Egyetlen nap alatt hét ukrán katona halt meg

Hét katona esett el és kilenc sebesült meg az elmúlt napban a Kelet-Ukrajnában a Moszkva által támogatott szakadárok támadásainak következtében - közölte kedden az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács (RNBO) titkára.

Olekszandr Turcsinov hozzátette, hogy az elmúlt év alatt ez az ukrán fegyveres erők legsúlyosabb napi vesztesége. A felelősség ezekért a véres provokációkért Oroszország katonai és politikai vezetését terheli, amely szisztematikusan és következetesen megtorpedózza a válság békés rendezését és a megszállt területek felszabadítását - szögezte le a kijevi tisztségviselő.

A kijevi hadműveleti parancsnokság szokásos reggeli közleményében arról számolt be, hogy súlyosbodott a konfliktus az ország keleti részén. A kelet-ukrajnai szakadárok az elmúlt napban 47-szer nyitottak tüzet az ukrán fegyveres erők állásaira.

A támadások a frontvonal teljes szakaszára kiterjedtek, de továbbra is Donyeck környékén a legsúlyosabb a helyzet. A megyeközponttól északra, illetve nyugatra fekvő, ukrán ellenőrzésű településeket golyószórókkal, gránát- és aknavetőkkel lőtték. A Krasznohorivka települést védő katonák állásai ellen a minszki egyezményben tiltott, 120 milliméter kaliberű aknavetőket is bevetettek. A Donyecktől mintegy húsz kilométerre északra fekvő Avgyijivkát már napok óta tartják szinte folyamatosan aknatűz alatt a szakadárok.

A megye déli részén, az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol térségében is több katonai állásra nyitottak tüzet a front mentén, az éjjel Lebedinszke falunál is 120 milliméteres aknavetőket vetettek be. Előző nap Olekszandr Zaharcsenko donyecki szakadár vezető közölte, hogy már idén ősszel úgynevezett előválasztásokat akarnak tartani az önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaságban.

Ezt azután jelentette be, hogy ukrán sajtójelentések szerint megbeszéléseket folytatott Vlagyiszlav Szurkovval, Vlagyimir Putyin orosz elnök tanácsadójával. Előválasztások Ukrajnában eddig nem voltak. Azért akar a donyecki szakadár vezetés ilyeneket tartani, hogy ne forgácsolódjanak szét a szavazatok a hasonló programmal induló jelöltek között a minszki egyezmény által előírt majdani helyhatósági választásokon.

Kijev hivatalos álláspontja viszont továbbra is az, hogy tiszta, szabad és demokratikus önkormányzati választásokat csak azután tudnak rendezni a szakadár területeken, ha onnan kivonult minden orosz katona és zsoldos, visszaállt az ukrán kormány ellenőrzése ezeken a területeken, valamint az ukrán-orosz határ teljes szakaszán.

Petro Porosenko ukrán elnök viszont nemrég kijelentette, hogy bizonyos feltételek teljesülése mellett megtarthatónak gondolja a helyhatósági választásokat a Kijev által nem ellenőrzött szakadár területeken. Ilyen engedmény ellen viszont az Azov ukrán önkéntes ezred és támogatói rendeztek pár ezer résztvevővel figyelmeztető tüntetést a múlt héten az ukrán parlament előtt, pirotechnikai eszközökkel néhány órára füstbe borítva a kijevi törvényhozás környékét.

Szerző
2016.05.24 14:44
Frissítve: 2016.05.24 15:57

Meghalt egy 16 éves magyar cserkészlány Kaliforniában

Publikálás dátuma
2018.11.20 16:16

Fotó: AFP/ JOSH EDELSON
Teljesen leégett egy ház Orindában, a San Francisco-i cserkészcsapat fiatal őrsvezetője életét vesztette.
A Külföldi Magyar Cserkészszövetség hétfőn a Facebook-oldalán közölte, hogy vasárnap hajnalban tűzvészben vesztette életét a San Francisco-i cserkészcsapat fiatal őrsvezetője a kaliforniai Orindában. A bejegyzésben azt írták, a tragédia következményében a ház teljesen leégett, a család baráti köre gyűjtést szervez.
Az ABC News azt írja, a tűzoltóknak csak hosszú idő után sikerült eloltaniuk a tüzet. A 16 éves lány életét vesztette, két ember és egy tűzoltó égési sérüléseket szenvedett. A tűz keletkezésének okát vizsgálják.
2018.11.20 16:16

Akadozik a Facebook

Publikálás dátuma
2018.11.20 15:25

Fotó: AFP/ JUSTIN TALLIS
Az Instagrammal is problémák vannak.
Világszerte fennakadásokat tapasztalhatnak a Facebook-felhasználók: az Egyesült Államokból és Európából (Magyarországról is) sokan jelezték, hogy egyáltalán nem tudják betölteni a közösségi oldalt. A Messenger többnyire működik. Az Instagram felhasználói is arra panaszkodnak, hogy nem töltődik be az oldal, az alkalmazással viszont úgy tűnik, nincs probléma.
2018.11.20 15:25
Frissítve: 2018.11.20 15:25