet - ami gyakran csak a közúti ellenőrzések során derül ki.

Szerző