Előfizetés

Újabb uszodai erőszakra derült fény

Publikálás dátuma
2016.05.24. 14:02
Illusztráció/Thinkstock
Ezután megerőszakolt. Ami akkor történt, már nem egy előre kigondolt, rutinosnak tűnő cselekedet volt, hanem őrületnek tűnt. Vannak a szigeten azok a nagy, szétterülő bokrok, amikor elszaladt, ott hagyott az egyik alatt félholtan - mondja el az Átlátszónak történetét, annak is a drámai végkifejletét Judit, aki gyerekként szenvedte el az erőszakot. Rendőrségi feljelentés nem történt, így bírósági eljárás sem indulhatott az eset után. 

Az oknyomozó portál Megtörni a csendet c. cikkében - miután rendőrségi, illetve bírósági nyoma nincs az esetnek - "anonimizálva" vagyis valódi nevek nélkül adja közre a történetet. 

Az abúzus elszenvedője - aki Judit néven szerepel -  elmondja, hogy milyen alattomos módon épülnek fel ez efféle zaklató "kapcsolatok", hogy a felnőtt miként tud oly mértékben manipulálni egy gyereket, hogy az hosszú ideig nem beszél senkinek az erőszakról. 

-Úgy éreztem, hogy kiválasztott az elején, külön figyelt rám. Akkor nyilván nem gondolhattam, de utólag visszagondolva nagyon rutinosan csinált mindent: röviddel azután, hogy elkezdtem nála úszni, elkezdett fogdosni. Molesztált.

-Azt mondta, hogy ha elmesélném a szüleimnek, ami történt, akkor a szüleim megutálnának. Megutálnának, és ezért elveszíteném őket, állami gondozásba kerülnék. Ettől érthetően nagyon megijedtem, ezt elképzelni sem tudtam.

-Akkor fel kellett mennem hozzá a lakására. Amikor odaadta azt a ruhát, azt mondta, "látod, mennyire szeretlek". Ott voltam egyedül, anyám nélkül. Arra emlékszem, hogy egy nő állandóan bejött a szobába, majd kimentek a konyhába és nagyon veszekedtek. Szerintem ezért nem csinált velem semmit, de később nem úszhattam meg.

-Nem fogtam fel, hogy valójában mi történik velem. Ez volt az adottság, a valóság. Nem jutott eszembe abbahagyni az úszást, mert a szüleimen azt láttam, örülnek, elégedettek, hogy ezt csinálom. Mindig is szófogadó gyerek voltam – meg akartam felelni nekik.

A Judit néven emlegetett hajdani kislány és az azóta már halott Edző teljes történetét az Átlátszó oldalán olvashatják el. 

Klubrádió - Két hét múlva lehet ítélethirdetés

Június hetedikén várható ítélethirdetés a Klubrádió Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa ellen indított perben, melynek során a Klubrádió három jogcímen mintegy 1.3 milliárd forintra perli a Médiatanácsot - olvasható a médium honlapján. 

A per ma másodfokon folytatódott a Fővárosi Ítélőtáblán, ahol a Klubrádió továbbra is fenntartotta azt az álláspontját, hogy a Médiatanács jogsértő magatartása és a rádió reklámbevételeinek csökkenése között ok és okozati összefüggés volt, ezért a klubrádió az első fokú ítélet hatályon kívül helyezését és a kártérítés megítélését kérte a Ítélőtáblától. Az eljáró bíró az ügyet 2016. Június hetedikére ítélethirdetésre kitűzte.

Az összes kalandparkot megvizsgálják

Rendkívüli vizsgálatot rendel el a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) az összes magyarországi kalandparkban a csillebérci létesítményben történt vasárnapi baleset miatt - közölte a tárca.

A vizsgálat kitér majd a kalandparkokat üzemeltető cégek berendezéseinek megfelelőségi tanúsítványaira, valamint a kezelőszemélyzet képesítési igazolásaira. Tekintettel az idegenforgalmi szezon kezdetére, az ellenőrzésnek heteken belül le kell zárulnia.

Vasárnap a csillebérci kalandparkban tizennégy gyerek mászott fel egy 3,5 méter magas hálóra, amely eddig tisztázatlan okok miatt leszakadt. A mentőszolgálat munkatársai tizenhárom gyereket vittek kórházba, többségüket zúzódásokkal.

A parkot üzemeltető Challenge Forever Kft. ügyvezetője szerint a kalandpark pályaelemei és biztonsági felszerelései megfelelnek az európai szabványoknak, folyamatosan karban tartják őket, hasonló baleset eddig nem fordult elő. Tóth Barna hozzátette: belső vizsgálatot indítottak, amelynek eredménye leghamarabb egy-két hét múlva születhet meg.

Az ügyvezető az MTI-nek elmondta: az attrakciós háló a földön kezdődik, döntött és 3,5 méteres magasságban ér véget. A gyerekeken volt sisak, de karabinerrel nem voltak rögzítve, mivel a háló "nem pályaelem, hanem attrakció". A balesetnél két animátor volt a gyerekekkel . Tóth Barna kitért arra is, hogy az eszközöket minden reggel ellenőrzik a cég munkatársai, a hálót ezenkívül múlt szerdán vetette alá egy külső cég terheléses vizsgálatnak, és "nem volt probléma".

Foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt eljárást indított a Budapesti Rendőr-főkapitányság.