Előfizetés

Bajban vannak az orosz sportolók

Összesen 14 orosz sportolót gyanúsítják doppingvétséggel, akik részt vettek a 2008-as pekingi olimpián, s mintájukat utólag ellenőrizték, immár más tiltott szerekre is kiterjesztve a vizsgálatot – közölte a Tassz hírügynökség az Orosz Olimpiai Bizottságra hivatkozva. Mindez nagyon kellemetlenül érintheti az orosz sportot, hiszen tíz olyan atlétáról van szó, akik érmet is nyertek a világjátékokon. Az orosz Match televízió közlései szerint nyolc atléta és két súlyemelő doppingtesztje mutatott ki pozitív eredményt.

A lebukott sportolók közé tartozik Anna Csicserova, aki magasugrásban 2008-ban bronzérmes nyert, míg a 2012-es londoni viadalt meg is nyerte. Edzőjének vallomása alapján derült ki róla, hogy tiltott szerekkel élt.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság több mint egy héttel ezelőtt tette közzé, hogy a Kínában megrendezett olimpia utólagos doppingtesztjei alapján 31 pozitív mintát találtak. Neveket azonban nem tett közzé a NOB, csak annyi vált ismertté, hogy 12 különböző országból érkeztek, s hat sportág atlétái. A NOB 454 doppingmintát ellenőrzött, s a 2012-es londoni olimpia 250 mintáját is vizsgálja az újfajta módszerek alapján.

A NOB az elkövetkező napokban értesíti majd az érintett 12 állam olimpiai bizottságait. Az orosz olimpiai bizottság illetékesei azt közölték, hogy kedden kapták meg azokat a dokumentumokat a NOB-tól, amelyek a 14 említett sportoló nevét tartalmazták.

Ezzel ismét Oroszország került a doppinghírek élére. Grigorij Rodcsenkov, az orosz doppingellenes laboratórium egykori vezetője múlt héten elismerte, hogy szisztematikusan csaltak nemcsak a nyári olimpiákon, hanem a 2014-es Szocsiban megrendezett téli olimpia doppingtesztjei során. Állítása szerint az orosz éremszerzők közül 15-en éltek tiltott szerekkel. Egy három különböző anyagból álló vegyületről volt szó, amely anabolikus szteroidokat tartalmazott. A labor volt vezetőjének vallomása a politikai életet is elérte. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hevesen tagadott minden vádat. Hasonlóképpen nyilatkozott Vitalij Mutko sportminiszter. Azt azonban elismerte, hogy „súlyos hibákat” követtek el, azt azonban nem ecsetelte, hogy az állam milyen szerepet játszott a doppingban.

Az orosz atléták tavaly év vége óta nem indulhatnak nemzetközi versenyeken a szisztematikus dopping miatt. Júniusban születhet döntés arról, hogy az atlétákra vonatkozó tiltás érvényben marad-e az augusztus 5-én kezdődő riói olimpia idejére is. Az atlétikai szövetség szintén közleményben tudatta, hogy „nem engedi meg” a sportolói számára a doppingot a riói olimpián, s Moszkva „könyörtelen harcot folytat a tiltott szerek használata ellen”. Mindent elkövetnek azért, hogy „tiszta atléták indulhassanak a világjátékokon” – hangoztatta a közlemény.

A moszkvai sportminisztérium közleményben tudatta, „nagyon csalódott” amiatt, hogy orosz atlétákat is összefüggésbe hoztak a 2008-as pekingi olimpián való doppinggal. „Számos lépést tettünk azért, hogy megakadályozzuk a tiltott szerek használatát, s értjük azt, hogy a probléma gyökerei, különösen atlétikában, a múltban keresendőek” – közölték.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) vizsgálatot indított Rodcsenkov nagy vihart kavart kijelentései alapján, s a Szocsiban leadott mintákat is ellenőrzi. Ezt az eljárást július 15-ig kell lezárni. A legrosszabb esetben Oroszországot akár ki is zárhatják az olimpiai küzdelmekből.

Varane kihagyja az Eb-t

Közeleg a labdarúgó Bajnokok Ligája szombati fináléja. A milánói döntőben két madridi csapat, a Real és az Atlético néz egymással farkasszemet.

Kedden alighanem sok millióan nézték aggódva a felvételt, amelyen Cristiano Ronaldo a lábát fájlalva vonult le a pályáról. Zinédine Zidane, a királyi gárda edzője azonban igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy pusztán óvintézkedésről volt szó, s emiatt hagyta abba idő előtt az edzést a portugál. Mindenesetre volt már példa arra, hogy egy BL meccsen mindenki biztosra vette Ronaldo játékát, aztán mégsem szerepeltették, így történt ez a Manchester City elleni elődöntő első találkozóján.

Zidane elmondta, a legfontosabb az, hogy a legjobb fizikai állapotban lévő játékosok léphessenek pályára a szombati fináléban. Hozzátette azt is, nem számíthat a francia válogatott Raphael Varane-ra, aki sérült. Olyannyira, hogy a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságon sem léphet majd pályára.

Meglepődött Sepp Blatter

A FIFA korábbi elnöke, Sepp Blatter meglepetését fejezte ki amiatt, hogy hétfőn este menesztették a nemzetközi szövetség ideiglenes főtitkárát, Markus Kattnert.

A FIFA hétfőn rövid közleményben tudatta, hogy a belső vizsgálat megállapította: a német funkcionárius vétett a munkaviszonyára vonatkozó előírások ellen. Az állásfoglalás szerint a FIFA nem ad további felvilágosítást az ügyben. Kattner a korábbi főtitkár, Jerome Valcke januári menesztése után vette át ideiglenesen a főtitkári teendőket.

Blatter ezzel kapcsolatban kijelentette, sosem ismert nála őszintébb embert, ezért is jelentett számára „hatalmas meglepetést” a döntés. „Nem ismerem az okát a menesztésének, de egy őszinte emberről van szó, aki remekül végezte a munkáját” – fejtette ki Blatter az AFP közlése szerint. A volt sportdiplomata nem tartja kizártnak, hogy a kirúgással valójában őt magát vették célba.