Előfizetés

Babos elsírta magát, miután Williams-sel játszott

Publikálás dátuma
2016.05.12. 11:43
FOTÓ: Matthew Lewis/Getty Images
Babos Tímea elfogódottan összegzett, miután szerdán közel háromórás mérkőzésen, 6:7, 7:5, 6:4-re legyőzte a világranglistán 14. amerikai Venus Williamset a római salakpályás tenisztorna második fordulójában.

"A meccs végén meg is könnyeztem a győzelmet" - nyilatkozta honlapján a 23 éves soproni játékos, aki kedden ünnepelte a születésnapját."Elképesztő érzés, hogy megnyertem ezt a meccset, jó utószülinapi ajándék. A mérkőzés előtt az volt a legnehezebb, hogy elfelejtsem, ki áll a háló túloldalán, hogy Venus Williams ellen játszom. Összességében nagyon-nagyon küzdős meccs volt" - nyilatkozta. Hozzátette: rettentően jó érzés volt a világ egyik legjobb pályáján, a Pietrangelin játszania, ahol telt ház volt. Köszönetet mondott azoknak a magyaroknak, akik a helyszínen végig szurkoltak neki. 

A világranglistán 48. Babos hozzátette: "csütörtökön két meccs, hajrá tovább!" A magyar teniszező egyesben a legjobb 16 között a szintén amerikai Madison Keys ellen lép pályára 16 óra körül. Később párosban a kazah Jaroszlava Svedova oldalán - harmadik kiemeltként - a hazai közönség előtt szereplő, szabadkártyás Claudia Giovinével és Angelica Moratellivel csap össze, ugyancsak a nyolcaddöntőben.

Kiss Lászlóéknak csak "vigaszdíj" volt Takáts Zsuzsanna?

Publikálás dátuma
2016.05.12. 10:42
Mint fél évszázad után kiderült, Kiss László (középen) sportot űzött a lányok elleni támadásból FOTÓ: MTI/PETROVITS LÁSZLÓ
Kiss László tegnap a százhalombattai képviselő-testületi ülés előtt lemondott díszpolgári címéről, majd az RTL Klub kamerái előtt bocsánatot kért 55 évvel ezelőtti áldozatától, Takáts Zsuzsannától, aki - bár korábban azt mondta, nem tud megbocsátani a volt úszókapitánynak, mert ahhoz előbb bocsánatot is kellene kérniük az elkövetőknek - végül elfogadta Kiss virágcsokrát és halk bűnbánását. A Bors közben újabb részletre bukkant az 1961-es bírósági papírok alapján, amikből a lap szerint kiderül, hogy a volt úszók célpontja nem is az akkor 18 éves Takáts volt, hanem annak barátnője.

A bulvárlap a bírósági papírok alapján azt írta, hogy az úszótrió valószínűleg nem Takáts Zsuzsát, hanem a barátnőjét szemelte ki, akit csak a szerencséje mentett meg.

„Lantos László vádlott 1961. július 2-án ismerkedett meg Zsuzsanna sértettel, aki barátnőivel együtt kint volt a nemzeti sportuszodában. Ekkor – bár Lantos inkább a sértett barátnőjével, XY-nal foglalkozott – megállapodtak abban, hogy a sértett ismét kimegy az uszodába... 1961. évi július hó 4. napján sértett egy másik barátnőjével ment oda, minthogy XY-nak odahaza házimunkákat kellett végeznie." - idézi az iratokat a lap, hozzátéve, hogy a kiszemelt lány távolmaradása sem szegte kedvét Lantos Lászlónak - akinek a felesége tegnap a Tényeknek azt mondta, el sem tudna képzelni magának (és másnak se - a szerk.) jobb férjet -, a sportoló elkérte Várszegi Lajostól a lakása kulcsát, és odainvitálta Takáts Zsuzsannát.

A lap szerint a dokumentumból az is kiderült, hogy a rendőrök nem igyekeztek megakadályozni, hogy a sportolók összebeszélhessenek elfogásuk után. „A három vádlottat a XIII. kerületi rendőrkapitányságról átszállították a Tolnai Lajos utcába. A vádlottakkal gépkocsiba beülő rendőr a szolgálati szabályzat ellenére csak egy darabig volt a rabszállító kocsiban, majd a gépkocsivezető mellé ült előre, így a három vádlott nyugodtan beszélgethetett” – olvasható az anyagban. Ekkor vetette fel Kiss, hogy mondják azt: Zsuzsanna önként közösült velük, de ezért száz forintot kért tőlük, és azért jelentette fel őket, mert neki a száz forintot nem adták meg. Lantos és Várszegi elvetette Kiss javaslatát - foglalta össze a három sportoló elfogása után történteket.

Rubovszky: "50 év után nem lehet ilyet elővenni!"
Kósa Lajos botrányos nyilatkozata után a Népszabadság által felkeresett fideszes képviselők ugyan nem kívántak reagálni a frakcióvezető által elmondottakra,  a KDNP-s Rubovszky György azonban azt mondta a lapnak: nem ért egyet Kósa véleményével, de szerinte ötven év után ilyet nem lehet elővenni. "Kiss László nem tagadta le, ami történt, megkapta azért a büntetését, le is ülte. Az életútja pedig mindenki előtt ismert volt” – nyilatkozta a parlament igazságügyi bizottságának elnöke. "A keresztényi megbocsátás létezik, és ez érvényes Kiss Lászlóra is. Különösen, hogy miután bocsánatot kért, Takáts Zsuzsanna is megbocsátott neki" - adott hangot véleményének Rubovszky.

Cáfolják Kiss és Takáts perközösségét

Ahogy lapunk már beszámolt róla, szerdán - miután Kiss lemondott díszpolgári címéről is - a volt úszókapitány ügyvédje jelenlétében találkozott Takáts Zsuzsannával, egy virágcsokrot átnyújtva egykori áldozatának. Ezt megelőzően a két fél úgy mutatkozott be egymásnak, mintha még sose találkoztak volna. Az egykori úszóedző részéről ez nagy fordulat, mert korábban arról beszélt, be akarja bizonyítani, hogy koncepciós per áldozatai voltak, és ügyvédje útján kikérette az ügy levéltárban őrzött iratait. Most viszont úgy fest, hogy nem kezdeményez perújrafelvételt, erről árulkodnak ügyvédje szavai is. "Kiss László határozottan arra kért meg, hogy álljak le az iratok tanulmányozásával. Ennyit tudok közölni mint tényt, amiből bizonyos következtetések levonhatók" – mondta Bánáti János, az egykori kapitány megbízottja. Bár a 24.hu információi szerint Kiss és Takáts perközösségre lépett azon médiumok ellen, melyek érzésük szerint jogtalanul tettek közzé 55 évvel ezelőtti bírósági dokumentumokat, Zsuzsanna ügyvédje a Music FM műsorában cáfolta ezt az értesülést, hozzátéve, hogy a két fél lezártnak tekinti az ügyet. Nagy Henrik azt is elmondta, hogy a találkozót Gyárfás Tamás MÚSZ-elnök és Hargitay András, az úszószövetség szövetségi kapitánya kezdeményezte.

Gyárfás titkolózik

A Népszava megkérdezte Gyárfás Tamást ma délelőtti sajtótájékoztatóján, hogy az ő ötlete volt-e Kiss László bocsánatkérése áldozatától, valamint ő szervezte-e a találkozót. A MÚSZ-elnök erre csak annyit válaszolt, hogy ez maradjon a kettejük (az övé és Kiss Lászlóé - a szerk.) titka.

A sajtótájékoztatón egyébként Gyárfás bejelentette, hogy a szervezet gyermekvédelmi programot kezdeményez, melynek célja, hogy megelőzzék azokat az esetleges bántalmazásokat - illetve fellépjenek ellenük -, melyek a gyermekeket és fiatal felnőtteket a sportolás során érhetik. A program koordinálására egy nemzetközileg is elismert szakembert, Herczog Máriát - a Család, Gyerek, Ifjúság Egyesület és az Eurochild elnökét, az ENSZ gyermekjogi bizottságának korábbi tagját - kérték fel. A program prevenciós jellegű, tehát - ahogy a szövetség közleménye fogalmazott - nem azért kezdeményezik, mert a lelki, fizikai vagy szexuális zaklatás mindennapos probléma lenne az úszásban.

Átnevezték az uszodát

Miután Kiss levélben kérte a róla elnevezett százhalombattai uszoda átnevezését, amit a  képviselő-testület elfogadott, szerdán lekerült a névtábla és Kiss arcképe, majd egyszerűen Városi Sportuszodának keresztelték át a létesítményt. Az egykori úszóedző évtizedek óta Százhalombattán él, a Fidesz támogatásával 2014-ben alpolgármesterré választották, e posztjáról a botrány hatására mondott le. Az úszószakemberek érdekében „Kiállás Kiss László mellett” címmel aláírásgyűjtést is indítottak a településen. A Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) hétfői közgyűlésén tárgyalt arról, hogy a jövőben meg lehessen fosztani a díjaiktól azokat, akik nem méltóak rá, így Kiss eleshet további elismeréseitől. Az Év edzője címet összesen hat alkalommal nyerte el az MSÚSZ szavazásán.

A Bors az ügyet közelről ismerő, az 1960-as években még a Belügyminisztérium állományában dolgozó férfi állításaira hivatkozva közölte: a nemrég elhunyt Biszku Béla anno maga járt közben Kissékért, elsősorban Lantos László miatt, akit a trióból a legtehetségesebb úszónak tartottak, és számítottak rá az Európa-bajnokságon. Az akkori ítélkezési gyakorlat szerint Kissre öt, Lantosra legalább hét évet mérhetett volna a bíró. Azt már akkor is lehetett tudni, hogy a sportolók együttműködőek voltak, és részletes beismerő vallomást tettek. A bíróságon viszont már tagadták a nemi erőszakot, amit az enyhe ítélet követett: Kiss 3 évet kapott, 20 hónap letöltése után pedig már szabadulhatott is.

A Takáts Zsuzsanna elleni nemi erőszakon kívül két másik ügye is volt Kiss Lászlónak. Az egyik fél évvel korábban, azt a szövetség házon belül kezelte, a későbbi mesteredzőt három hónapra „mindennemű sporttevékenységtől és az összes uszoda látogatásától eltiltotta”, ezenkívül erre az időre kizárták a magyar válogatott úszókeretéből is. A másik egy nappal a Takács Zsuzsa elleni erőszak után történt, de ez végül nem került a bíróságra.

Váratlan kajakos siker a szegedi válogatón

Publikálás dátuma
2016.05.12. 07:51
Forrás: Magyar Kajak-Kenu Szövetség/Facebook
Kozák Danuta, Dombvári Bence, a Vasbányai Henrik, Mike Róbert duó, valamint – nagy meglepetésre – a Szomolányi Máté, Horváth Bence kettős győzelmét hozták az első napi döntők a kajakosok és kenusok első olimpiai válogatóján, Szegeden.

A női K-1 500 méter fináléban az olimpiai bajnoki címvédő Kozák nyert, aki így visszavágott Csipes Tamarának az áprilisi tájékoztató viadalon elszenvedett vereségért. Utóbbi kajakos lett a második, így ők ketten indulhatnak majd ebben a számban a jövő hétvégi duisburgi világkupán.

A férfi kenusok 1000 méteres páros számában is a tegnapi első és második helyezett számára a duisburgi regatta lesz a második válogató. A Vasbányai Henrik, Mike Róbert duó ért elsőként a célba, s ha a jövő hétvégén, Németországban ismét megelőzi Fekete Ádámot és Petkó Andrást, már készülhet a riói játékokra. Férfi K-1 1000 méteren Dombvári Bence diadalmaskodott, így ő szállhat majd harcba a kvótaszerzésért. Az egyetlen meglepetést a férfi K-2 200 méter döntője hozta: a világbajnoki címvédő Tótka Sándor, Molnár Péter duó ugyanis kikapott a győriek egységétől, Szomolányi Mátétól és Horváth Bencétől.

A péntekig tartó válogatón a döntők ma és pénteken is 17 órakor kezdődnek. A második válogatót június 10-12-én rendezik, ez után válik majd teljessé a riói csapat.