Egyetlen nap alatt hét ukrán katona halt meg

Hét katona esett el és kilenc sebesült meg az elmúlt napban a Kelet-Ukrajnában a Moszkva által támogatott szakadárok támadásainak következtében - közölte kedden az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács (RNBO) titkára.

Olekszandr Turcsinov hozzátette, hogy az elmúlt év alatt ez az ukrán fegyveres erők legsúlyosabb napi vesztesége. A felelősség ezekért a véres provokációkért Oroszország katonai és politikai vezetését terheli, amely szisztematikusan és következetesen megtorpedózza a válság békés rendezését és a megszállt területek felszabadítását - szögezte le a kijevi tisztségviselő.

A kijevi hadműveleti parancsnokság szokásos reggeli közleményében arról számolt be, hogy súlyosbodott a konfliktus az ország keleti részén. A kelet-ukrajnai szakadárok az elmúlt napban 47-szer nyitottak tüzet az ukrán fegyveres erők állásaira.

A támadások a frontvonal teljes szakaszára kiterjedtek, de továbbra is Donyeck környékén a legsúlyosabb a helyzet. A megyeközponttól északra, illetve nyugatra fekvő, ukrán ellenőrzésű településeket golyószórókkal, gránát- és aknavetőkkel lőtték. A Krasznohorivka települést védő katonák állásai ellen a minszki egyezményben tiltott, 120 milliméter kaliberű aknavetőket is bevetettek. A Donyecktől mintegy húsz kilométerre északra fekvő Avgyijivkát már napok óta tartják szinte folyamatosan aknatűz alatt a szakadárok.

A megye déli részén, az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol térségében is több katonai állásra nyitottak tüzet a front mentén, az éjjel Lebedinszke falunál is 120 milliméteres aknavetőket vetettek be. Előző nap Olekszandr Zaharcsenko donyecki szakadár vezető közölte, hogy már idén ősszel úgynevezett előválasztásokat akarnak tartani az önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaságban.

Ezt azután jelentette be, hogy ukrán sajtójelentések szerint megbeszéléseket folytatott Vlagyiszlav Szurkovval, Vlagyimir Putyin orosz elnök tanácsadójával. Előválasztások Ukrajnában eddig nem voltak. Azért akar a donyecki szakadár vezetés ilyeneket tartani, hogy ne forgácsolódjanak szét a szavazatok a hasonló programmal induló jelöltek között a minszki egyezmény által előírt majdani helyhatósági választásokon.

Kijev hivatalos álláspontja viszont továbbra is az, hogy tiszta, szabad és demokratikus önkormányzati választásokat csak azután tudnak rendezni a szakadár területeken, ha onnan kivonult minden orosz katona és zsoldos, visszaállt az ukrán kormány ellenőrzése ezeken a területeken, valamint az ukrán-orosz határ teljes szakaszán.

Petro Porosenko ukrán elnök viszont nemrég kijelentette, hogy bizonyos feltételek teljesülése mellett megtarthatónak gondolja a helyhatósági választásokat a Kijev által nem ellenőrzött szakadár területeken. Ilyen engedmény ellen viszont az Azov ukrán önkéntes ezred és támogatói rendeztek pár ezer résztvevővel figyelmeztető tüntetést a múlt héten az ukrán parlament előtt, pirotechnikai eszközökkel néhány órára füstbe borítva a kijevi törvényhozás környékét.

Szerző
2016.05.24 14:44
Frissítve: 2016.05.24 15:57

Az ügyészség vizsgálja a szétvert román tüntetést, leváltották a csendőrfőkapitányt

Publikálás dátuma
2018.08.15 21:44
Bukaresti demonstráció augusztus 10-én.
Fotó: AFP/ Adrian CATU
Vizsgálat indult az augusztus 10-i romániai tüntetés kapcsán, ahol legalább 450-en sérültek meg a csendőri beavatkozás nyomán. Csaknem 200-an feljelentést is tettek a hatóságok ellen. A csendőrfőkapitány lejáró megbízatását nem újították meg.
Augustin Lazăr legfőbb ügyész utasítására a legfőbb ügyészség keretében működő katonai ügyészség veszi át és vizsgája ki a pénteki tüntetésen sorra került incidenseket és a csendőrség közbeavatkozási módját - írta kedd este a maszol.ro
Az ügyészség közleménye szerint az ügyben jogsértő magatartás, hivatali hatalommal való visszaélés és hivatali gondatlanság miatt indult eljárás.
Az idézett forrás szerint kedd estig 126 bűnügyi feljelentést regisztráltak és 74 személyt hallgattak ki. A feljelentések száma szerda reggelre elérte a 192-t, számolt be az MTI. A katonai ügyészség megkapta a csendőrség bevetési naplóját, amiből arra lehet következtetni, hogy 160 csendőr vett részt a tömegoszlatásban. Egyelőre azonban sem a bukaresti prefektus (kormánybiztos) tömegoszlatást elrendelő parancsának átiratát, sem a csendőrség által használt könnygáz vegyi összetételének leírását nem kapták meg - részletezte Ionel Corbu, a bukaresti katonai ügyészség főügyésze és a vádhatóság vezetője.
Egyes tüntetők a bénító hatású önvédelmi permetezők hatására emlékeztető tünetekkel, mások pedig öt nappal a gáz belélegzése után megjelenő újabb panaszokkal - "égési sérülésekkel" - jelentkeznek a sürgősségen.

Ellentmondásos nyilatkozatok

A bukaresti katonai ügyészség és a román csendőrség egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tett kedden, egy ügyész részvételére vonatkozóan a pénteki tüntetéseken. Ionel Corbu főügyész kijelentette, hogy egyetlen ügyész sem volt jelen péntek este a csendőrség parancsnoki központjában. Kifejtette: augusztus 11-én, szombaton délután azzal az igényléssel fordult hozzájuk a fővárosi csendőrség, hogy jelöljenek ki egy katonai ügyészt a mobil parancsnokságba, ezt azonban elutasították. Röviddel ezután a csendőrség egy közleményt adott ki, amelyben azt állítja, hogy Bogdan Pîrlog katonai ügyész pénteken délután 5 órától másnap hajnali 4 óráig a helyszínen tartózkodott, és a csendőrség, a rendőrség, valamint a központi és helyi hatóságok képviselői mellett jelen volt a parancsnoki központban.

"A különböző eszközökben (spray, nagy teljesítményű permetező, gránát) használt könnygázt a csendőrség kizárólag törvényes úton, engedélyezett gyártóktól szerzi be. Ezeket az anyagokat használja az európai rendfenntartók erők többsége" - állítja a román csendőrség a "gáztámadás" vádjára reagálva.
Lejárt a csendőrfőkapitány megbízatása, és a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) kedden úgy döntött, azt nem fogja megújítani.
Az elmúlt egy évben Sebastian Cucoş ezredes töltötte be az ügyvivő csendőrfőkapitányi tisztséget - írja a maszol.ro. Jelenlegi volt a második megbízatása; szerdától azonban Ionuţ Cătălin Sindile ezredes vezeti ideiglenesen a Román Csendőrséget. Az Államelnöki Hivatal közölte, a CSAT azután döntött a személycseréről, hogy megindult csendőri fellépés jogszerűségét firtató ügyészségi vizsgálat.

A tüntetőkhöz került egy pisztoly

Azonosították és bekísérték kihallgatásra azt a férfit, aki a pénteki, bukaresti tüntetés közben ellopta egy csendőrnő pisztolyát - írja a Transindex.ro. A demonstráción két csendőr elszakadt a többitől - a fegyver akkor került a tüntetőhöz, mikor éppen brutálisan összeverték őket. Kedden mindkettőjüket kiengedték már a kórházból. Az eset körülményei kapcsán, annak tisztázására is indult vizsgálat, hogy a csendőrök miért hagyták elszigetelődni kollégáikat - szolgálati mulasztás a gyanú. Az eltulajdonított fegyver még nem került elő.

2018.08.15 21:44
Frissítve: 2018.08.15 21:50

Transznemű kormányzójelölt Vermontban

Publikálás dátuma
2018.08.15 20:02

Fotó: facebook.com/christineforvermont/
Az állam erősen liberális, ott legalizálták először az Egyesült Államokban az azonos neműek házasságát. A jelenlegi kormányzó viszont republikánus.
A transznemű Christine Hallquist lesz az amerikai Demokrata Párt kormányzójelöltje a kicsiny északkeleti Vermont államban az idén novemberben esedékes „félidős” választáson, amelynek során újraválasztják az Egyesült Államok képviselőházát és a szenátus egyharmadát, valamint kormányzói, illetve egyéb önkormányzati tisztségek betöltéséről döntenek. Hallquist három másik indulót győzött le a kedden tartott vermonti demokrata előválasztáson. Az eddigi előválasztásokon már több tucat transznemű önjelölt indult – túlnyomórészt a demokraták színeiben -, de ez volt az első eset, hogy valamelyikük meg is nyerje saját pártja előválasztását, és jogot szerezzen a másik nagy párt jelöltjével való megmérkőzésre. Vermont erősen liberális szemléletű, ott legalizálták először az Egyesült Államokban az azonos neműek házasságát. A többség 1992 óta mindig a demokrata jelöltre szavazott az elnökválasztáson – a kormányzóválasztást azonban 2016-ban történetesen a republikánus jelölt nyerte meg. 
Témák
Vermont
2018.08.15 20:02