Lantos feljelentést tesz a Kiss-botrány kapcsán

Míg Kiss László az RTL Klub kamerái előtt kért bocsánatot az 55 évvel ezelőtt csoportosan megerőszakolt Takáts Zsuzsannától, addig a volt úszókapitány tettestársa, Lantos László bocsánatkérés helyett inkább feljelent becsületsértésért - erről a Bors számolt be, miután megkapták a volt úszó ezzel kapcsolatos közleményét.

Lantos azon a Bors-cikken akadt ki, amelyikben az állt, hogy fiúk is lehettek az áldozatok között. "2016. má­jus 12-én, csütörtökön, a Bors című napilapban – mint mindennap – azóta, hogy a Kiss László-ügy kirobbant, ezzel a té­mával foglalkoznak. A mai számukban, most már mindenen túlmenve, azt írták: levelét azzal zárta egy hölgy, hogy várja a további áldozatok jelentkezését – mert voltak, ez biztos, fiúk is, nekik még nehezebb erről beszélni. Gyakorlatilag Kiss Lászlót és engem becsületünkben megsértettek azzal, hogy a leírtak szerint homoszexuálisok is vagyunk. Bejelentem – többek között – a Bors című lapot személyiségi jog megsértése és becsületsértés miatt beperelem, a rendőrségen, az ügyészségen ez ügyben feljelentést teszek.” - írta közleményében Lantos.

Dr. Nagy Henrik, Takáts Zsuzsanna jogi képviselője a Borsnak elmondta: sem Lantos, sem Várszegi részéről nem érkezett hozzájuk bo­csánatkérő szándékra utaló jelzés.

Kiss bocsánatkéréséről bővebben: Kiss László mindent bevallott

Szerző

Kiss László nem erőszakoskodott Takáts Zsuzsanna csókjáért

Publikálás dátuma
2016.05.13. 10:09
Korábbi felvétel. Fotó: MÚSZ/Facebook
Kezit csókolom, Kiss László! - így indította 55 évvel elkésett bocsánatkérését Kiss László, aki 1961-ben két társával együtt megerőszakolta az akkor 18 éves Takáts Zsuzsannát. Az áldozattal a nagy találkozó előtt Gyárfás Tamás és Hargitay András szövetségi kapitány is beszélgetett, majd jött a lemondott úszókapitány bocsánatkérése, aki az RTL Klubnak adott interjújával szeretné lezárni az ügyet, többet nem kíván nyilatkozni az évtizedekkel ezelőtt történtekről, ahogy a perújrafelvételt sem kéri. Bár Takáts elfogadta Kiss bocsánatkérését és a hatalmas virágcsokrot, elmondása szerint azonban még kell neki egy kis idő a bűnbocsánat megadására. Közben a csoportos nemi erőszak másik elkövetője, Lantos László bocsánatkérés helyett inkább feljelentette a Borsot becsületsértésért.

Ahogy a Népszava is beszámolt róla, bocsánatot kért 55 évvel ezelőtti áldozatától a szerdán díszpolgári címéről is lemondott Kiss László. Takáts az RTL Klub kamerái előtt először Gyárfás Tamással és Hargitay Andrással beszélgetett, akiknek újra felidézte az 1961-ben történt nemi erőszakot. Elmondása szerint a két másik elkövetőre, Lantos Lászlóra és Várszegi Lajosra nem is emlékszik, az arcukat sem tudná már felidézni, a lemondott úszókapitány arca azonban beleégett a retinájába. Az áldozat úgy nyilatkozott: sohasem fogja elfelejteni, ahogy az erőszak után "Kiss az ajtóból visszanézett rá, fürdőnadrágjával a kezében, és a szemében bosszúság volt, hogy mi a fenéért nem tud ez a nő innen feltápászkodni. Kénytelen volt visszafordulni. És a szemében ott volt a megvetés. Ezzel alázott meg még egyszer. A földbe tiport" - idézte fel a keserű emlékeket a most 73 éves Zsuzsanna.

A találkozón szóba került az is, hogy az április elején kibukott ügy után elterjedt, hogy Takáts már nem él - ezt egyébként maga Gyárfás Tamás is elmondta az ATV Egyenes beszéd című műsorában. „Úgy mentem el Londonba, hogy Ön halott, és úgy jöttem vissza, hogy él, tehát sok ilyen örömöt még” - mondta a MÚSZ-elnök az áldozatnak, hozzátéve: "tudnék mondani 5-6 nevet, akiktől ez elindult, de nem akarom őket bántani”.

Kínos búcsú

Takáts ezután találkozott - felesége kíséretében - Kiss Lászlóval is, aki úgy kért bocsánatot, hogy nem a 20, hanem a 75 éves Kiss László kér bocsánatot.  "Az ítélet megtette a magáét, úgy érzem, azután mindent elkövettem, hogy inspiráljam magam, hogy tisztességes, becsületes ember legyek" - mondta áldozatának a volt úszókapitány. Esdeklése végén Kiss puszival akart elköszönni egykori áldozatától, de Takáts ezt visszautasította, mondván, hogy az egy kicsit nevetséges lenne, így maradt a kézcsók.

A volt úszókapitány a találkozó után Papp Gergely riporternek elmondta, hogy Zsuzsannával egyetértettek abban, hogy - miután a börtönbüntetésének letöltése után amnesztiát kapott -, buta lett volna olimpiai úszóként a nyilvánosság elé állni a történtekkel. Kiss azt mondta: „Jólesett a bocsánatkérés, és úgy gondolom, oda-vissza őszinte volt”. Az interjúban a korábbi mesteredző beismerte tettét, és szerinte ha kőművesnek vagy asztalosnak állt volna, akkor ebből az ügyből semmi nem lett volna. A koncepciós per kapcsán pedig kifejtette, hogy korábbi nyilatkozataiban arra gondolt, hogy a sportegyesületek közti rivalizálás (Újpesti Dózsa kontra Ferencváros) miatt akarták – ahogy a riporter fogalmazott – „elhúzni a nótáját”.

Amikor Papp Gergely a nemi erőszak okairól faggatta interjúalanyát, Kiss csak annyit mondott, hogy a vele összefüggésbe hozott esetekben az ítéletek magukért beszélnek. Arra a kérdésre, hogy felbukkanhat-e újabb eset, nemmel felelt, hozzátéve, hogy Szepesi Niki volt úszó botránykönyvében is csupán csak három mondatban említi őt, mint Laci bácsit, aki mindig tudta, hogy mit kell mondani egy úszónak. Kiss az interjú végén kijelentette, hogy bár sokan tanácsolták neki, hogy utazzon külföldre, de szerinte az nem megoldás a helyzetre, továbbra is Százhalombattán fog élni családjával, és reméli, hogy minél több ideje jut majd az unokázásra.

Az RTL Klub teljes riportját ide kattintva nézheti meg!

Lantos feljelentést tesz

Kiss László 55 évvel ezelőtti tettestársa bocsánatkérés helyett feljelentéssel fenyegetőzött egy Bors-cikk megjelenése után, amiben az állt, hogy fiúk is lehettek az áldozatok között. "2016. má­jus 12-én, csütörtökön, a Bors című napilapban – mint mindennap – azóta, hogy a Kiss László-ügy kirobbant, ezzel a té­mával foglalkoznak. A mai számukban, most már mindenen túlmenve, azt írták: levelét azzal zárta egy hölgy, hogy várja a további áldozatok jelentkezését – mert voltak, ez biztos, fiúk is, nekik még nehezebb erről beszélni. Gyakorlatilag Kiss Lászlót és engem becsületünkben megsértettek azzal, hogy a leírtak szerint homoszexuálisok is vagyunk. Bejelentem – többek között – a Bors című lapot személyiségi jog megsértése és becsületsértés miatt beperelem, a rendőrségen, az ügyészségen ez ügyben feljelentést teszek.” - írta közleményében Lantos.

Dr. Nagy Henrik, Takáts Zsuzsanna jogi képviselője a Borsnak elmondta: sem Lantos, sem Várszegi részéről nem érkezett hozzájuk bo­csánatkérő szándékra utaló jelzés.

Szerző
Frissítve: 2016.05.13. 12:21

Hatvannyolc éves Izrael

Publikálás dátuma
2016.05.13. 07:38
FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Fennállásának 68. évfordulóját ünnepelte tegnap a zsidó állam. Izraelt 1948 május 14-én kiáltották ki Tel-Avivban, az évforduló azonban változik a héber naptár és a Gergely-naptár közötti eltérés miatt.

A függetlenség ünnepe szerda este nemzeti gyásznappal kezdődött, amikor a háborúk és a terrorizmus áldozataira emlékeztek országszerte. Tegnap azonban már légi parádéval, kirándulással, bibliai vetélkedővel, kulturális programokkal ünnepelt az ország lakossága. A nemzeti ünnepen a helyi hatóságok díjmentesen megnyitottak a látogatók előtt hatvannyolc látnivalót: múzeumokat, ásatásokat, az UNESCO helyi világörökségi helyszíneit.

Az évfordulóra az izraeli Statisztikai Hivatal minden évben közzéadja a demográfiai adatokat. Eszerint Izrael lakossága az ország 1948-as megalakítása óta megtízszereződött. 806 000-ről 8 522 000-ra emelkedett. Demográfiai előrejelzés szerint 2035-re eléri a 11,300 milliós lélekszámot az ország.

Szerző