Százmilliókat költhetett el a kormány fantom-fogászatokra

Publikálás dátuma
2016.05.14. 12:04
Soha nem ült a székekben paciens... Illusztráció/Thinkstock
Több olyan fogászati vállalkozás is részesült 28-29 millió forint vissza nem térítendő támogatásban, amely feltehetően csak papíron létezett, és semmiféle szolgáltatást, ellátást nem nyújtott - értesült a Magyar Nemzet. A lap úgy tudja, zajlanak a vizsgálatok azoknak a fogászati vállalkozásoknak az ügyében, amelyek összességében több mint 300 millió forint uniós támogatást nyertek, ám korántsem biztos, hogy valaha is működtek. A pályázatot felügyelő Nemzetgazdasági Minisztérium azonban nem adott tájékoztatást a vizsgálat részleteiről.

Követhetetlenné vált több mint kétmilliárd forint olyan uniós támogatás, amit hivatalosan a fogászati turizmus fejlesztésére osztottak ki. A pénzek valódi sorsát vélhetően még Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára sem tudja, vagy nem akarja tudni – amint ez egy írásbeli kérdésből kiderül. Először az államtitkárhoz érkezett az ügyben írásbeli kérdés, csütörtökön pedig Lukács László szólította fel az NGM-et, hogy tisztázza egyebek között annak a 11 cégnek a szerepét, amely összesen 318 millió forintot nyert el egy „gyanús” fogászati turisztikai pályázaton.

Emlékeztető, a Népszava írta öt éve, 2011 májusában:

A fogturizmus kedvezményezetteinek kiutalt egymilliárd forintos állami támogatást sokan a kormányfő fogorvosa által kijárt pénznek tartják, mások viszont helyeslik az elképzelést, amely támogatást jelentene a magyar fogászoknak, hogy helytállhassanak a nemzetközi versenyben. Abban azonban mindenki egyetért, hogy ez nem nevezhető kitörési pontnak a magyar gazdaságban, mivel az itt generált 30-40 milliárdos bevétel eltörpül a magyar egészségügyi piac 1500 milliárdja és a bruttó hazai nemzeti össztermék 28 ezermilliárdja mellett.

Most a Magyar Nemzet megtudta, több olyan fogászati vállalkozás is részesült 28-29 millió forint vissza nem térítendő támogatásban, amelyek feltehetően csak papíron léteztek, és a valóságban fogászati ellátást nem nyújtottak. Az uniós forrást az Innováció a fogászatban című pályázat biztosította, amely egyébként a fogászatok eszközbeszerzését, esetleg a fogászok bérét támogatta.

Kiderült az is: több társaság esetében még a telephelyek is azonosak. A lap munkatársai elmentek több fogászat megjelölt székhelyére, ám csalódniuk kellett: a kapucsengőn mindössze egy D Dental Klíma elnevezésű kft.-t találtak, ám – mint kiderült – ez egy felszámolás alatt álló cég. De a szomszédok sem tudtak arról, hogy valaha is működött volna bármilyen fogászat az épületben. 

A Magyar Nemzet teljes oknyomozó cikke itt olvasható.

Szerző

Másfél milliárd elszórva "a miniszterelnök kedvenceinek"

Változatlan prioritás a kormányközeli tudomány és emlékezetpolitika, de jut a szomszéd országbeli baráti magyar szervezetek finanszírozására is. Megint szétdobott másfél milliárdot a Miniszterelnökség a miniszterelnök kedvencei között - írja az Átlátszó.

A Lezsák-birodalom ugyan súlyos találatot kapott múlt vasárnap - fölényes győzelmet aratott a januárban megbuktatott független polgármester asszony és csapata az időközi választáson - de a Lakitelki Népfőiskola fontos partnere, a keleti nyitás nevű sikertörténet körül bábáskodó Alapítvány a kelet- és közép-európai kutatásért és képzésért nevű szervezet azért megkapta a Miniszterelnökségtől a maga 150 millióját. Akárcsak tavaly. Az Átlátszó kalkulációi szerint a kormány az elmúlt öt évben 650 millió forinttal "tolta meg" a Lezsák-közeli szervezetet.

És idén sem maradt ki a miniszterelnöki pénzosztásból Schmidt Mária projektje, a  Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány (KKETKK). Az Terror Háza Múzeumot is működtető alapítvány 2014-ben ment igazán nagyot: a 388 milliónyi saját bevétele mellé még 1,7 milliárd támogatás folyt be, ebből 1,6 milliárd jött a központi költségvetésből. Ehhez képest morzsapartinak tűnik az idén két jogcímen juttatott 640 millió: 260 millió működésre, és 380 millió az 56-os évfordulós rendezvények, megemlékezések támogatására.

Csekély 200 millióból erősítheti a közösségi tudatot és az anyanyelvi oktatást a szlovákiai Phoenix Polgári Társulás, és nem kell szorongania tovább az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsnak, megkapta az idei 250 millióját a Demokrácia-központok működtetésére. Aprópénz az eddigiekhez képest, de sok magyarországi folyóirat kiadója bontana pezsgőt, ha a felét megkapná annak a 8 milliónak, amivel a kormány támogatja a Vajdaság Ma című portál működését.

Az Átlátszó oknyomozó portál teljes cikke itt olvasható. 

Szerző

Amint Németh Szilárd úgy felháborodik a "zsidózáson", hogy kimegy az élő adásból - Videó!

Publikálás dátuma
2016.05.14. 10:49
Németh Szilárd / Népszava fotó
Szigetvári Viktornak, az Együtt elnökének vélhetőleg elege lett a kormánypárti politikusok részéről már bevett fogásnak számító burkolt utalásos üzenetekből, a külföldről (Brüsszelből) irányított magyar baloldali politikusozásból (értsd: hazaárulók, ügynökök, hontalan bitangok, stb.) a burkolt zsidózásból (Soros György pénzelte baloldal, civilek) "előretolt" (Brüsszelből) hazai gazdasági érdekek -féle, a szélsőjobbal is összekacsintgató szövegelésből, amikor az ATV stúdiójában megakasztotta az éppen az efféle mondanivalóban elmerült  Németh Szilárdot.

 Érdemes figyelni a rezsibiztos, Fidesz-alelnök arcán azt a mélységes morális felháborodást, a szava is elakadt - így legalább nem kellett érdemben reagálni - hogy valaki előjön egy ilyen szóval: zsidók. Ráadásul, hogy "mondja csak ki nyugodtan". Ő (Németh Szilárd) nem is hajlandó egy levegőt szívni egy ilyen ( zsidózó) emberrel.

Szerző