Előfizetés

Sevillai mesterhármas?

R.T.
Publikálás dátuma
2016.05.18. 07:50
Unai Emery nem feltett kézzel érkezik Baselba FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/DENIS DOYLE
Ma, Baselben rendezik meg az Európa-liga fináléját, a Liverpool és a Sevilla között. Az andalúziai együttes trénere, Unai Emery a viadal igazi specialistájának mondhatja magát, hiszen 2014-ben és 2015-ben is elhódította az El-trófeát. Ugyanakkor biztosan nem lesz könnyű dolga, hiszen a Pools kispadján a világ egyik legjobb trénere, Jürgen Klopp ül, aki mindig képes a meglepetésekre.

Az Európa-liga sokáig lenézett viadal volt. Bár pénzügyi szempontból természetesen ma sem lehet egy lapon említeni a Bajnokok Ligájával, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) rendre próbálja vonzóbbá tenni az európai csapatok számára a pénzdíjak emelésével. A mostani fináléban azonban amiatt is sok forog kockán, mert ezúttal a győztes közvetlenül is bekerül a BL csoportkörébe. Az El legjobbja elvileg ugyan csak a BL selejtezőjében szerezhetne indulási jogot, mivel azonban a legrangosabb nemzetközi kupa május 28-i döntőjét két olyan csapat – a Real Madrid és az Atlético Madrid – vívja, amelyek amúgy is indulási jogot szereztek saját bajnokságukban is, így ezúttal változik a helyzet.

Jürgen Klopp egykor sikerek sorát érte el a Borussia Dortmundnál, ma pedig élete első trófeáját szerezheti meg a Liverpool kispadján. Igaz, egy kimutatás szerint a kiváló német tréner egy sikert már felmutathat. Egy angol fociőrült, bizonyos Andrew Halliday ugyanis annak alapján állított össze egy tabellát, hogy az egyes angol csapatok iránt mekkora internetes érdeklődést mutattak a szurkolók az egyes bajnoki fordulók előtt, azaz a meccsek előtt hányszor kerestek rá az adott gárda nevére. Nos, ezt a bajnokságot a vörösök nyerték meg, megelőzve a Manchester Unitedet. Hogy a Liverpool iránt mekkora az érdeklődés, mi sem bizonyítja jobban: az együttes ezen a tabellán a maximálisan megszerezhető 114 pontot érte el.

Klopp számára persze azért nem sok önbizalmat adhatnak az efféle szurkolói tabellák, de még enélkül is úgy érzi, hogy együttesének van esélye az andalúziaiak ellen. „Szeretem azt, ha egy csapat mindent vagy semmit játékot játszhat. Persze főleg akkor, ha miénk lesz minden” – fejtette ki. A svájci környezetet jól ismeri, hiszen a szomszédos Fekete-erdőben nőtt fel. „Basel gyönyörű város, s nincs is messze a szűkebb pátriámtól” – mondta. Egyben lelkesen azt is megjegyezte, 50 ezer, 60 ezer, vagy akár 100 ezer liverpooli szurkolót vár majd a meccsre. Egy nappal később aztán finomított mondandóján, s mint közölte, csak a szurkoló beszélt belőle, ami nem volt túl okos. A 175 ezres svájci város ugyanis nem alkalmas arra, hogy ilyen sok szurkolót fogadjon be, s az UEFA biztonsági okokból kifejezetten arra kérte mind a Pools, mind a Sevilla drukkereit: ha nincs jegyük, inkább ne is utazzanak el Svájcba. A 35 ezer néző befogadására képes St. Jakob Park környékén rendkívüli biztonsági intézkedéseket rendeltek el, a stadiont szinte teljesen elvágták a külvilágtól. A Livepoolnak mindössze 10 236 jegyet biztosítottak, miközben a Poolsnak 27 ezer bérletese van.

Klopp egyébként összesen hat alkalommal került valamely német vagy nemzetközi kupa fináléjába. Mindezek közül egyetlen volt nemzetközi meccs: 2013-ban, a Bajnokok Ligája döntőjében a Borussia Dortmund trénereként szenvedett 2-1-es vereséget a Bayern Münchentől. Az előző évben a Német Kupa fináléjában máig emlékezetes meccsen, szintén a Dortmunddal 5-2-re verte a Bayernt, azóta azonban, 2014-2016 között négy döntőben négyszer kapott ki, ebből két ízben hosszabbítás után. Bár Klopp csak tavaly október óta ül a Pools kispadján, egy finálét már új együttesében is végigizgulhatott: a Ligakupa döntőjét, amelyen a rendes játékidő, majd a hosszabbítás után is 1-1-re állt a meccs, mígnem büntetőkkel a Manchester City aratott diadalt.

Nemcsak a nem túl jó statisztika miatt sem feltétlenül a Liverpoolnak áll a zászló. Amiatt sem, mert a vörösök El-beli teljesítménye a döntőbe jutás ellenére sem nevezhető meggyőzőnek. A csapat ugyanis a 16 mérkőzéséből csak hatot nyert meg, s ezek között ugyan voltak emlékezetesek is, köztük a Dortmund és a Villareal hazai legyőzése, de akadtak kínkeserves találkozók is. Bár azt azért elmondhatjuk, hogy Klopp színre lépése óta a Pools néha látványos játékra is képes, teljesítménye rendkívül hullámzó, amit a Premier League-ben is hétről hétre megtapasztalhattunk.

Ami a Sevillát illeti, a dél-spanyolországi gárda történelmi mesterhármasra készül, 2014 után sorozatban harmadszorra hódíthatja el az El-trófeát. Amiatt is csúcstartó lehet az együttes, mert eddig mindegyik El, illetve UEFA-kupa fináléját megnyerte (az említetteken kívül 2006-ban és 2007-ben). Ez lenne tehát az ötödik. A spanyol hegemóniát mutatja a kupában továbbá az is: 2004 óta csak 2005-ben (CSZKA Moszkva), 2008-ban (Zenit Szentpétervár), 2009-ben (Sahtar Donyeck), 2011-ben (FC Porto), valamint 2013-ban (Chelsea) volt példa arra, hogy nem az ország valamely együttese nyerte meg a viadalt.

A Sevilla újabb nagy siker kapujába került, az andalúziaiaknál mégsem felhőtlen a hangulat. Nem a játékosokkal van a baj, a klubvezetés Fülöp királyra orrolt meg, mert nem akar megjelenni a baseli finálén. „Azt azért mégsem nevezheti senki sem a mi hibánknak, hogy egy évtizeden keresztül Spanyolország zászlajáért harcoltunk. A királynak igenis el kellene jönnie a döntőre. Elvégre Sevilláról van szó, s nemcsak Andalúziáról, hanem egész Spanyolországról” – dohogott a klubelnök, José Castro az El Pelotazo című rádióműsorban. Csakhogy a király nem jön. Fülöpről ugyanis közismert, hogy az Atléticóért dobog a szíve.

A spanyolok számára komoly érvágást jelent, hogy Unai Emery vezetőedző nem számíthat balhátvédjére, Benoit Tremoulinasra, miután a francia védő porcsérülést szenvedett a bal lábában. Az Európa-bajnokságig sem épül fel.

Európa-liga, döntő

Liverpool-Sevilla (Tv: Digisport 1, RTL II, 20.45)

Bronzérmes a 4x100-as vegyes vegyesváltó

Bronzérmes lett a Balog Gábor, Financsek Gábor, Verrasztó Evelyn, Jakabos Zsuzsanna összeállítású magyar 4x100 méteres vegyes vegyesváltó a londoni vizes Európa-bajnokság úszóversenyeinek keddi napján.

Balog a hát után harmadikként indította a mellen szereplő Financseket, aki egy helyet előrelépett, azonban Verrasztó pillangón visszaesett a harmadik pozícióba, amit Jakabos gyorson biztosan őrzött meg.

A győzelmet a britek szerezték meg 3:44.56 perccel, a magyarok 3:49.50 perccel végeztek a harmadik helyen.

Hosszú 200 méter háton is aranyérmes

Publikálás dátuma
2016.05.17. 22:29
MTI Fotó: Kovács Anikó
Hosszú Katinka második aranyérmét nyerte a londoni vizes Európa-bajnokságon: a 400 méter vegyes után az úszóversenyek keddi napján 200 méter háton sem talált legyőzőre. A szám másik magyar indulója, Burián Kata megúszta az olimpiai A szintet, és negyedik lett.

A Vasas 27 éves sportolója pályafutása 11. Eb-aranyérmét nyerte, ezúttal rajt-cél győzelmet aratott. A táv feléig az Európa-csúcs részidejénél is gyorsabb volt, a végére viszont kissé elfáradt, a második ukrán Darina Zevina is megközelítette, de végül 2:07.01 perccel győzött.

Burián legfőbb célja az volt, hogy 2:10.60 perces olimpiai A szintnél gyorsabb legyen, s ezt 2:10.17 perces idejével teljesítette is.

"Nagyon fájt ez az úszás, de nagyon nagy álmom vált valóra. Nem hittem, hogy a nullából egy év alatt idáig el lehet jutni" - mondta a 21 esztendős Burián Kata.

Eredmények:
női 200 m hát, Európa-bajnok:

HOSSZÚ KATINKA 2:07.01 perc
2. Darina Zevina (Ukrajna) 2:07.48
3. Matea Samardzic (Horvátország) 2:09.24
4. BURIÁN KATA 2:10.17