Durva hibáktól hemzseg a tankönyv

Ízekre szedték az uniós támogatásból készült tizedikes tankönyvet a történelemtanárok szombaton - írta a nol.hu. 

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetben (OFI) a tizedikesek számára készült történelemkönyv térképe ugyanis hemzseg a bakiktól, a térképek és az ábrák jelentős része hibás, elrajzolt, olyan témák hiányoznak belőle, amelyeket az érettségin számon kérhetnek. Az új könyveket átvizsgáló Történelemtanárok Egylete (TTE) csakúgy, mint korábban a kilencedikesben, most a tizedikesben is rengeteg hibát talált: az 57 térképből mindössze 13 problémamentes.

Továbbá a 32 ábra hatodában tartalmi hibát találtak, 10 esetében a cím pontatlan, a magyar uralkodókat felsoroló táblázatból pedig kifelejtették az 1526-ban megkoronázott Szapolyai Jánost. A tankönyvnek nincsenek szerzői, csak "tananyagfejlesztője" (Borhegyi Péter) és szerkesztői, mert az OFI új módszert alkalmaz: a szerzők csak leadják a szövegeiket, majd ezt összegyúrják, esetenként átdolgozzák. Így viszont nem tudni, ki a felelős a hibákért.

Szerző

Köbcsi elment

Életének 92. évében elhunyt Kőbányai György hírlapíró.

A szakmában, és talán azon kívül is sokan csak Köbcsiként ismerték. Számtalan legenda kísérte már életében is, és ő vigyázott, hogy ne cáfolja és ne is igazolja ezeket a legendákat. Az egyik legszebb és leghumorosabb mítosz szerint közvetlenül azután, hogy a munkaszolgálatból leszerelt, írt egy novellát. Betette az apjától örökölt, vízszintesen ketté hajtható irattáskájába és gyalog elindult Kőbányáról Pestre, hogy bevigye az első, már beindult folyóirathoz. Útközben mellékanyarodott egy - akkor még járőröző - szovjet tank, kiugrott belőle egy kiskatona, kikapta a kezéből az aktatáskát, majd visszaszállt a tankba. Köbcsi kétségbeesve rohant utána és azt kiabálta, hogy "A kéziratom, a kéziratom". Egy idő után a tank lassított és a keskeny lőnyíláson kinyúlt egy kéz és elébe dobott egy fehér, női ridikült.

Meglehet, ez az első "kudarc" vette el végleg a kedvét, hogy szándékai ellenére mégse legyen író. Igaz, egy időben még próbálkozott a Filmgyárban forgatókönyv-íróként, de végül is a hírlapirodalomban találta meg a helyét. Kezdőként dolgozott a Népszavánál, aztán még megszámlálhatatlanul sok lap következett, míg végül, több mint harminc éven át, az Esti Hírlapnál találta meg a helyét. Írt mindent. Az első hóvirág megjelenésének üdvözlésétől - ez kedvenc témája volt - jellegzetesen városi ember létére a mezőgazdaság is a témái közé tartozott, de a nagy árvizekről is tudósításokat küldött. Ám bármiről írt, annak - mondhatni - irodalmi szaga, íze volt. Nem veszett ki belőle az írói véna, csak alkalmazkodott a munkájához, ami a megélhetését lehetővé tette. (Két gyereket is fel kellett nevelni, ma már a fiát, Jánost, az írót-szerkesztőt talán többen ismerik, mint az apját.) Példaképe, imádott szerzője Krúdy Gyula volt. Egy másik legenda szerint: egy barátnőjét azért rúgta ki az ágyából, mert az nem tudta, hogy fölöttük a falon látható kép Krúdyt ábrázolja.

De nem tudta követni példaképét, csak az újságírásban. Lehet, hogy tovább kellett volna próbálkoznia az elzabrált kézirat után is. Most már nincs esély rá, mert mert végleg elköltözött közülünk.

Témák
elhunyt

Lázálmok gyötrik a kormányt

Publikálás dátuma
2016.05.22. 21:00
Fotó: Molnár Ádám
Nemcsak Soros György, valamiféle "háttérhatalmak", de az "európai baloldal" is újfent a Fidesz-KDNP kommunikációs paneljeinek központjába került főellenségként, hogy ezzel népszerűsítse a kabinet a ma is körülhatárolhatatlan uniós menekültügyi kvóta ellen tervezett népszavazását. Miközben a kormányoldal egyre-másra gyártja az összeesküvés-elméleteket, az ellenzék a diplomáciai kapcsolatok veszélyeztetésének és a putyinista, orosz agitprop terjesztésének befejezését követeli.

A baloldal továbbra is a migránsok betelepítésében érdekelt - jelentette ki vasárnap Hollik István. A Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője arra használta a vasárnapot, hogy felmondja a kormányfő által diktált leckét: az európai baloldal újabb és újabb terveket eszel ki, hogy az embereket megkerülve végrehajtassa a menekültek kényszerbetelepítését. Felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar kormány elsőként Európában az emberekhez fordult ebben a kérdésben, és népszavazást kezdeményezett. Talán ez is hozzájárult, hogy most egy újabb veszélyes tervet is letett a baloldal az asztalra; minden trükköt kitalálnak, csak hogy az embereket megkerülve végre tudják hajtani a kényszerbetelepítést.

Az új terv alapján a kormányokat megkerülve, egyenesen a betelepítésre nyitott önkormányzatokkal állapodna meg az Európai Bizottság - adta elő Hollik, kifejtve: Magyarországon ilyen város a Botka László szocialista polgármester vezette Szeged. "Semmi kétségem nincs afelől, hogy a baloldal polgármesterei itt Magyarországon is elsők között jelentkeznek majd erre a javaslatra, illetve erre a betelepítésre" - jelentette ki, hozzátéve, hogy a Fidesz-KDNP a leghatározottabban elutasítja ezt a javaslatot, és csak a magyar emberek dönthetnek arról, hogy kivel akarnak együtt élni.

Miközben a kormányoldal szinte naponta ad elő újabb verziókat arról, ki, miféle háttérhatalom tör a magyarok biztonságára, alig győzik cserélni a kormányzati óriásplakátokat, amelyeken még a többszöri magyarítás után sem sikerült egy helyes mondatot eltalálni. Az üzenetek ennek ellenére nagyon is belföldre szántak, hiszen diplomáciai körökben lényegében kommentálásra sem tartják méltónak a populista magyar kabinet retorikáját menekültügyben. Múlt csütörtökön Lázár János vezette fel, pénteken pedig maga a miniszterelnök erősítette meg, hogy most már nem csupán Brüsszel a ludas, egyenesen az Egyesült Államok gerjeszti "Soros György segítségével", a "Soros-féle közép-európai háttérhatalom védelmében" a menekülthullámot, és az "iszlámosítással" Európa gyengítésére tör.

Ezt cáfolta hosszassan az MSZP alelnöke vasárnap, szokásos heti nyílt levelében is. Ujhelyi István szerint amikor az elvtelen uszításon, bűnbakkeresésen és esztelenül pénzelt propagandán kívül már nincs más politikai teljesítmény, az a vezető közelgő bukását jelenti. Az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselője úgy látja, a legnagyobb baj az, hogy a magyar miniszterelnök szimpla "sorosozáson" túlmenő, de már szaftosabb, amerikai összeesküvést vázoló megnyilatkozásaival kormányzati szintre emelték a transzatlanti szövetségesünk hazug és elvtelen támadását. "És ez nem tréfa, nem egy jófajta politikai gag. A Fidesz jól fizetett kampánygurui eddig is csúcsra járatták a plakátokra festhető bűnbakképzést, az egyik legfontosabb partnerünk, az Egyesült Államok rongyolása viszont több egyszerű hatalombetonozási technikánál" - írta.

Ujhelyi szerint "Orbánék szeretnek elmenni a falig és kosként beleverni a fejü(n)ket, ami rendszerint be is jön nekik: hol az emberek ingerküszöbét, hol a határokat tudják vele messzebbre tolni. Háttérhatalmi összeesküvéseket is lehet gyártani (mintha amerikai bankárok tehetnének arról, hogy kisvasútra költünk kórházi ágyak helyett), de számolni kell közben azzal, csak Észak-Koreában működik, hogy a vezető bemond valamit az állami rádióban és az onnantól kezdve igaz is. Itt, a nyugati, felvilágosult világban a kormányzati marionett-médián túl is van élet, vannak még olyanok, akik gondolkodnak, kérdeznek és olyan amerikai kormányszóvivők is, akik válaszolnak. Lehet, hogy a habonyi koordinátarendszerben jól nézett ki az amerikai összeesküvés ötlete, de a jelenlegi, geopolitikai sakkjátszmában bontani az Európai Uniót, közben az orosz elnökkel tárgyalni és az amerikai elnököt ütni; nem éppen a legokosabb húzás. Minimum sokgolyós orosz rulett. Egy valós következményekkel járó kormányzati kardrántás" - fogalmazott az ellenzéki politikus, aki a diplomáciai kapcsolatok rongálásának felhagyására szólította fel a kormányfőt.

Ahogyan Bokros Lajos is. A Modern Magyarország Mozgalom elnöke először a Facebook-on fejtette ki: "háttérhatalmak nincsenek. Illetve léteznek, mind bolond elmék és szennyezett lelkek torzszüleményei. Arra szolgálnak, hogy eltakarják a bolondok és gonoszok elsődleges felelősségét a gazdaság és a társadalom szétzüllesztéséről." Bokros szerint "a vezér lakájai hivatali kötelességüknek érzik, hogy ők is szajkózzák az őrültségeket. Ez új jelenség. Romló anyagi gazdagságú, széteső társadalomban azonban ez sem megtakarítható. A vezérnek kiszolgáltatott kegyenc kénytelen bolondot csinálni önmagából."

A MoMa ezután közölte: Soros György minden földi vagyona kevesebb, mint Magyarország kormányának egyetlen évi költségvetése; amit pedig vagyona terhére egyetemek és a "nyílt társadalom" értékeit terjesztő alapítványok támogatására költhet kevesebb, mint amennyit a magyar kormány csak önmagát dicsérő propagandára. Az Egyesült Államok pedig nem érdekelt sem Európa, sem az Európai Unió, saját szövetségi rendszere gyengítésében, éppen fordítva. Ez az "üzenet" a valóságon túllépő gyűlölet-propaganda - írták, kifejtve: a miniszterelnök és kancellária-minisztere nyíltan felvállalta a közel-keleti háborúra és a menekültválságra vonatkozó orosz agitprop kedvenc állításának terjesztését. "A magyar politikai elit felelőssége, pártállásra és világnézetre való tekintet nélkül ennek megálljt parancsolni" - emelték ki.

Kövér újabb összeesküvést sejt(et)
Egy csónakban evezünk a nemzetiségekkel, amit megpróbálnak elsüllyeszteni különböző erők, ezért érdemes lenne komolyabban venni ezt a sorsközösséget - mondta Kövér László fideszes házelnök a Kossuth Rádiónak a Nemzetiségi Kultúrák Napja alkalmából adott interjúban.
Az MTI összefoglalója szerint Kövér azt mondta: szisztematikus lélektani-politikai háború folyik a világot eddig összetartó identitásokkal szemben, a tömeges migráció egyes felfogások szerint háború Európával, az európai országokkal szemben, és egy kultúráját vesztett, homogenizált európai populáció létrehozását szolgálja.
Az Országgyűlés elnöke szerint a globalizáció rengeteg kárral, hátránnyal és rombolással jár a nemzeti kultúrákra nézve, a cél az, hogy a világ nagyvállalatai egy brüsszeli központból diktálhassák a törvényeket. Szerint ezt bizonyítja az EU és az Egyesült Államok között tervezett transzatlanti szabadkereskedelmi megállapodás is, amelynek elsősorban az amerikai, másodsorban néhány nagyobb tagállam multinacionális cégei lesznek haszonélvezői.
Szerző