Oktatás - "Visszatolják a biciklit a szocializmusba"

Ikotity István, az LMP vezérszónoka az oktatási törvényekkel kapcsolatos vitán az Országgyűlésben kijelentette: nem foldozgatásra lenne szükség, hanem új szabályozásra. Szerinte a kormány próbálja a köznevelési kerekasztalra hivatkozva véghezvinni a módosításokat, azonban "trükkök százait" alkalmazza.

A javaslat az iskolák totális államosítását jeleni - értékelt, bírálva, hogy az önkormányzatoknak nem lesz beleszólásuk az intézmények életébe. A kormány "visszatolja a biciklit a szocializmusba" - fogalmazott.

Az ellenzéki képviselő szerint a 2017-es költségvetés egy nagy blöff és újabb Klik-csődöt vetít előre, számításai szerint 23 milliárd forintos hiánnyal startol az új rendszer.

Ismertette, pártja azt képviseli, hogy az önkormányzatok kaphassák vissza a fenntartói és működtetési jogosultságot, ami egy hatékony köztes modell lenne és nem jelentené, hogyvisszatérnek a 2010 előtti helyzethez. Az LMP politikusa kritikával illette a szakképzésbeli érettségi megváltoztatását és szerinte a kormány az alapítványi szakképzők ellehetetlenítésén dolgozik.

Szerző
Témák
Oktatás LMP Klik

Zarándoklat Budapest körül Erdő Péterrel

Egész Budapestet körüljáró, úgynevezett élő rózsafüzér-zarándoklatot tartanak szombaton. A tizedik alkalommal megrendezett program kilenc, egyenként húsz kilométeres, egy időben megtartott zarándoklatból áll - tájékoztattak a szervezők.

A zarándokok az egész napos program végén öt különböző helyszínre érkeznek, ahol szentmisén vesznek részt. A pestszentlőrinci (XVIII. kerület) Havanna-lakótelepen Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, Fóton Beer Miklós váci megyés püspök, Nagytétényben (XXII. kerület) Snell György esztergom-budapesti segédpüspök, Máriaremetén (II. kerület) Esterházy László protonotárius, kanonok, Kerepesen pedig Horváth Zoltán protonotárius, kanonok mutatja be a hálaadó szentmisét.

A zarándoklatok pontos útvonala és a találkozási pontok megtalálhatók a szervezők honlapján, a www.elorozsafuzer.hu oldalon.

Szerző

Lázár János a paksi bővítésről tárgyal Brüsszelben

A paksi kapacitást fenntartó beruházásról tárgyal Lázár János Brüsszelben, a Miniszterelnökséget vezető miniszter Margarete Vestager versenyjogi biztossal találkozik a belga fővárosban és jelentős előrelépést vár szerdai látogatásától.

A Miniszterelnökség közleményében azt írta: a magyar kormány ahogy korábban, úgy most is megegyezésre törekszik, kerülni szeretné a bírósági utat. A kabinet véleménye szerint, a Paks II. beruházás nem tartalmaz állami támogatást, szabadpiaci körülmények között is versenyképes és megtérülni képes. Vagyis a két új paksi blokk hozzájárul az ellátás biztonság megteremtéséhez, a klímavédelmi célkitűzések teljesítéséhez és a megfizethető áramár fenntartásához anélkül, hogy szükség lenne bármilyen garantált villamosenergia-átvételi árra vagy más állami támogatásra - mutattak rá.

A Miniszterelnökség szerint fontos hangsúlyozni, hogy a magyar kormány kész mérlegelni az Európai Bizottság elvárásait. Ezek közül kiemelkedően fontos, hogy az új létesítményben megtermelt áramot az erőmű azonos piaci feltételek mellett értékesítse, garantálja, hogy állami szereplőknek nem biztosít versenyelőnyt, illetve az Európai Unió irányadó joga alapján Paks II. nem lehet része a Magyar Villamos Műveknek.

A kormány mérlegelni fogja az Európai Bizottság véleményét az állami támogatás hiánya, vagy megléte tekintetében is - jelezték. Meggyőződésük, az uniós alapszerződések értelmében minden tagállamnak joga van arra, hogy meghatározza saját energiapolitikáját és ezen belül a villamosenergia-termelés energiamixét. A Magyar Országgyűlés 2009-től kezdve mindegyik parlamenti ciklusban megerősítette, hogy egyetért a jelenlegi atomenergia-termelés részarányának hosszú távú fenntartásával, hiszen így biztosítható a magyar lakosság és ipar számára az olcsó és biztonságos villamosenergia-ellátás - olvasható a közleményben.

Szerző