Aranyos zárás az úszó Eb-n

Publikálás dátuma
2016.05.22. 20:45
Verrasztó Dávid Fotó: Jeff Topping/Getty Images
Tíz arany-, négy ezüst- és öt bronzéremmel zárta a londoni úszó kontinensviadalt a magyar úszóválogatott, ezzel pedig az éremtáblázat élén végzett. A hétvégén is potyogtak az aranyérmek. Kapás Boglárka 400 és 1500 méter gyorson, Cseh László 100 méter pillangón, míg Verrasztó Dávid 400 méter vegyesen nem talált legyőzőre.

Fantasztikusan zárta a hétvégét a magyar úszóválogatott a londoni Európa-bajnokságon. Kapás Boglárka 800 és a 4x200 méteres női gyorsváltó után 1500 méter gyorson sem talált legyőzőre, s Európa-bajnoki csúccsal diadalmaskodott szombaton, a zárónapon pedig 400 méteren csapott első helyen a célba, ráadásul nem is akárhogy, Hosszú Katinka 2014-es országos csúcsát döntötte meg a fiatal úszó.

„Jézusom... Én ezt nem gondoltam volna... - kezdte könnyek között Kapás. - Amikor először felnéztem a táblára, azt gondoltam, 4:08. Mondtam, ez nem létezik. Aztán rájöttem, hogy egy sorral feljebb kéne nézni... 4:03... Na, akkor megint nem hittem a szememnek... Hihetetlen, hogy ez összejött. Annak örülök, hogy el mertem indulni 150-nél, elég bátor voltam hozzá. Fantasztikus lökést ad ez az Európa-bajnokság”

Cseh László másodszorra hallgathatta meg a magyar Himnuszt a brit fővárosban, miután 100 méter pillangón sem talált legyőzőre, s biztos sikert aratva, országos- és Európa-bajnoki csúccsal győzött a lengyel Konrad Czerniak és a francia Mehdy Metella előtt. Utóbbi a verseny után megjegyezte: már a rajtnál tudta, hogy Cseht „ember nem fogja megverni”. Az olimpiai bajnoki ezüstérmes versenyzőnek szombati sikere volt pályafutása 35. aranyérme (!!!) világversenyeken és a 14. nagypályás Európa-bajnoki címe, összességében pedig 69 éremnél jár, amihez foghatót férfiúszó még nem produkált az európai úszósport történetében. Laci egyébként még a zárónapon is medencébe csobbant a férfi vegyesváltó tagjaként. A Balog Gábor, Financsek Gábor, Cseh László, Bohus Richárd összeállítású csapat a harmadik helyen csapott a célba.

Verrasztó Dávidnak köszönhetően tegnap is aranyban lubickolhattak a férfiak is. A Jövő SC versenyzője 400 méter vegyesen remekelt, s 4:13.15 perces idővel, több mint egy másodperces előnnyel csapott elsőként a célba. A szám másik magyarja, Gyurta Gergő a negyedik lett.

„Ez a hétvégi délutáni korai kezdés baromira nem kedvez nekünk, elvégre 400 vegyesen picit több idő kellene a regenerálódáshoz a két úszás között - nyilatkozta a kétszeres Eb-győztes Verrasztó. - Egy hónapja még el volt törve a bordám, úgyhogy ahhoz képest szerintem egész jó volt. A vége nekem sem tetszett, azt gondoltam, meglesz a 4:10, de az adott körülmények között most elégedettnek kell lennem az aranyéremmel. Ezért jöttem, elértem, remélem, sikerült örömöt szerezni mindenkinek.”

A legnagyobb dráma a női 200 méter pillangón zajlott, ahol a kétszeres ifjúsági olimpiai bajnok Szilágyi Liliána mindössze egy századdal (!) kapott ki a német Franziska Hentkétől, s lett második. A fiatal sportoló első felnőtt érmét szerezte világeseményen.

„Picit ironikus, hogy egy századdal kapok ki... De ahhoz képest, hogy néhány hónapja még abba akartam hagyni az úszást, mert egyáltalán nem rólam szólt a történet, hanem arról, milyen családban nőttem fel, és milyen elvárásoknak kell emiatt megfelelnem - mondta érzelemdúsan Szilágyi, akinek nagypapája a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, Gyarmati Dezső, míg édesapja Szilágyi Zoltán olimpikon úszó. - Ennek vetettünk véget három hónapja, ezalatt csak magam miatt dolgoztam, magam miatt csináltam mindent, és tessék, ez az eredménye. Második vagyok Európában, még ha egy picit elsőnek is érzem magam, de mindez nem érdekes, mert inkább most történjen meg, mint az olimpián. Akkor én leszek a legjobb!!!” A szám másik magyarja, Jakabos Zsuzsanna negyedikként csapott a célba.

A magyar csapat remek teljesítményt nyújtva, tíz arany- négy ezüst- és öt bronzéremmel, az éremtábla tetején zárta a kontinensviadalt.

Szerző
Témák
London úszó Eb

Kapás Boglárka aranyérmes 400 méter gyorson

Publikálás dátuma
2016.05.22. 20:13
Kapás Boglárka örül a 400 méteres gyorsúszás döntőjének végén. A magyar úszónő aranyérmes lett. MTI Fotó: Kovács Anikó
Kapás Boglárka aranyérmet nyert 400 méter gyorson vasárnap a londoni úszó Európa-bajnokság zárónapján.

Az UTE 23 éves versenyzője 4:03.47 perces országos csúccsal csapott a célba, ezzel megszerezte negyedik elsőségét a brit fővárosban. Előzőleg 800 és 1500 méter gyorson, valamint a 4x200 méteres gyorsváltó tagjaként is győzött.

Kapás az első fordulónál, 50 méternél még csak hetedikként fordult, de a másodiknál már az ő neve jelent meg elsőként az eredményjelzőn. Ez innentől kezdve már nem is változott, és bár a brit Jazmin Carlin megpróbált zárkózni hozzá, a magyar úszó magabiztos győzelmét végül ő sem veszélyeztette.

Ez volt a magyarok tizedik aranyérme a kontinensviadalon, e tekintetben ez minden idők legjobb magyar eredménye. A korábbi csúcs 2012-ben, Debrecenben született, ott kilenc aranyat gyűjtöttek a magyar úszók.

Eredmények:
női 400 méter gyors, Európa-bajnok:

KAPÁS BOGLÁRKA 4:03.47 perc
2. Jazmin Carlin (Nagy-Britannia) 4:04.85
3. Mireia Belmonte Garcia (Spanyolország) 4:06.89

Szerző
Frissítve: 2016.05.22. 20:31

Verrasztó Dávid aranyérmes 400 méter vegyesen

Publikálás dátuma
2016.05.22. 19:54
Verrasztó Dávid a 400 méteres vegyesúszás döntőjében. MTI Fotó: Kovács Anikó
 Verrasztó Dávid aranyérmet nyert 400 méter vegyesen a londoni úszó Európa-bajnokság vasárnapi zárónapján.

A szám tavalyi világbajnoki ezüstérmese a pillangó után még négytizedes hátránnyal harmadiknak fordult, háton azonban pillanatok alatt ledolgozta ezt, sőt, másfél másodperces előnyre tett szert. Mellen tovább növelte a különbséget, így még az is belefért, hogy gyorson némileg ráúsztak. Végül 4:13.15 perces teljesítménnyel végzett az élen.

A szám másik magyar döntőse, Gyurta Gergely negyedik lett 4:14.94 perccel.

Eredmények:

férfi 400 méter vegyes, Európa-bajnok:    

   VERRASZTÓ DÁVID 4:13.15 perc
2. Nagy Richárd (Szlovákia) 4:14.16
3. Federico Turrini (Olaszország) 4:14.74
4. GYURTA GERGELY 4:14.94

Szerző
Frissítve: 2016.05.22. 20:32