Előfizetés

Fura dolgok

A Fesztiválzenekar támogatásának 260 millióról 60 millióra csökkentésével kapcsolatban a Civil kaszinó 2016. május 15-i adásában az egyik résztvevő kijelentette, hogy valószínűleg politikai bosszúról lehet szó, mivel Fischer Iván, a zenekar igazgatója állítólag panaszkodott az előző amerikai nagykövetnél, erősen kritizálva a kormány kultúrpolitikáját. Erre reagált a kormányzat a fővárosi támogatás jelentős nagyságú csökkentésével, persze, Tarlósékra hárítva a piszkos munkát.

Ugyanakkor a műsor vendégei nem értettek egyet a BFZ és Fischer Iván látványos tiltakozásával, mert szerintük nem szerencsés dolog a kenyéradó gazda kezébe harapni. Igaz, csakhogy a gazdának sem szabad beleharapnia az őt hűségesen szolgáló kutyába. De nem ez volt az egyetlen fura dolog az elmúlt napokban. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szemléletesen elmagyarázta a kedves rádióhallgatóknak, hogy a negyedéves alapú GDP növekedés miért nálunk volt a legalacsonyabb egész Európában a legfrissebb KSH adatok szerint. Hozzáteszem: az állandóan hangoztatott gigászi méretű gazdasági sikerek mellett vagy éppen annak ellenére.

Az elmondottakból egyértelműen kiderült, hogy a nem éppen szívderítő adatnak az ipar, azon belül is éppen a járműipar visszafogottabb teljesítménye, valamint az uniós pénzek elégtelen felhasználása volt az oka. De rögvest - mintegy megnyugtatásul - megjegyezte: nincsen semmi baj, ha a járműipar termelékenysége a közeljövőben növekedésnek indul, ha az uniós források felhasználása hatékonyabbá válik, akkor a hazai GDP emelkedése is gyorsabb lesz és újra a nemzetközi mezőny élvonalába kerül. Csupa ha, ha. Valóban haha.

Cseh László százon is repeszt

K. D.
Publikálás dátuma
2016.05.21. 07:59
Cseh László 100 méter pillangón is diadalmaskodhat FOTÓ: MTI/KOVÁCS ANIKÓ
Két számban reménykedhetünk aranyban a londoni úszó Európa-bajnokság szombati napján. Kapás Boglárka 1500 méter gyorson, míg Cseh László 100 méter pillangón kvalifikálta magát első helyen a mai döntőbe.

A friss kétszeres Eb-győztes Kapás Boglárka ott folytatta, ahol tegnap abbahagyta az úszók londoni kontinensviadalán. A brit fővárosban 800 méteren és a 4x200 méteres gyorsváltó tagjaként csúcsra érő aranyos úszóhölgy 1500 méter gyorson a legjobb idővel kvalifikálta magát a mai fináléra.

„Azért a közepe nem esett annyira jól a tegnapi 800 és 4x200-as gyorsváltó kombó után, de az idő teljesen jó, sőt, meggyőződésem volt, hogy Belmonte sokkal jobbat fog úszni nálam. Ez szép meccs lesz” – fogalmazott Kapás. A szám döntőjében még egy magyarért szoríthatunk majd szombaton, Juhász Adél hatodik idővel ment tovább.

Cseh László 200 méter pillangó után 100-on sem talált legyőzőre, s a teljes mezőnyt maga mögé utasítva 4-es rajtkőről csobbanhat majd a medencébe a mai döntőben.

„Jó volt, holnap pedig még gyorsabb leszek, ebben biztos vagyok” – mondta röviden a Londonban korábban arany és ezüstérmet szerzett sportoló.

Ami a döntőket illeti, Gyurta Gergő 800 méter gyorson hetedik lett. Szilágyi Liliána hatalmasat küzdött a 100 méter pillangó fináléjában, s mindössze két századdal csúszott le a dobogóról. A 4x100 méteres vegyes gyorsváltóban a Kozma Dominik, Takács Krisztián, Sebestyén Dalma, Jakabos Zsuzsanna négyes ötödik helyen csapott a célba.

A hétvégi magyar program

Szombat:

Nők

50 méter mell (Sebestyén Dalma)

200 méter pillangó (Szilágyi Liliána, Jakabos Zsuzsanna, Sebestyén Dalma)

1500 méter gyors (Kapás Boglárka, Juhász Adél)

200 méter gyors (Verrasztó Evelyn, Késely Ajna)

Férfiak

50 méter gyors (Takács Krisztián, Holoda Péter, Bohus Richárd)

100 méter pillangó (Cseh László)

4x200 méter gyorsváltó

200 méter hát (Balog Gábor)

Vasárnap:

Nők

400 méter gyors (Kapás Boglárka, Késely Ajna, Juhász Adél, Risztov Éva)

4x100 méter vegyesváltó

Férfiak

400 méter vegyes (Verrasztó Dávid, Gyurta Gergő, Grátz Benjámin)

4x100 méter vegyesváltó

Az előfutamokat 10 órától rendezik, míg az elődöntőkre és a döntőkre 17 órától kerül sor, s élőben közvetíti az M4.

Djokovic bevenné Párizst

Publikálás dátuma
2016.05.21. 07:57
Djokovic. FOTÓ: Julian Finney/Getty Images
Serena Williams és Novak Djokovic a vasárnap kezdődő 115. francia nyílt teniszbajnokság, a 32, 017 millió euró összedíjazású Roland Garros két favoritja. A 29 éves szerb csillag pályafutása során sikert sikerre halmozott ugyan, ám rangos trófeái közül már csak a párizsi hiányzik. 2012 óta három finálét vívott a francia fővárosban, két alkalommal Rafael Nadal győzte le, tavaly pedig nagy meglepetésre a svájci Stan Wawrinka bizonyult jobbnak nála.

Djokovic semmiképpen sem akar egy csoportba kerülni Pete Samprasszal, John McEnroe-val, Jimmy Connorsszal, Stefan Edberggel, vagy Boris Beckerrel. Na nem mintha olyan gyenge teniszezőkről lenne szó, ám közös bennük, hogy sosem sikerült megnyerniük a „Muskétások Kupáját”. A 14-szeres Grand Slam-győztes amerikai Sampras például rendre legfeljebb csak az elődöntőig jutott.

Az előjelek nem kifejezetten jók Djokovic szempontjából. Tavaly ugyan félelmetes szezont zárt, de mostanában mintha hullámvölgybe került volna, amit az is jelez, hogy múlt hétvégén vereséget szenvedett Andy Murray-tól a római verseny döntőjében. Egyre jobb formába lendül ugyanakkor Rafael Nadal, bár a kilencszeres French Open-győztest Djokovic az elmúlt időben rendre simán elintézte, még szettet sem vesztett ellene.

A szerb számára persze mi más is lehet a cél, mint az, hogy idén minden Grand Slam tornáját megnyerje és a riói olimpián is diadalmaskodjék. Ettől azért még messze van, hiszen eddig csak az Australian Opent pipálta ki, de ha Párizsban eljut az elődöntőig, új rekordot állíthat fel: itt ugyanis már félmillió euró bevétel várná, így ő lenne az első teniszező, aki átlépi a 100 milliós álomhatárt. Nagy riválisa, Roger Federer nem állhatja útját: bejelentette, nem indul, mert nincs százszázalékos erőállapotban.