Kezdődik a szúnyogszezon

Publikálás dátuma
2016.05.18. 22:42
FOTÓ: Thinkstock
Közeledik a szúnyogszezon, a vérszívók ellen a leghatásosabban irtással lehet védekezni. Nem árt óvatosnak lenni: a klímaváltozás miatt hazánkban is rengeteg fertőző betegséget terjesztő szúnyog jelent meg, a legelterjedtebb a nyugat-nílusi láz - írta a sonline.hu. 

Igaz, csak kis számban, de szakemberek szerint egy bő évtized múlva a chikungunya-, illetve Dengue-lázért felelős ázsiai tigrisszúnyog is megtelepedhet idehaza. Az Egészségügyi Világszervezet jelentése szerint a nyáron több európai országban a Zika-járvány is megjelenhet, igaz kockázata alacsony-mérsékelt lesz az emberekre nézve. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ adatai szerint a vírust terjesztő ázsiai tigrisszúnyogot eddig a portugál Madeira szigetén, Hollandiában és a Fekete-tenger észak-keleti partjánál, Oroszországban és Grúziában regisztrálták.

Szerző

Megszólalt a fideszes, aki Rubovszkyval beszélt Áderről (Videó)

Az ATV-nek sikerült megszólaltatnia Vas Imrét, akivel Rubovszky György KDNP-s politikus beszélgetett Áder János államfőről, és arról, hogy nem választhatják újra, mert azt "a Viktor nem engedi meg." Az igazságügyi bizottság ülése előtt elhangzott beszélgetést felvette a Hír TV kamerája, majd amikor Rubovszky a Népszabadságnak azt állította, hogy Áder neve fel sem merült a beszélgetésben, egy újabb videóval bizonyították ennek az ellenkezőjét.

A Rubovszkyval beszélgető Vas Imre véleménye szerint Áder jól látja el az államfői feladatokat, az pedig egy frakcióülésen fogják megvitatni, hogy kit választanak 2017-ben köztársasági elnöknek. A fideszes képviselő arról is beszélt az ATV-nek, hogy Áder János több lényeges javaslatot az Alkotmánybírósághoz küldött, vagy megfontolásra az Országgyűlésnek. Hozzátette: nem tud arról, hogy bárkivel is egyeztetett volna az államfő, mielőtt visszaküldte volna a fontos javaslatokat. Vas Imre többször hangsúlyozta: nem kérdezte meg Rubovszky Györgyöt, honnan származnak az Áder jövőjével kapcsolatos információk. „Nem kérdeztem meg. Utána a bizottsági munkával voltunk elfoglalva, és azóta nem kérdeztem elnök urat” – nyilatkozta a kormánypárti honatya, majd hozzátette: ha szóba kerül a téma, akkor rá fog kérdezni, de nem biztos, hogy magától szóba fogja hozni.

Lásd még: Rubovszky: "A Viktor nem engedi meg"

Szerző

Rubovszky: "A Viktor nem engedi meg"

Publikálás dátuma
2016.05.18. 20:42

A kormánypártok nem fogják jövő májusban újraválasztani Áder Jánost köztársasági elnöknek, "A Viktor nem engedi meg" - mondta a Hír Tv felvétele szerint a KDNP-s Rubovszky György Vas Imre fideszes képviselőnek a parlament igazságügyi bizottságának múlt heti ülése előtt. Rubovszky láthatóan csalódott volt a kormányfői utasítás miatt, mert szerinte 1994 óta ő a legjobb államfő, s jól szolgálja a Fidesz érdekeit is: "ennél ügyesebben, egyetlen egy lényeges kérdést nem adott vissza úgy, hogy megakadályozta volna" - vélte. Később a képviselő a Népszabadságnak letagadta, hogy Áderről lett volna szó, "ilyen beszélgetés nem volt". Ezzel szemben egy később bemutatott felvételen tisztán hallható, ahogy kimondja Áder nevét.

Az igazságügyi bizottság elnöke az ülés előtt arról is beszélt, hogy akár házszabálysértéssel is megakadályozza egy jobbikos javaslat napirendre vételét. Mindez úgy derült ki, hogy a Hír Tv stábja forgatni kezdett a teremben. Vas figyelmeztette is Rubovszkyt, hogy a kamerák már vesznek, ám az elnök legyintve csak annyit mondott: "ezt a mennyiségű hangot ez csak nem tudja rögzíteni". Tévedett. Rubovszky utólag azt mondta a Hír TV-nek, hogy egy magánbeszélgetést hallgattak ki, ezért "aljasok, mint mindig", de nem tagadta állításait. Harrach Péter védelmébe vette párttársát, mint mondta, szerinte az országgyűlési képviselőknek is van magánéletük. A KDNP frakcióvezetője ellenben nem volt olyan jól informált Áder jövőjével kapcsolatban, nincs tudomása róla, hogy Orbán Viktor ne akarná az újraválasztását.

A kereszténydemokraták érvelése nem teljesen helytálló, legalábbis Péterfalvi Attila szerint. Az adatvédelmi hatóság vezetője az ATV-nek azt mondta, általában a munkahelyen is megilleti a képviselőket a magánélethez való jog, ám itt közügyekről van szó. Ugyanakkor "az hogy a kamera forog, önmagában nem tesz egy beszélgetést közüggyé" - vélekedett Péterfalvi hozzátéve, hogy a beszélgetés tartalmából és az összes jellemzőből lehet majd levonni a következtetést.

Rubovszky szavaiból ugyanakkor arra lehet következtetni, hogy bár ezt nem hangoztatják, a kormánypárti politikusokat foglalkoztatja az államfőválasztás. A sajtóban már többször felmerült Kövér László neve, pár hete Balog Zoltán miniszter esetleges jelölése is előkerült, hivatalosan azonban még senki nem nyilvánított véleményt. Rubovszkyn kívül más kormánypárti képviselők is elégedettek Áder munkájával.

Az ő szavaira azért is lehet adni, mert az elsők között fogja megtudni, miként vezényli le a Fidesz-KDNP a jövő évi államfőválasztást, hiszen a képviselő, bár nincs is döntési helyzetben, az igazságügyi bizottság elnökeként és az Alkotmánybíróság tagjait jelölő eseti bizottság vezetőjeként tudnia kell, melyik javaslattal, mi a politikai vezetés, vagyis Orbán Viktor terve. A mostani jobbikos kvótával kapcsolatos alaptörvény-módosítási javaslat sorsából is kiderült, ha a vezetés akaratával ellentétes valami, akkor akár a házszabály megsértésének árán is meg kell akadályozni a tárgysorozatba vételét.

Az Index ezen felvetését megerősítve Gulyás Gergely Fidesz-alelnök az üggyel kapcsolatban azt mondta, a Fidesz alapszabályában egyértelműen az szerepel, hogy közjogi tisztségekre a miniszterelnök tesz javaslatot, ám egyelőre semmilyen döntés nem született az államfő-jelöltről. Az alapszabály ezen passzusa egyébként teljesen ellent mond Orbán múlt heti, parlamenti szavainak: "azt írja az alkotmány, hogy a Magyar Nemzeti Bank elnökét a köztársasági elnök nevezi ki, a legfőbb ügyészt pedig a köztársasági elnök javaslatára az Országgyűlés választja kilenc évre" - mondta, amikor Matolcsy Györgyöt és Polt Pétert az ő kinevezettjeinek titulálták a szocialisták.

Gulyás szerint Áder jó munkát végez, és emlékeztetett, hogy az utóbbi hetekben a köztársasági elnök visszaküldte a jegybanki alapítványokkal kapcsolatos törvénymódosítást a parlamentnek: "ezek szerintem nagy jelentőségű döntések voltak, szerintem a köztársasági elnök úr kiválóan tölti be az a hivatalát, és kiválóan látja el a feladatát". Rubovszky szavait nem akarta kommentálni, mert azok magánbeszélgetésen hangzottak el.

Az Index megkérdezte Havasi Bertalant, hogy a kormányfő elképzelhetőnek tartja-e, hogy Áder legyen a Fidesz jelöltje a jövő májusi köztársasági elnökválasztáson, illetve Orbán szeretné-e, hogy a következő ciklusban is Áder legyen az államfő. A miniszterelnök sajtófőnöke szűkszavúan annyit közölt, a köztársasági elnök megválasztásának rendjét részletesen szabályozza az Alaptörvény, a folyamatban kizárólag az Országgyűlésnek van szerepe. Képviselők véleményének vagy kihallgatott beszélgetéseinek értelmezéséhez pedig nem tud segítséget adni - írta.

Kövér felfele bukik?
Orbán Viktor Kövér Lászlót javasolhatja következő köztársasági elnöknek - írta korábban a hvg. Ez a parlament házelnökének, a Fidesz választmányi elnökének felfelé buktatása lenne, amivel az ellentmondásos megítélésű Kövér maradék befolyását is elveszítené a kormánypárton belül. A házelnök az utolsó ősfideszes, aki még pozícióban maradt Orbán mellett, ennek megfelelően ő az utolsó, aki őszintén megmondja a véleményét a kormányfőnek. Nyíltan azonban senki sem beszél a tervről, amíg ezt Orbán nem teszi meg, addig azok sem merik, akik szívesen látnák a párttól nagyobb távolságra Kövért. Hogy ezek kik lehetnek, az sejthető abból, ahogyan Kövér az urizáló fideszesekről beszél, és ahogyan Habony Árpád térhódításához viszonyul, de abból is, ahogyan Lázár János kancelláriaminiszterrel csörtézett korábban. Kinevezése esetén a diplomáciai protokolltól való idegenkedése, nyelvtudásának hiánya okozhat kellemetlenségeket, ahogyan nemzetpolitikai elképzelései is, amelyek miatt könnyen konfrontálódhat a szomszédos országokkal.