Felhőszakadásra, zivatarra kell készülni, Budapesten is!

 Tizenegy megyére és fővárosra a felhőszakadás veszélye, hétben közülük a várható heves zivatarok miatt is figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőre.

A figyelmeztetésben azt írják: kora estétől előbb elszórtan a nyugati tájakon, majd kelet felé terjedve a Dunántúlon egyre többfelé alakulhatnak ki zivatarok, helyenként viharos akár 80 kilométer/órás szél felhőszakadás és jégeső kíséretében. Főként a Dunántúl déli, délnyugati részén egy-egy heves zivatar is lehet, amelyet 90 kilométer/óra feletti szélroham és nagyobb (akár 2 centiméteresnél is nagyobb) átmérőjű jég kísérhet. A késő esti, éjféli órákban már a középső országrészben (a Duna vonalában, a Duna-Tisza közén) is várhatók zivatarok.

A felhőszakadás veszélye miatt Budapestre és Pest megyére valamint Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. Ezeken a területeken az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt akár 25-30 milliméternél is több eső hullhat. Emellett Baranya, Bács-Kiskun, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére a várható heves zivatarok miatt is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést.

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutánig még többórás napsütésre lehet számítani. A hőmérséklet délután 26-30, késő este 16-22 Celsius-fok között alakul.

Szerző

Beindult a charterszezon Debrecenben

Csütörtökön kezdetét vette a nyári charter szezon a Debrecen Airporton. Az első járat Szászországból, Drezdából érkezett és oda is repült vissza a Salamon Reisen által bérelt Germania légitársaság.

Az idén a nyári szezonban Debrecenből Törökországba, Észak-Ciprusra, Bulgáriába és három görög szigetre, Krétára, Korfura és Zákinthoszra is repülhetünk charterjáratokkal – mondta a szezonnyitó kapcsán Tamás László járatfejlesztési igazgató. Erfurtból, Lipcséből és Drezdából pedig német turisták érkeznek rendszeresen Debrecenbe és Hajdúszoboszlóra. Ami a menetrend szerinti járatokat illeti, 2015 decembere óta Londonba, Párizsba, Brüsszelbe, Eindhovenbe, Milánóba és Malmőbe is lehet repülni Debrecenből a Wizz Airrel. Április óta pedig hetente háromszor lehet eljutni a Lufthansával Münchenbe.

Ebben az évben a jelek szerint kivárnak a foglalással a magyarok. Isztambul népszerűsége zuhant, egyre kevesebb magyar menne a Török Riviérára is. A terror felülírja a korábbi trendeket. Egyértelműen visszaesett az utazási kedv Tunéziába, Egyiptomba is, ami jelentősen befolyásolhatja a charterjáratok számát. Az idei sláger Bulgária és Spanyolország lehet. A szallas.hu adatai szerint a terrorfenyegetettség miatt tovább nőhet a belföldi turizmus, azon belül is leginkább a Balaton forgalma, illetve a külföldi nyaralóhelyek körében Horvátországé.

Szerző

Már sokkal több, mint kőfejtő

Publikálás dátuma
2016.05.23. 07:11

Fertőrákos egyedülálló különlegessége az ismét látogatható kőfejtő. A Kőszívű ember fiai legendás filmfeldolgozásában Baradlay Richard huszárcsapata számára kínált különleges búvóhelyet. Ma pedig a kőfejtő belső területe egy többfunkciós, az ember és a természet formálta barlangszerű tér, amely egy nem szokványos kiállító- és játszóhelyet rejt. 

Most már nem csak a felszínen, hanem a barlangbelsőben kialakított tematikus parkban is szemlélődhetünk, ráadásul ismeretterjesztő táblák is segítik a tájékozódást. A kőfejtő felszínén vezető Sziklai benge Tanösvény elsősorban a fertőrákosi kőfejtő, másodsorban a Fertőmelléki-dombsor és a Fertő-Hanság Nemzeti Park természeti értékeit mutatja be. A kilátópontokon kialakított tematikus bemutatóhelyek segítségével megismerhetjük a fontosabb élőhelyeket, az ösvény mellett előforduló védett növény- és állatfajokat, a jelenlegi és a múltbeli tájhasználatot.

A nemrég teljes körűen felújított barlangszínház ma 760 ember befogadására képes. A színpad alatt építettek egy 1100 négyzetméter alapterületű kiszolgáló helyiséget, ahol a fellépők tudnak majd átöltözni. A barlangszínházat 1970-ben alakították ki, azóta csak egyszer, 1985-ben újították fel.

Szerző