Sokszínűség: óvodától az egyetemig

Tízmilliárd forintot fordított a város az elmúlt években az iskolák korszerűsítésére, felújítására. Most az óvodáit fejleszti az önkormányzat.

Szegeden ötven önkormányzati óvoda működik, s folyamatosan újítja meg őket a város uniós forrásokból. Az idén is több tízmillió forintot szánnak erre a célra. A sokszínű város képéhez tartozik, hogy a város szerb és német nemzetiségi óvodai nevelést is nyújt.

Szoros kapcsolat
A város szorosan együttműködik az egyetemmel a tehetséggondozásban és a kulturális programokban: az önkormányzat ösztöndíjjal támogatja a tehetséges és a hátrányos helyzetű hallgatókat, és forrást biztosít az egyetemi kulturális fesztiválokra.

Szegeden egyházi, egyetemi és hét alapítványi óvoda is működik. Az összesen több mint ötven általános és középiskolában pedig több tízezren tanulnak. Az informatikai képzésektől az egészségügyön át a gépészetig széles a választék. A város 10 milliárd forintot költött az iskolákra az elmúlt tíz évben – több tucatnyi intézmény lett korszerűbb, szebb és nagyobb is. Az intézmények energetikai fejlesztései folytatódnak.

A Szegedi Tudományegyetem több mint hétezer dolgozójával és 23 ezer hallgatójával Magyarország egyik legnépszerűbb, nemzetközileg is magasan jegyzett felsőoktatási intézménye. Az SZTE a Quacquarelli Symonds 2016-ban nyilvánosságra hozott, a felsőoktatási intézmények tudományterületek szerinti toplistáján hét tudományterületen is bekerült a legjobb 400 egyetem közé. Az SZTE a UI Green Metric Ranking of World Universities toplistáján a világrangsorban a 29., Európában a 15., Magyarországon a legzöldebb felsőoktatási intézmény.

Az egyetem hallgatói 13 képzési területen tanulhatnak – egyes szakterületeken angol, francia és német nyelven is. Az egyetemen már több mint 2500 külföldi diák tanulhat 47 teljes idejű nemzetközi képzésben. Az intézmény kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenysége nemzetközi szinten is elismert. Az egyetem a régió és az ország egyik vezető kulturális, gazdasági és szellemi központja.

 

Szerző

Bortól borig tart a nyári fesztiválszezon

Publikálás dátuma
2016.05.20. 09:30

Borral kezdődött és borral ér véget az idei szegedi fesztiválnyár. Öt hónap alatt több száz programmal várják a szegedieket és a város vendégeit.

Május 13-án nyílt meg a Széchenyi téren a XXII. Szegedi Borfesztivál, ahol tíz napon át 150 pincészet kínálja nedűit. Június 3-án kezdődik Szeged legfiatalabb zenei fesztiválja, a Deja Vu, melynek idén először az újszegedi Partfürdő ad otthont. A bulin olyan retrósztárok is fellépnek, mint Dr. Alban, a Fun Factory, a C-Block és a Corona. Június utolsó hétvégéjén minden a virágok királynőjéről fog szólni Szőregen. Magyarország legnagyobb rózsatermesztő vidékén 18. alkalommal rendeznek Rózsaünnepet. Az idén is lesz rózsafelvonulás, ahol több százezer szál rózsával díszítik fel a településen végighaladó autós, motoros, biciklis menetet.

Magyarország legnagyobb csillagfedeles színházi fesztiválja, az idén 85 éves a Szegedi Szabadtéri Játékok is sok érdekességet kínál. Emellett július 22. és 30. között 26. alkalommal rendezik meg a Thealter Nemzetközi Színházi Fesztivált, amelyen kísérletező, innovatív alkotóközösségek mutatkoznak be. A szabadtéri grandiózus előadásait ellenpontozzák a Muzsikáló udvar július végi és augusztus eleji kamarakoncertjei, amelyeknek a városháza neobarokk udvara ad otthont.

Augusztus második hétvégéjén a hungarikumok foglalják el a Széchenyi teret. Magyarország legnagyobb nyárzáró buliját, a Szegedi Ifjúsági Napokat pedig augusztus 24-28. között rendezik meg az újszegedi Partfürdőn. A fellépők között ott lesz a közönségkedvenc Dubioza Kolektiv, de koncertet ad még Jasmine Thompson angol énekes, a 2Unlimited, a Boban Markovic Orkestar, a Wellhello, a Budapest Bár, a Magna Cum Laude, a Quimby és még sokan mások.

Szeptember első hétvégéjén a halé lesz a főszerep a Tisza partján. Az idén 20. alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Tiszai Halfesztivált.

Borral kezdődik, és azzal is ér véget a szegedi fesztiválnyár: a Bor Teret hagyományosan a Dóm téren rendezik meg szeptember 14. és 19. között. Itt nyolcvannál is több borász kínálja majd borát.

Szerző

Világsztárok a SZIN-en

Különleges zenei csemegéket kínál az idén is a Szegedi Ifjúsági Napok, amit augusztus 24-28. között rendeznek meg az újszegedi Partfürdőn. A legnagyobb hazai nyárzáró fesztiválon fellép a német Milk & Sugar, a svéd Aaron Chupa, de Szegeden búcsúztatja a nyarat Kwabs is, aki tavaly a Sziget Fesztiválon lépett fel.

A hazai fesztiváltörténelem első ifjúsági-zenei fesztiválja, a Szegedi Ifjúsági Napok az idén immár negyvennyolc éves. A Tisza szomszédsága, a fesztiválnak helyt adó, medencékkel tarkított Partfürdő és a város vonzó közelsége a legegyedibb hazai fesztivállá tették a SZIN-t.

A szegedi Hyde Park
A fesztivál az idén először – felkarolva a környék tehetségeit – interaktív helyszínnel bővül: a Hyde Park-színpadon bárki felléphet, aki szeretné megmutatni tudását a nagyközönség előtt.

Ebben az évben öt nap alatt több mint 250 programot kínálnak a SZIN-en. A programban a tavalyi év slágerét jegyző Jasmine Thompson, a retro-ikon 2 Unlimited és az abszolút közönségkedvenc Dubioza Kolektiv mellett többek között a Brains, a Halott Pénz, a Wellhello és a Quimby is helyet kapott. A hazai sort erősíti a 30Y, a Vad Fruttik, a Paddy and the Rats, a Bëlga és a Honeybeast.

A fellépők közül kiemelkedik még a német Milk & Sugar. A 2003-as Love is in the Air című debütáló slágerük óta 31 kislemezzel, 7 saját albummal és 48 mixlemezzel örvendeztették meg rajongóikat. Garantált őrületet ígér a svéd electro house és nu disco legenda Aaron Chupa, aki a tavalyi I’m an Albatroz című slágerével a svéd, a holland, a német, az osztrák és a brit dance-listákon is előkelő helyezést ért el.

Szerző