Lenyűgöző Sevilla-tripla az El-ben

Történelmet írt a Sevilla, amely szerda este Baselben sorban harmadik labdarúgó Európa-liga diadalát is megszerezte, s ezzel a következő szezonban a Bajnokok Ligája csoportkörében indulhat. A Liverpoolnál a második félidőben érthetetlen rövidzárlat állt be, Jürgen Klopp, a vörösök német trénere magára vállalta a vereséget.

Megtörhetetlennek tűnik a spanyol csapatok dominanciája az európai labdarúgásban. Eldőlt ugyanis, hogy idén is – csakúgy, mint 2014-ben és 2015-ben – mindkét nemzetközi kupát spanyol együttes nyeri. Ám más hasonlóság is akadt az eltelt három esztendőben: az Európa-ligát mindannyiszor a Sevilla hódította el. Nyilvánvaló, hogy az együttes trénere, Unai Emery egészen különleges képességekkel rendelkezik, hiszen aki ilyen bravúrt tud véghezvinni, az nem lehet akármilyen edző. Lelkesen is jegyezte meg a spanyol sportnapilap, a Mundo Deportivo, hogy a Sevilla „a legendás csapatok klubjának tagja lett”. Természetesen más lapok sem fukarkodtak a dicsérő jelzőkkel, az As azt emelte ki, hogy „a Sevilla történelmet írt”.

Az első félidő pedig még egyáltalán nem úgy indult, hogy a bázeli találkozó az andalúziaiak diadalmenetévé válik. Bár többet birtokolta a labdát, a Liverpool egyre jobban játékba lendült, s az lehetett az érzésünk, Kloppnak sikerült kifőznie valamit híres boszorkánykonyháján. Sturridge találatával megérdemelten szerezte meg a vezetést a Pools, amely kis szerencsével akár tovább növelhette volna az előnyt.

Hogy mi történt a liverpooliakkal a második játékrészben, az még alighanem sokáig elemzések tárgya lehet. Mintha nem ugyanaz az együttes jött volna ki a pályára, mint az első félidőben, persze ugyanez a Sevilláról is elmondható. Mindössze 17 másodperc kellett az andalúziaiak egyenlítő góljához, amelyet Gameiro szerzett. Mondhatjuk persze azt, hogy a gyors gól megzavarta a vörösöket, de egy nemzetközi kupa döntőjében ez azért nem lehet mentség. Mindenesetre a Liverpool árnyéka volt önmagának, klassziskülönbség lett a csapatok között, s a csereként beállt klublegenda, Coke két találatával állította be a 3-1-es végeredményt a Sevilla javára.

Klopp nem igazi „finalista” edző, sorban ötödik kupadöntőjét vesztette el. Pedig a meccs előtt mindent bevetett, elsősorban pszichésen próbálta felkészíteni csapatát, s azt kísérelte meg játékosaiba sulykolni, hogy itt most történelmet írhatnak, s olyan sikert vihetnek véghez, amit még nagypapaként unokáiknak is mesélhetnek.

A nagy álom azonban lényegében az alatt a 17 másodperc alatt szertefoszlott. „Mindent elvesztettünk a második félidőben, de legfőképpen a hitünket abban, hogy itt lehet keresnivalónk. Szervezetlenné vált a védekezésünk, ötlettelenné a játékunk. Ám megfogadom, hogy felhasználva ezt a tapasztalatunkat, tovább erősödünk” – ígérte Klopp a magukba zuhant Pools szurkolóknak. A német tréner egyben magára is vállalta a felelősséget, s megjegyezte, talán túl sokat hittek magukról, s valójában még nem állnak azon a szinten, amit reméltek. Akadtak egyébként a Liverpoolnak emlékezetes meccsei ebben az El-kiírásban, s már mindegyik a tavaly októberben kezdődött Klopp-érához köthető, de abból a lelkesedésből, kompromisszumot nem ismerő játékból, amit akár a Manchester United, a Dortmund, vagy a Villarreal elleni visszavágón láthattunk, ezúttal semmi sem köszönt vissza. Azért is fájdalmas a vereség az angol együttes számára, mert így lemarad a nemzetközi kupaindulásról.

A meccs azonban nem Kloppról szólt, hanem Unai Emeryről, akiről valóban csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. Neve évek óta a legnagyobb kluboknál is felmerül, de a baszk származású tréner jól érzi magát Dél-Spanyolországban, s mint a meccs után elmondta, ő úgy készül, hogy ott is marad. „Nagyon jól érzem magam itt, s amíg a Sevilla számít rám, addig együtt készülhetünk a következő kihívásokra. Azt remélem, hogy az egész életemet eltölthetem itt, de pontosan tudom, hogyan működik a labdarúgás. Sosem lehet előre tudni, mi történik majd” – fejtette ki. Kétségünk sem lehet arról, hogy klubja továbbra is ragaszkodik a személyéhez, hiszen 2013-as kinevezése óta az ő nevéhez fűződik a klub történetének legsikeresebb időszaka.

Szerző

Aranyérmes a Hosszú-Jakabos-Verrasztó-Kapás négyes

Aranyérmet nyert a Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Evelyn, Kapás Boglárka, Hosszú Katinka összeállítású női 4x200 méteres gyorsváltó a Londonban zajló vizes Európa-bajnokság úszóversenyeinek csütörtöki napján.

Jakabos még harmadik helyen indította Verrasztót, ráadásul 3,5 másodperces hátránnyal a vezető svédek mögött. A magyar staféta második tagja helyezésben nem jött előrébb, de két másodpercet ledolgozott a hátrányból. A 800 méter gyorson szűk két órával korábban aranyérmes Kapás viszont már elsőként "engedte útjára" Hosszút, aki csütörtökön korábban két döntőben is érdekelt volt, egy-egy arany- és ezüstérmet szerezve 200 méter vegyesen és 100 méter háton. A bajai úszó ennek ellenére végig bírta a távot, sőt, eleinte növelte is előnyét, így magabiztosan hozta be a váltót az első helyen 7:51.63 perccel. "A végére nagyon elfáradtam, de összességében jó időt úsztam" - kezdte az értékelést Jakabos.

Verrasztó elárulta, nem gondolta, hogy lesz még valaha Európa-bajnok 2010 után, amikor ugyanebben a számban győztek a magyarok. Ezért köszönetet mondott társainak. "Úgy ugrottam vízbe, hogy most mindenkit lenyomok. Amikor a végén láttam, hogy sikerült, akkor tudtam, ez a győzelem már megvan, mivel Katinka az utolsó emberünk" - mondta Kapás.

Az immár négy arany- és egy ezüstéremnél járó Hosszú kifejtette, nem esett jól neki ez a harmadik úszás a délutáni programban. A taktikája az volt, hogy elég előnyt építsen ki az első 100 méteren, hogy az kitartson a másodikon. Kijelentette, az eddigi négy londoni aranyából ez a legkedvesebb számára. Ez volt a magyar úszók hatodik aranyérme a londoni kontinensviadalon, az előző ötből hármat Hosszú nyert 200 és 400 méter vegyesen, továbbá 200 méter háton, illetve egyet-egyet Kapás 800 méter gyorson és Cseh László 200 méter pillangón.

Eredmények:

női 4x200 m gyorsváltó, Európa-bajnok:

 MAGYARORSZÁG (Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Evelyn, Kapás Boglárka, Hosszú Katinka) 7:51.63 perc

2. Spanyolország (Melanie Costa Schmid, Patricia Castro Ortega, Fatma Gallardo Carapeto, Mireia Belmonte Garcia) 7:53.38
3. Hollandia (Andrea Kneppers, Esmee Vermeulen, Robin Neumann,Femke Heemskerk) 7:53.63

Szerző

Merényletre készülnek a foci Eb-n?

Támadásokat hajthatnak végre iszlamista terroristák a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságon a német szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) szerint - írta csütörtökön a Bild című német lap a BKA egy belső elemzésére hivatkozva.

A lap szerint a legszélesebb nyomozati jogkörrel rendelkező német rendőrségi szerv különösen veszélyeztetett eseményként tartja számon a torna nyitómérkőzését, a június 10-ei Franciaország-Románia találkozót és a döntőt, amelyet július 10-én rendeznek meg a párizsi Stade de France stadionban, az Iszlám Állam terrorszervezet tavaly novemberi merényletsorozatának egyik helyszínén.

A BKA szerint a terroristák nagy jelképes erővel bíró és "puha" célpontokat keresnek, céljuk minél több emberélet kioltása és a lehető legnagyobb médiafigyelem megszerzése. Helyszínek vagy események mellett nemzeti válogatottak is lehetnek célpontok - vélekedik a BKA a beszámoló szerint.

Szerző