Előfizetés

Időseket csaptak be - Sértettek jelentkezését várják! (videó)

Nyolc olyan ember ellen folytat nyomozást a rendőrség, akik szervezett módon értékesítettek és adtak bérbe üdülési jogokat időseknek, ám az ígért szolgáltatást nem teljesítették. A rendőrség várja a sértettek jelentkezését - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság csütörtökön a rendőrség honlapján.

A közlemény szerint V. Gábor 27 éves érdi lakos 2013 és 2015 között több olyan céget is létrehozott, amelyek ügyvezető igazgatójaként - hét társával együtt - szervezett módon értékesített és adott bérbe üdülési jogokat Budapesten és vidéki városokban.

A szolgáltatási szerződés megkötése után a gyanúsítottak jutalék, illetve előleg címén meghatározott összegeket vettek át, ám az ígért szolgáltatásokat nem teljesítették. Az ügyfelek ezután sem telefonon, sem e-mailben, sem a megadott címeken nem érték el az adott cégeket. A gyanúsítottak 38 időskorú sértettnek több mint 33 millió forint kárt okoztak - tették hozzá.

A csalás további sértettjeit keresi a rendőrség. A Budapesti Rendőr-főkapitányság V. kerületi Rendőrkapitánysága kéri, hogy akinek sérelmére V. Gábor és társai hasonló módszerrel bűncselekményt követtek el, jelentkezzen személyesen a rendőrkapitányságon (1051 Budapest, Szalay utca 11-13.), hívja a 06 (1) 373-1040 telefonszámot, vagy névtelensége megőrzése mellett tegyen bejelentést az ingyenesen hívható 06-80-555-111-es „Telefontanú” zöldszámon vagy a 107-es vagy a 112-es központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén.

Forrás: police.hu

Halálra éheztették a kisfiút - A nagyszülők is mehetnek a börtönbe

Publikálás dátuma
2016.05.12. 14:58
Illusztráció/Thinkstock
Ártatlannak vallották magukat annak a másfél éves agárdi kisfiúnak a szülei, akit családja 2013-ban éheztetett halálra. Az apa és az anya azt mondta, fogalmuk sem volt, hogy "ekkora a baj", orvosról, kórházról azonban hallani sem akartak, mert nem bíznak a "nyugati orvoslásban". A kisfiú teste teljesen kiszáradt, hosszas szenvedés után halt meg. A családot - nem jogerősen - 15 év börtönre ítélte a bíróság.

Az Édl Gabriella vezette bírói tanács az első-, a másod-, a harmad- és a negyedrendű vádlottat társtettesként, különös kegyetlenséggel, 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében találta bűnösnek. A szülők és a nagyszülők leghamarabb büntetésük kétharmad részének letöltése után bocsáthatók feltételes szabadságra.Az ötödrendű vádlott természetgyógyászra két év, három évre felfüggesztett fogházbüntetést szabtak ki halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt, és öt évre eltiltották a bioenergetikusi foglalkozás gyakorlásától. A hatodrendű vádlott háziorvos foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt egy év fogházat kapott, két év próbaidőre felfüggesztve.

A tárgyalás kezdetén a vádlottak az utolsó szó jogán ártatlanságukat hangoztatták és felmentésüket kérték. A bíróság azonban valamennyiük büntetőjogi felelősségét megállapította. A bíró az ítélet indoklásában kifejtette: a gyermek élete megmenthető lett volna, ha szakszerű, korszerű gyógykezelést kap. Az első-, a másod-, a harmad- és a negyedrendű vádlottnak az orvosi kezelés elmulasztása miatti magatartása és a gyermek halála között ok-okozati összefüggés van - tette hozzá.

A törvényszék megállapítása szerint az ötödrendű vádlott a rá vonatkozó foglalkozási szabályok szándékos megszegésével veszélynek tette ki a gyermek életét és a halálát gondatlanságból okozta. A hatodrendű vádlott mulasztása abban állt, hogy nem végezte el a gyermek egyéves státusvizsgálatát, az állapotát a továbbiakban nem követte, ezzel megszegte a foglalkozása szabályait, de a kisfiú halálában még gondatlanság sem terhelte.

Az ítélet nem jogerős, mert az ügyész minden vádlott esetében súlyosításért fellebbezett, míg az ügyvédek védenceik felmentéséért.

Az ügyész kezdeményezte a szülők és a nagyszülők előzetes letartóztatását a másodfokú tárgyalás befejezéséig, és a kérésnek a bíróság helyt adott. Ügyvédjük fellebbezett, így a döntés nem jogerős. A négy vádlottat rendőrök vezették el a tárgyalóteremből.

A tárgyalás utáni sajtótájékoztatón Nyíri Zoltán, a törvényszék büntetőkollégiumának vezetője elmondta: másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla fog dönteni az előzetes letartoztatásokról. Közölte, hogy az ügy szintén a táblán folytatódik majd másodfokon. Kérdésre válaszolva elmondta: a szülők és a nagyszülők nem gondatlanok voltak, hiszen minden kötelezettségüket megszegték, látták cselekedeteik következményeit, tehát részükről "enyhe szándékosság" volt tapasztalható.

A másfél éves gyermek 2013 áprilisában halt meg Agárdon, mert hónapokon keresztül alig adtak neki enni és inni.  A 18 hónapos gyermek súlya a halálakor 4,49 kilogramm, testhossza 69 centiméter volt. Halálát heveny keringési elégtelenség, súlyos soványság, fehérjehiány és kiszáradás okozta. A szakértői vizsgálatok szerint a kisfiúnál vízfejűség, agykamratágulat és agysorvadás lépett fel, veleszületett bél- és emésztőrendszeri betegséget azonban nem találtak nála.

A bíróság megállapította, hogy a kisfiú egészségesen, fejlődési rendellenesség nélkül született. A jó anyagi körülmények között, egy lakóházban élő szülők és anyai nagyszülők a csecsemő gondozásáról, táplálásáról, az egészségügyi szakemberek kiválasztásáról közösen döntöttek. Bár az anya szoptatta a gyereket, fejlődése 4,5-6 hónapos korában megtorpant. A család ezt észlelte is, de nem tekintette veszélyeztető állapotnak, az internetről keresett magyarázatot rá. A gyermekorvos ultrahangvizsgálatot javasolt, beutalót is küldött nekik, de a vizsgálatot az esetleges kockázatok miatt nem végeztették el. Az orvos egyéb tanácsait sem fogadták meg. A gyermeket az orvos utoljára 10 hónapos korában látta, utána már csak telefonon beszélt a családdal.

Időközben - a gyerek 7-8 hónapos korában - a szülők és a nagyszülők úgy ítélték meg, hogy az orvos "elbagatellizálja" a gyermek általuk felsorolt tüneteit (hányás, nyűgösség, zöld széklet). Az interneten rátalálták az V. rendű vádlottra, aki honlapja szerint természetgyógyászattal foglalkozott mint bioenergetikus, és a neve előtt "dr."-jelzés is volt. A bioenergetikus a kisfiút úgynevezett bioindikátorral (fémpálcával) kezelte úgy, hogy a pálcát a gyermek teste felett mozgatta. Ezután a gyereket majdnem a haláláig rendszeresen "kezelte, vizsgálta", és homeopátiás szereket javasolt neki.

1 millió eurót(!) mosott tisztára a bűnszervezet - Videó!

A négy férfi bűncselekményekből származó nagy mennyiségű pénz eredetét leplezte tevékenységével - írja a police.hu.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda pénzmosás megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást – bűnügyi őrizetbe vételük mellett – egy 37 éves és egy 43 éves veszprémi, egy 39 éves balatonalmádi és egy 41 éves pétfürdői férfi ellen.

A gyanúsítottak 2013. óta - egy nemzetközi bűnszervezet tagjaiként - a bűnelkövetői csoport által, más országokban csalással szerzett pénzt a sértettek számára hozzáférhetetlenné tették oly módon, hogy a pénzösszeget Magyarországon keresztül jellemzően kínai bankszámlákra továbbították. A bűncselekményből származó pénz eredetének leplezése céljából az elkövetők mások közreműködésével Magyarországon cégeket alapítottak, bankszámlákat nyitottak, majd ezeket felhasználva végeztek pénzügyi műveleteket.

A nyomozás eddigi adatai szerint a négy férfi összesen több mint egy millió euró "tisztára mosásában" működött közre.

A több megyében zajló összehangolt akció keretén belül a gyanúsítottakat tartózkodási helyeiken 2016. május 10-én fogták el a nyomozók. A tizenkét helyszínen tartott házkutatás során a rendőrök nagy mennyiségben foglaltak le külföldi és magyar bankszámla kivonatokat, illetve különböző cégek iratait.

A négy férfival szemben a további eljárást a KR Nemzeti Nyomozó Iroda folytatja le, akik egyben kezdeményezték előzetes letartóztatásukat.

Forrás: police.hu