Előfizetés

Elhunyt Szőcs Bertalan

Életének 82. évében rövid, súlyos betegség után elhunyt Szőcs Bertalan, minden idők egyik legjobb magyar vívómestere.

Szőcs Bertalan több mint ötven éven keresztül oktatta tanítványait, kezei közül négy olimpiai és nyolc világbajnok került ki.

Tanítványai nyolcvanadik születésnapján 111 világversenyen megnyer érmet számláltak össze, az ő nevét viseli az MTK Lantos Mihály Sporttelepén található vívóterem.

Szőcs Bertalant a Magyar Vívó Szövetség - a szervezet honlapjának vasárnapi tájékoztatása szerint - saját halottjának tekinti.

Kajak-kenu vk - Olimpiai válogatót nyert Kozák

Publikálás dátuma
2016.05.22. 13:36
Fotó: Szalmás Péter
Kozák Danuta K-1 500 méteren, a Vasbányai Henrik, Mike Róbert duó pedig C-2 1000 méteren megnyerte a magyar olimpiai válogatót. A kajakos aranyérmes, míg a kenu páros hatodik lett a vasárnapi döntőben a duisburgi kajak-kenu világkupán, amely ezekben a számokban egyben a válogató második fordulója is volt. 

A K-1 500 méter londoni bajnoka, Kozák honfitárs ellenfél nélkül győzött a válogatón, miután a múlt héten, Szegeden mögötte második Csipes Tamara végül nem indult a németországi regattán. A Maty-éren ugyancsak győztes Vasbányai, Mike duónak ezzel szemben volt riválisa, a múlt heti második Petkó András, Fekete Ádám kettős most nyolcadikként ért célba a fináléban, azaz ismét kikapott a 2013-ban éppen Duisburgban világbajnoki címet szerzett párostól.

Kozák és a Vasbányai, Mike egység tehát már riói indulónak tekinthető, bár a magyar válogatott vezetői hangsúlyozzák: olimpiai keretet majd csak a válogatók zárása után - június közepén - hirdet Storcz Botond vezetőedző, az utazó csapat összetétele pedig a június végi, moszkvai Európa-bajnokságot követően válik véglegessé.

Kapcsolódó
Duplázó kajakosok

Maratoni kajak-kenu ob - Boros új párjával is nyert

Az egyes versenyekhez hasonlóan párosban sem született meglepetés a győri maratoni kajak-kenu országos bajnokságon. A férfi kajakosok mezőnyében Boros Adrián új párjával, Mészáros Mártonnal is nyerni tudott.

A tavaly ugyanitt együtt világbajnoki címet szerzett Boros és Solti László is új párral állt rajthoz az ob második, szombati napján. A magyar szövetség honlapjának híre szerint a szétülés nem tartós, csak ezen a válogatón nélkülözték egymást a versenyzők, mert Solti, aki az U23-as gyorsasági világversenyekre készül, nem tud rajthoz állni a júliusi Európa-bajnokságon. Boros új társával, Mészárossal is remekül teljesített, a duó már az első körben ellépett a mezőnytől, gyorsan lerázta a riválisokat.

Női kajakban és férfi kenuban is a papírforma érvényesült, hiszen a Csay Renáta, Bara Alexandra, illetve a Kövér Márton, Dóczé Ádám kettős nyert. Ezzel a sikerrel nemcsak az Eb-indulást vívták ki, de jogot szereztek a világbajnoki részvételre is.