Előfizetés

Iszapbirkózás a bécsi tévévitán

Zűrösen zajlott az elnökjelöltek tévévitája Ausztriában. Egy héttel az elnökválasztás második fordulója előtt moderátor és kijelölt témák nélkül ültek a kamerák elé, a vita kölcsönös vádaskodásba, egymás sértegetésébe torkollott – számoltak be róla német lapok.

A Zöldek által támogatott, 72 éves Alexander Van der Bellen és a jobboldai radikális Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökjelöltje, a jobboldali populista, 45 éves Norbert Hofer csatázott egymással. Politikai elemzők a vitát „iszapbirkózásként” jellemezték.

A 45 perces vitában az érdemi kérdések, így az Európai Unióhoz fűződő viszony vagy a magas munkanélküliség elleni harc nem kerültek szóba. Jórészt a közösségi médiában megfogalmazódott vádakon rágódtak. Van der Bellen azzal vádolta Hofert, hogy nem ért a gazdaságpolitikához, a szabadságpárti jelölt pedig azzal vágott vissza, hogy az egyetemi professzor egyetlen pillanatig sem dolgozott a gazdaságban. A zöldpárti professzor a vitában hangsúlyozta, Ausztria hírnevén súlyos csorba esik, ha az FPÖ jelöltjét választják meg államfőnek.

„Az együttműködő és az autoriter politikai stílus között kell választani” – mondta Van der Bellen. Hofer szerint ugyanakkor csak a Zöldek szokásos riogatásáról, félelemkeltéséről van szó. Egy bécsi politológus Twitteren úgy vélekedett, a katasztrofális vita után a május 22-i második fordulóban 20 százalékos sem lesz a részvételi arány.

Európa szerte aggodalmat keltett, hogy a szélsőjobboldali Norbert Hofer végzett az első helyen az osztrák elnökválasztás első fordulójában, a néhai Jörg Haider követője 35 százalékot ért el, s ez jóval meghaladta az előzetes felmérések jóslatait.

Ez volt a legjobb eredmény, amelyet a Szabadságpárt valaha elért országos választáson. A zöldpárti Van der Bellen 21 százalékkal lett második, Imgard Griss független jelölt 19 százalékkal végzett a harmadik helyen. Az osztrák államfői poszt jórészt szimbolikus jellegű, az aggodalmat inkább az okozza, hogy mi történik, ha a nyíltan euroszkeptikus és bevándorlásellenes FPÖ a parlamenti választásokon is hasonlóan szerepel.

Véres vasárnap Irakban

Az Iszlám Állam (IS) vállalta a vasárnap elkövetett súlyos iraki merényleteket. Az iraki fővároshoz, Bagdadhoz nagyon közel csapott le tegnap az IS. Az Irak és Szíria területén szunnita iszlám kalifátus felállítását célul tűző terrorista szervezet egy állami irányítás alatt lévő gázgyárat robbantott fel. Legalább 14 ember életét veszítette. A terrorveszély miatt a közelben lévő más erőműveket is bezártak.

A Tadzsi város közelében található gázgyár bejáratánál három autóba rejtett pokolgépet robbantott fel az IS, a detonációkat követően legalább hat IS-aktivista rohamozta meg az üzemet. Az őrök négyüket megölték, 21 ember megsérült a támadásban. A gyártelep három gáztároló tartályát felgyújtották, még mielőtt az iraki biztonsági erők ellenőrzés alá tudták volna vonni a helyszínt. Hatalmas robbanások hallatszottak, sűrű füst gomolygott.

Négy másik helyen is robbantott vasárnap az Iszlám Állam Bagdadban, legalább 15-en veszítették életüket a támadásokban. A robbanások forgalmas kereskedelmi negyedeket céloztak meg. Latifijában autóba rejtett pokolgép robbant, ott heten estek áldozatul. Az IS csupán az elmúlt héten mintegy 100 embert gyilkolt meg Irakban.

Akasztófát ígér a bűnözőknek az új elnök

Visszaállítaná a halálbüntetést Rodrigo Duterte, a Fülöp-szigetek nemrégiben megválasztott elnöke. A 71 éves politikust az amerikai republikánus elnökjelöltség várományosához, Donald Trumphoz hasonlítják, felháborodást keltő kijelentései miatt. Duterte is „kívülállóként”, a fennálló hatalom, a politikai elit bírálójaként lépett fel a kampányában. Azzal fenyegetőzött, hogy feloszlatja a kongresszust, a rendőrséget és a fegyveres erőket veti be a bűnözés felszámolására.

A Fülöp-szigetek új „erős embere” hétvégi sajtóértekezletén bejelentette, kéri a törvényhozástól a halálbüntetés újbóli bevezetését, akasztófára küldené a súlyos bűnelkövetőket. A fegyveres erők tűzparancsot kapnának, éles fegyverrel léphetnének fel a szervezett bűnözés visszaszorítására. Duterte korábban Davao város polgármestere volt, ott is kemény kezéről vált hírhedté, több mint ezer bűnözőt öltek meg a városban hivatali idejében. Duterte kampányában közölte, hogy a drogcsempészeket megölik, s a bűnözők a Manilai-öböl mélyében végzik.

A megválasztott elnök jóelőre bebiztosítaná magát, immunitást kér a törvényhozástól saját maga és a fegyveres erők tagjai számára. Duterte a kampányban azzal okozott felháborodást, hogy egy ausztrál nő esetén viccelődött. A nőt Davaóban megerőszakolták, majd megölték, mindez még Duterte polgármestersége idején történt. A politikus sajnálkozását fejezte ki, hogy nem élhetett „az első éjszaka jogával”, mivel az áldozat, mint mondta, nagyon szép nő volt.