Bezárnák a kis létszámú iskolákat? - Döntött a kormány

A minimális osztálylétszámok szeptembertől esedékes bevezetése miatt bezárással fenyegetett kis létszámú iskolák - köztük mintegy száz magyar oktatási nyelvű intézmény - helyzetében változtatást eszközlő, de részmegoldást is alig jelentő módosítási javaslatot fogadott el a szlovák kormány szerdán.

A javaslat a közoktatási törvénynek még 2013 decemberében megváltoztatott, de csak idén szeptemberben hatályba lépő részét érinti. A közoktatási reform keretében két és fél éve jóváhagyott jogszabály egyebek mellett bevezeti az oktatási intézmények osztályalapú finanszírozását, s ezzel összefüggésben minimális osztálylétszámokat állapít meg.

Ezek a rendelkezések közel hatszáz alacsony létszámú általános iskolát, köztük csaknem száz magyar oktatási intézményt sodornak veszélybe, amelyekben a gyereklétszám várhatóan nem éri el a törvényben megszabott minimumot.

A jogszabály megváltoztatásáért már évek óta küzdenek különböző felvidéki magyar szakmai, politikai és civil szervezetek, eddig érdemi eredmény nélkül. Ebben a törvényben eszközölne részleges változtatásokat az oktatásügyi tárca által beterjesztett módosítás, amelyet szerdán hagyott jóvá a kormány. A módosítás lényege, hogy az intézkedés hatálya - konkrétan a kötelező osztálylétszámokat bevezető rész - alól kivonja a csupán alsó tagozattal működő általános iskolákat. A kivétel országos szinten mintegy 60 általános iskolát, köztük 29 magyar oktatási nyelvű intézményt érint.

A módosítást sem a felvidéki magyar pedagógus szakma, sem a helyi magyarság politikai érdekképviselete nem tartja elégségesnek, már csak ezért sem, mivel csupán a bezárással fenyegetett iskolák szűk csoportja számára jelent könnyítést.

"Nem elégséges, még részmegoldásnak is alig nevezhető" - mondta a kormány által elfogadott javaslatról az MTI-nek nyilatkozva Jókai Tibor, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének (SZMPSZ) elnöke. Rámutatott: a szaktárcával folytatott egyeztetés során egyértelművé tették, hogy elfogadható megoldásnak azt tartanák, ha a szeptembertől hatályba lépő jogszabályból teljesen - azaz az alsó és felső tagozatot is működtető és a csak alsó tagozattal működő általános iskolák esetében egyaránt - kikerülnének a minimális osztálylétszámokra vonatkozó korlátozások.

Jókai elmondta: bár kérésüket a kormány figyelmen kívül hagyta, mindent megtesznek annak érdekében, hogy a jogszabályt még a parlamentben sikerüljön megváltoztatni. Ez ügyben már a jövő héten ismételten találkoznak a szaktárca államtitkárával. Hozzátette: a tét nem csekély, hiszen a módosítás mostani formája csak a kizárólag alsó tagozattal működő kisiskolák számára jelentene megoldást. Kifejtette: ilyen magyar oktatási nyelvű intézmény 116 van a Felvidéken, s közülük 29-et veszélyeztetne a minimális osztálylétszám bevezetése, ha a mostani módosítás nem tenne velük kivételt. Az alsó és felső tagozatot egyaránt működtető magyar általános iskolákból 142 van, esetükben a jelenlegi adatok alapján mintegy 60 kerülhetne bezárásra.

Szerző

A Huawei pert indított a Samsung ellen

Publikálás dátuma
2016.05.25. 18:25
FOTÓ: David Ramos/Getty Images
Technológiai szabadalmi jogok megsértése miatt pert indított az Egyesült Államokban és Kínában a Huawei a Samsung ellen - tájékoztatott szerdán a Huawei Technoligies Hungary Kft.

A Huawei kártérítésért perli a dél-koreai Samsung Electronics céget szellemi tulajdonhoz fűződő jogai megsértése miatt. A kereset szerint a Samsung készülékei számos Huawei-szabadalomnak minősülő mobil kommunikációs technológiát és szoftvert alkalmaznak. 

A Huawei nagyszámú mobiltelefon-hálózati technológiai szabadalom birtokosaként határozottan kiáll a szellemi tulajdon használatának korrekt, méltányos és non-diszkriminatív engedélyezése mellett - írták. Álláspontja szerint azonban a szabadalmi védelem alatt álló technológiai ismereteket engedély nélkül használókat kártérítési kötelezettség terheli.

A Huawei szerint az iparági szereplőknek együtt kellene törekednie arra, hogy nyitott, közös innovációval mozdítsák előre az ágazatot - mondta Ting Csiang-hszing, a Huawei Szellemi Tulajdonjogi Osztályának elnöke. Tiszteletben tartjuk mások szabadalmait, de meg is védjük a sajátjainkat - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy az iparág számtalan példával szolgál szabadalom-keresztengedélyezési megállapodásokra, amelyek a technológiák törvényes használatának lehetővé tételével járulnak hozzá az okostelefon ipar egészséges fejlődéséhez.

A Huawei 2015-ben 59,6 milliárd jüan (9,2 milliárd dollár), éves bevételének 15 százalékát fordította kutatás-fejlesztésre, új technológiák, új termékek és vezeték nélküli kommunikációs szabványok kidolgozására. A Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) szerint a Huawei Technologies 2015-ben immár második éve vezette a legtöbb nemzetközi szabadalmat benyújtott vállalatok listáját. A Huawei tavaly ugyanis 3989 szabadalmat nyújtott be, 456-tal többet, mint 2014-ben, és az év végére már több, mint 50 ezer elfogadott szabadalommal rendelkezett világszerte.

Szerző
Témák
Samsung Huawei

Magyar katonákat is küldhetnek a Baltikumba

Közös katonai egységet szeretne küldeni 2017-ben a Baltikumba a négy visegrádi ország, ajánlatukat júliusban a NATO varsói csúcstalálkozója elé terjesztik - egyebek között ezt tartalmazza az a közös nyilatkozat, amelyet a V4-ek védelmi minisztériumainak vezetői írtak alá szerdán a Prága melletti Liblicében.

Magyarországot a kétnapos tanácskozáson Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára képviselte. A visegrádi országok közös katonai egysége a NATO keleti jelenlétének megerősítése keretében tevékenykedne a Baltikumban, s alapvetően az észt, a lett és a litván hadsereg kiképzésébe és gyakorlataiba kapcsolódna be.

Észtország, Lettország és Litvánia már korábban kérték a NATO-t, hogy küldjön katonai egységeket a Baltikumba, mert ezekben az országokban aggodalmat keltett Oroszország agresszív politikája. A katonai egységek kiküldéséről a NATO-ban már megszületett a politikai döntés, s a konkrétumokat várhatóan a varsói csúcstalálkozón hozzák nyilvánosságra.

A négy ország védelmi minisztériumának képviselői ugyanakkor megerősítették, hogy uniós keretek között is készek egy újabb közös visegrádi harci egységet (Battle Group EU) létrehozni, amely 2019 második felétől lenne bevethető. A jelenleg már működő visegrádi harci egységet januárban helyezték készenlétbe, amely június végéig tart.

Szerző