Lucz és Janics között szétlövés dönt az olimpiáért

Publikálás dátuma
2016.05.21. 15:53
Fotó: Népszava
Lucz Dóra megelőzte Douchev-Janics Natasát a K-1 200 méter szombati döntőjében a duisburgi világkupán, így ebben a számban szerdán különverseny, úgynevezett szétlövés dönt majd a magyar olimpiai válogató győzteséről.

A múlt heti, szegedi válogatót a Graboplast Győr 33 éves, háromszoros ötkarikás bajnok kajakosa nyerte, a németországi vk volt a második forduló.

A magyarok a fináléban egymás melletti pályán lapátoltak, Lucz az 1-esen, Douchev-Janics a 2-esen, de egyikük sem teljesített kimagaslóan, a dobogós helyek elosztásába nem tudtak beleszólni. A 21 éves, korosztályos világbajnok Lucz az ötödik, rutinos riválisa pedig a hatodik helyen ért célba, míg a győzelmet az olimpiai és világbajnoki címvédő új-zélandi Lisa Carrington szerezte meg.

Az UTE kajakosa, Lucz Dóra így 1-1-re egyenlített Janics ellen, a K-1 200 méter olimpiai válogatójának győzteséről a szerdai, szegedi pótválogató dönt.

 "Nagyon boldog vagyok, még igazán fel sem fogtam, hogy mi történt, de nagyon örülök annak, hogy szerdán újra összecsaphatunk - nyilatkozott Lucz Dóra. - A futam közben nem igazán figyeltem Natasára, persze azért a szemem sarkából láttam, hogy ott van, de amikor beértünk a célba, fogalmam sem volt, hogy ki hányadik lett. Nagyon kicsi volt a különbség köztünk."

A sportoló úgy fogalmazott: már azzal nagy álma valósult meg, hogy kijutott a világkupára és Douchev-Janics ellen versenyezhetett, számára ez szinte felfoghatatlan.

"Óriási dolog, hogy egy ilyen kaliberű versenyző ellen mehettem" - mondta. Ezzel együtt - tette hozzá - a szerdai szétlövésen ismét szeretné megverni riválisát, s ezzel megnyerni a K-1 200 méter olimpiai válogatóját.

A kajakos az MTI érdeklődésére elárulta: korábban, a korosztályos versenyek előtt kétszer már volt része szétlövésben, s a mérlege 1-1.

A magyarok még két vk-döntőben voltak érdekeltek szombaton: férfi K-2 200 méteren a világbajnoki címvédő Tótka Sándor, Molnár Péter duó rendkívül szoros versenyt követően második lett a szerbekkel holtversenyben, a fiatal Balaska Márk, Birkás Balázs kettős pedig hatodikként zárt, míg női C-1 200 méteren Devecseriné Takács Kincső a hetedik helyen végzett.

Szerző
Frissítve: 2016.05.21. 16:23

Szabó Ágnes aranyérmes a fekvenyomó vb-n

Az erőemelés önálló szakágában Potchefstroomban megrendezett vb-n a magyar versenyző 140 kilogrammos teljesítménnyel érdemelte ki az első helyet a nehézsúlyúak mezőnyében.

A nem olimpiai sportágak sajtószolgálatának szombati beszámolója szerint az Orosházi Toldi SE sportolójának ez az első felnőtt-világbajnoki címe fekvenyomásban.

"Szabó Ágnes vb-aranya a Világjátékok szempontjából is értékes. A nem olimpiai sportágak jövő évi seregszemléjére ugyanis neki van esélye kijutni, ezzel a sikerrel alaposan felhívta magára a figyelmet. A sportágban ebben a súlycsoportban korábban még sohasem volt magyar világbajnok" - összegzett Rónaszéki András, a Magyar Erőemelő Szövetség elnöke.

A Világjátékokra Szabó a novemberi erőemelő világbajnokságon kvalifikálhatja magát. A vb-t az egyesült államokbeli Orlandóban rendezik meg, a 2017-es játékoknak pedig a lengyelországi Wroclaw adott otthont.

Szerző

Görgei Arthur meghalt

Publikálás dátuma
2016.05.21. 12:00

Száz éve halt meg a szabadságharc egykor ünnepelt, később árulónak bélyegzett tábornoka

Mielőtt elérkezett ehhez az utolsó állomáshoz, végig kellett szenvednie az aggsággal járó minden kint és bajt. Nemsokára életének 98-ik évét érte volna meg. Rendes lakóhelye Visegrádon volt, ahol a legnagyobb elvonultságban élte le napjait.

Ez év elején gyöngélkedni kezdett, ekkor — mert ápolóra volt szüksége — beköltözött testvéröccsének, Görgei István közjegyzőnek a Mária Valéria utca 17. számú házban levő lakására. Ez január első hetében történt.

Görgei ugyanis meghűlt és január másodikán ágynak esett. Korányi Frigyes tanár influenzát állapított meg és már ekkor tisztában voltak vele, hogy csoda lesz, ha az öregember kigázol a bajból.

Az agg tábornok már évek óta nem látott tovább öt lépésnél és a hallása is annyira meggyöngült, hogy a leghangosabb szót is alig hallotta. De ezzel a nehéz látással sem tudott lemondani az olvasásról, a hozzátartozói nagybetűs könyveket hozattak neki Németországból, ezeket forgatta.

Amióta ágyba dőlt, azóta az orvosa mindennap meglátogatta. Január 29-én válságosra fordult az állapota, ekkor az orvostanár már éterinjekciók alkalmazásával tudta hanyatló életerejét meghosszabbítani.

E nap éjszakáján már a halálhíre is elterjedt a fővárosban. Erős szervezete mégis legyőzte a súlyos betegséget. Nemrég azonban ismét súlyos beteg lett. Most aztán bekövetkezett halála. Lapzárta után jelentik, hogy Görgei Arthur éjszaka ¼ 2 órakor meghalt.

Népszava 1916. május 21.

Szerző