Előfizetés

Öt és fél év börtön egy háborús bűnösnek

Első fokon öt és fél év börtönre ítélte a zágrábi megyei bíróság csütörtökön Tomislav Mercep volt horvát belügyminiszter-helyettest szerbek ellen Horvátországban elkövetett háborús bűnökért - közölte az N1 kereskedelmi hírcsatorna internetes oldalán.

A négy éve tartó perben a bíróság nem jogerősen Mercepet bűnösnek találta, amiért a délszláv háború idején nem akadályozta meg az általa vezetett osztag tagjait abban, hogy civileket kínozzanak meg, raboljanak és végezzenek ki. A bíróság szerint hallgatásával gyakorlatilag jóváhagyását adta arra, hogy katonái bűncselekményeket kövessenek el horvátországi szerb lakosok ellen, amíg ő nem tartózkodott a terepen.

Az ügyészég először azzal vádolta, hogy ő adott parancsot a háborús bűnök elkövetésére, majd tavaly júliusban enyhítettek a vádakon, és azt rótták a terhére, hogy nem akadályozta meg az említett cselekedeteket. A vádlott nevét viselő osztag, a "Mercepovci" háborús bűnöket követett el a szerb lakosság ellen 1991 végén és 1992 elején Kutinán, Pakracon és Zágráb környékén. Törvényellenesen tartóztattak le 52 embert, közülük 43-at megöltek, hármat eltűntnek nyilvánítottak, hatan pedig túlélték a kínzásokat.

A jelentések szerint az 1991-es háború óta számos túlélő szemtanú vádolta meg Mercepet az emberi jogok súlyos megsértésével, és nemzetközi szervezetek is megerősítették a szemtanúk beszámolóit. Mercep mindvégig tagadta a vádakat és cáfolta, hogy parancsnoka lett volna a annak az osztagnak, amely a nevét viselte.

A most 63 éves Mercep, a horvát rendőrség egykori főparancsnoka, az 1991-95-ös délszláv háború idején a kormányzó jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) magas rangú tisztségviselője volt. Egyúttal parlamenti képviselő, 1992-93-ban pedig belügyminiszter-helyettes is volt.

Gyerekeket égetett el élve az Iszlám Állam

Publikálás dátuma
2016.05.12. 15:25
Illusztráció: John Moore/Getty Images
Egy öttagú iraki családot - köztük három gyereket - égettek el élve az Iszlám Állam szélsőségesei. A család bűne az volt, hogy megpróbáltak elmenekülni a szervezet ellenőrzése alatt álló területekről.

Daily Mail értesülése szerint az egész családot leöntötték benzinnel, aztán felgyújtották őket. A dzsihádisták azért tiltották meg a civileknek a szökést, mert így élő pajzsként használhatják őket.

Az Iszlám Állam a megfélemlítés eszközeként alkalmazza a lefejezéseket és a különös kegyetlenséggel elkövetett nyilvános kivégzéseket, az ezekről készült felvételekkel pedig gyakorta kérkedik az interneten - írta az Origo a terrorszervezetről.

Juncker: "az EU nem büfé"

Publikálás dátuma
2016.05.12. 14:26
Juncker egy korábbi felvételen. FOTÓ: Pablo Blazquez Dominguez/Getty Images
 Törökország nem kap vízummentességet, ha nem teljesíti a feltételeket - jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön Berlinben.

A luxemburgi illetőségű kereszténydemokrata politikus a WDR német regionális közszolgálati médiatársaság Europa Forum című rendezvényén hangsúlyozta, hogy nem aggódik a menekülthullám közös kezeléséről kötött megállapodás megbuktatására vonatkozó török utalások miatt. "Nem húzom össze magam, amikor Erdogan úr szólásra emelkedik" - mondta, Recep Tayyip Erdogan török államfőre utalva.

A menekültügy reformjára tett bizottsági javaslatokról szólva aláhúzta, hogy szolidárisan részt kell vennie a terhek finanszírozásában mindazon tagállamoknak, amelyek elzárkóznak a menekültek befogadásától. Az EU "nem büfé, hogy mindenki kedvére válogasson, azt kell enni, ami azt asztalon van" - mondta. A brit uniós tagságról rendezendő népszavazással kapcsolatban igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy katasztrófa lenne-e, ha Nagy-Britannia távozna az EU-ból.