Biztonságos a csillebérci kalandpark - bizonygatja az üzemeltető

Publikálás dátuma
2016.05.23. 20:32
MTI Fotó: Mihádák Zoltán
A csillebérci kalandparkot üzemeltető cég ügyvezetője szerint biztonságosak a park pályái, mindazonáltal a vasárnapi baleset miatt belső vizsgálatot indítottak.

Tóth Barna, a kalandparkot üzemeltető Challenge Forever Kft. ügyvezető igazgatója hétfői budapesti sajtótájékoztatóján közölte: a kalandpark pályaelemei és biztonsági felszerelései megfelelnek az európai szabványoknak, folyamatosan karban tartják őket, hasonló baleset eddig nem fordult elő.

Vasárnap délután 14 gyerek mászott fel egy 3,5 méter magas mászóhálóra, amely eddig tisztázatlan okok miatt leszakadt. A mentőszolgálat munkatársai 13 gyereket vittek kórházba, többségüket zúzódásokkal.

A kalandparkban tartott tájékoztatón Tóth Barna elmondta: a baleset előtt vasárnap délután egy születésnapot ünneplő csoport, tizennégy gyermek fotózáshoz mászott fel az úgynevezett attrakciós hálóra, amely elszakadt. Hozzáfűzte: a hálót tartó drótkötél jelenleg is a helyén van. Úgy fogalmazott: "a pályák maximális biztonságban vannak". Belső vizsgálatot indítottak az ügyben, amelynek eredménye leghamarabb egy-két hét múlva születhet meg. Tóth Barna közölte: a cég dolgozói együttérzésüket fejezik ki a megsérült gyermekek családjainak. 

Az ügyvezető az MTI-nek elmondta: az attrakciós háló a földön kezdődik, döntött és 3,5 méteres magasságban ér véget. A gyerekeken volt sisak, de karabinerrel nem voltak rögzítve, mivel a háló "nem pályaelem, hanem attrakció". A balesetnél két animátor volt ott a gyerekekkel - tette hozzá. Tóth Barna közölte: a hálón a múlt héten tizenegy felnőtt volt. Kitért arra is, hogy az eszközöket minden reggel ellenőrzik a cég munkatársai, a hálót ezenkívül múlt szerdán vetette alá egy külső cég terheléses vizsgálatnak, és "nem volt probléma".

A Budapesti Rendőr-főkapitányság foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt indított eljárást az ügyben.
Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy tizenhárom tíz év körüli gyermek sérült meg a csillebérci kalandparkban, többségük csak zúzódásokat szerzett, egy kisfiúnál azonban gerincsérülésre gyanakodtak a mentősök, őt a Péterfy Sándor utcai Kórház baleseti osztályára vitték.

A kalandpályát üzemeltető Challenge Forever Kft. itthon és Kelet-Európa más országaiban erdei akrobatikus élményparkok építésével és üzemeltetésével foglalkozik.

Szerző

Felfüggesztettet kapott Murányi Marcell

Murányi Marcell, a Népszabadság volt főszerkesztője 2015. március 30-án Budapesten, a VII. kerületi Rottenbiller utca és István utca kereszteződésében sodort el egy kerékpárost, majd továbbhajtott. A baleset miatt az ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségével és segítségnyújtás elmulasztásának bűntettével vádolta meg. Ügyében hétfőn a Pesti Központi Kerületi Bíróság hozott ítéletet - írja a Velvet. 

Murányi Marcellt a bíróság egy év nyolc hónap fogházbüntetésre ítélte, két évre felfüggesztve. Emellett két évre eltiltották a járművezetéstől.

Megírtuk: Murányi Marcell március 30-án este a Rottenbiller utcában haladt a külső sávban, majd - mivel az előtte közlekedő járművek haladási sebességét túl lassúnak ítélte meg - áttért a belső forgalmi sávba, ahol megelőzte az előtte haladó tehergépkocsit és a trolibuszt, majd közvetlenül a trolibusz megelőzése után, sebességének csökkentése nélkül a belső forgalmi sávból élesen jobbra kanyarodott. A kanyarodás során gépkocsija jobb oldalával elsodorta a külső forgalmi sávban kerékpárral közlekedő sértettet. 

"A vádlott balesetveszélyes közlekedését észlelve a trolibusz vezetője több másodpercen át folyamatos kürtjelzést adott, majd a biciklis elsodrása is jól hallható hanghatással járt, mindezek ellenére az ütközést észlelő vádlott lassítás nélkül elhajtott a helyszínről" - írta a főügyészhelyettes akkori közleményében. 

Murányi Marcell később - még a rendőri intézkedés során - visszatért a baleset helyszínére és jelentkezett a rendőröknél. A kerékpáros a balesetben elszenvedett sérülések és az azokkal összefüggésben kialakult szövődmények következtében a szakszerű kórházi ellátás ellenére április 26-án elhunyt. A főügyészhelyettes közleménye szerint a halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt akár öt évig terjedő szabadságvesztést is kiszabhat a bíróság.

Murányi Marcell 2014. augusztus 3-tól volt a Népszabadság főszerkesztője, posztjáról 2015. május 14-én mondott le, lépését pedig azzal indokolta, hogy a sajtóból megtudta, meghalt az a férfi, "aki abban a balesetben sérült meg, amelynek részese voltam".

Szerző

Robbantásokkal fenyegetőzött - Előzetesben a telefonáló

Nem jogerősen előzetes letartóztatásba helyezték azt a 22 éves budapesti férfit, aki budaörsi áruházak felrobbantásával fenyegetőzött - közölte a fővárosi főügyész.

Ibolya Tibor azt írta: a férfi a megalapozott gyanú szerint február óta tizenegy különböző alkalommal tett valótlan bejelentést arról, hogy bevásárlóközpontokban bomba fog robbanni. A hívásokat nyilvános telefonfülkékből kezdeményezte. Ezen túlmenően további bűncselekmények gyanúja is felmerült - tette hozzá a fővárosi főügyész.

Az előzetes letartóztatást tizenegy rendbeli közveszéllyel fenyegetés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indítványozta az ügyészség a Budai Központi Kerületi Bíróságon. A bűnismétlés veszélyét a bíróság is megalapozottnak találta, ezért előzetes letartóztatásba helyezte a gyanúsítottat.

Az intézkedést az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben kell végrehajtani - olvasható a közleményben.

Szerző