Előfizetés

Olimpiai bajnok bukott le doppingon

R.T.
Publikálás dátuma
2016.05.26. 07:51
Az orosz doppingbotrány leghíresebb érintettje kétségkívül Marija Sarapova. A WTA világranglistájának egykori listavezetőjének s
Összesen 14 orosz sportolót gyanúsítják doppingvétséggel, akik részt vettek a 2008-as pekingi olimpián, s mintájukat utólag ellenőrizték, immár más tiltott szerekre is kiterjesztve a vizsgálatot – közölte a Tassz hírügynökség az Orosz Olimpiai Bizottságra hivatkozva. A doppingügyek miatt ismét Oroszország került célkeresztbe.

Nagyon kellemetlenül érintheti az orosz sportot a doppingbotrány újabb fejezete. Tíz olyan atlétáról derült ki, hogy tiltott szereket használtak, akik érmet is nyertek a 2008-as olimpián. Az orosz Match televízió közlései szerint nyolc atléta és két súlyemelő doppingtesztje mutatott ki pozitív eredményt.

A lebukott sportolók közé tartozik Anna Csicserova, aki magasugrásban 2008-ban bronzérmes nyert, míg a 2012-es londoni viadalt meg is nyerte. Edzőjének vallomása alapján derült ki róla, hogy tiltott szerekkel élt.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság több mint egy héttel ezelőtt tette közzé, hogy a Pekingben megrendezett olimpia utólagos doppingtesztjei alapján 31 pozitív mintát találtak. Neveket azonban nem tett közzé a NOB, csak annyi vált ismertté, hogy 12 különböző országból érkeztek, s hat sportág atlétái. A NOB 454 doppingmintát ellenőrzött, s a 2012-es londoni olimpia 250 mintáját is vizsgálja az újfajta módszerek alapján.

A NOB az elkövetkező napokban értesíti majd az érintett 12 állam olimpiai bizottságait. Az orosz olimpiai testület illetékesei azt közölték, hogy kedden kapták meg azokat a dokumentumokat a NOB-tól, amelyek a 14 említett sportoló nevét tartalmazták.

Ezzel ismét Oroszország került a doppinghírek élére. Grigorij Rodcsenkov, az orosz doppingellenes laboratórium egykori vezetője múlt héten elismerte, hogy szisztematikusan csaltak nemcsak a nyári olimpiákon, hanem a 2014-es Szocsiban megrendezett téli olimpia doppingtesztjei során. Állítása szerint az orosz éremszerzők közül 15-en éltek tiltott szerekkel. Egy három különböző anyagból álló vegyületről volt szó, amely anabolikus szteroidokat tartalmazott. A labor volt vezetőjének vallomása a politikai életet is elérte. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hevesen tagadott minden vádat. Hasonlóképpen nyilatkozott Vitalij Mutko sportminiszter. Azt azonban elismerte, hogy „súlyos hibákat” követtek el, azt azonban nem ecsetelte, hogy az állam milyen szerepet játszott a doppingban.

Az orosz atléták tavaly év vége óta nem indulhatnak nemzetközi versenyeken a szisztematikus dopping miatt. Júniusban születhet döntés arról, hogy az atlétákra vonatkozó tiltás érvényben marad-e az augusztus 5-én kezdődő riói olimpia idejére is. Az atlétikai szövetség szintén közleményben tudatta, hogy „nem engedi meg” a sportolói számára a doppingot a riói olimpián, s Moszkva „könyörtelen harcot folytat a tiltott szerek használata ellen”. Mindent elkövetnek azért, hogy „tiszta atléták indulhassanak a világjátékokon” – hangoztatta a közlemény.

A moszkvai sportminisztérium közleményben tudatta, „nagyon csalódott” amiatt, hogy orosz atlétákat is összefüggésbe hoztak a 2008-as pekingi olimpián való doppinggal. „Számos lépést tettünk azért, hogy megakadályozzuk a tiltott szerek használatát, s értjük azt, hogy a probléma gyökerei, különösen atlétikában, a múltban keresendőek” – közölték.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) vizsgálatot indított Rodcsenkov nagy vihart kavart kijelentései alapján, s a Szocsiban leadott mintákat is ellenőrzi. Ezt az eljárást július 15-ig kell lezárni. A legrosszabb esetben Oroszországot akár ki is zárhatják az olimpiai küzdelmekből.

Jakabfi beérheti Puskást

S.T.R.
Publikálás dátuma
2016.05.26. 07:50
Jakabfi villanásai dönthetnek a BL-döntőben FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/MIKA VOLKMANN
Jakabfi Zsanettnek négy év alatt sikerülhet az, ami Puskás Ferencnek 1959 és 1966 közt, nevezetesen, hogy háromszor emelheti fel a BEK/BL-serleget. A német Wolfsburg magyar légiósa ma este az olaszországi Reggio Emiliában száll harcba a trófeáért, melyet 2013-ban, majd két éve is megszerzett.

A magyar labdarúgók táborában keveseknek adatik meg, hogy a nevét futballszakmai körökben Puskással együtt emlegessék. Jakabfi Zsanett ilyen, hiszen, ha ma újra megnyeri a Bajnokok Ligáját, beéri a három BEK-győzelemmel büszkélkedő madridi legendát. A szőke hölgy 2009 óta erősíti a német Wolfsburgot, amellyel tökéletesen hangolt a francia Lyon elleni fináléra, hiszen múlt szombaton 2-1-re megnyerte az SC Sand elleni Német Kupa-döntőt – történetesen két lenyűgöző Jakabfi-góllal.

A hosszabb sérülés után újra pazar formában futballozó honfitársunk a BL-ben sem vesztegette az idejét, az olasz Brescia elleni negyeddöntőben ugyancsak két találatot tett be a közösbe. Az elődöntőben a Frankfurt sem tudta feltartóztatni a zöld-fehéreket (az összesítésben 4-1), akik hat győzelem mellett egy-egy döntetlennel és vereséggel meneteltek be a döntőbe.

A rivális franciák még ennél is jobb mérleggel rendelkeznek a sorozatban: a nyolcaddöntőben elért prágai 0-0-t leszámítva valamennyi összecsapásukon diadalmaskodtak. A két együttes három éve is a döntőben futott össze, s a 11-esből szerzett Martina Müller-góllal a Wolfsburg örülhetett (1-0). A nagyobb nemzetközi rutint emelte ki a lapunknak nyilatkozó női szövetségi kapitány is. „Két nagyszerű együttes találkozik szerdán, nehéz lenne rangsorolni – vélekedett Markó Edina. – Zsani miatt mi természetesen nagyon szeretnénk, ha a Wolfsburg győzne, és erre meg is van minden esély, hiszen a tapasztalat mellette szól. Meggyőződésem, hogy apróságok döntik majd el a mérkőzést, a jobb napi forma aranyérmet érhet.”

A német női együttesek uralják Európát az utóbbi években, hiszen a már említett két Wolfsburg-diadal (2013, 14) után tavaly a Frankfurt ért fel a csúcsra, miután a fináléban legyőzte a PSG-t. A Lyon sem nevezhető tapasztalatlannak: 2012-ben megszerezte a Bajnokok Ligáját.

A világ legerősebb női ligájaként emlegetett Bundesliga egyik legjobb labdarúgója – Zsanettet néhány éve az edzők rangsorolták az első helyre – gyerekkorában a somogyvári temetőkertben bűvölte a labdát, merthogy ott lakott a Jakabfi család. A szőke hölgyet egy barátnője ajánlotta be az MTK edzőinek, s bár kezdetben olyan szégyenlős volt, hogy elszaladt a „teszt” elől, 14 évesen már a budapestieket erősítette. Lassan annak is hét éve, hogy a jelenlegi német klubjába igazolt, ahol olyannyira megbecsülik, hogy a menedzsere, Nagy Mihály nemrég tető alá hozta az újabb, két évre szóló szerződést.

Ami azt illeti, Jakabfi a Bundesligában is megtehetné, hogy profi futballistaként él, ám – merthogy a jövőt is szem előtt tartja – gazdaságtant tanult, és dolgozik a Wolfsburg klubirodájában. „A férfi és a női együttesnél is hozzám tartozik a jegyértékesítés, és örömmel mondhatom, nagyon élvezem a munkát – tette hozzá a játékos. – Jó, hogy nem csak a focira kell összpontosítanom, s ha jön egy rosszabb meccs, a munkahelyemen gyorsabban fel tudom dolgozni a történteket. Ha már itt tartunk, errefelé egyre jobban megbecsülik a női labdarúgást, mi is új otthont kaptunk, az ötezres stadionunk közvetlenül a férficsapat létesítménye mellé épült.”

Sok mindent elárul a női foci németországi megítéléséről, hogy a már említett, néhány nappal ezelőtti kupadöntőre 16 542-en voltak kíváncsiak a kölni RheinEnergieStadionban…

Női Bajnokok Ligája-döntő
Wolfsburg-Lyon, Reggio Emilia, 18.00 (tv: Eurosport1)

Rendőrautók alá rejtették volna a robbanószerkezetet

A lengyel rendőrség tetten ért három, szélsőséges anarchista körökhöz közel álló férfit, amint robbanószerkezetet akartak elhelyezni két rendőrautó alá - közölte szerdán a varsói kerületi ügyészség és a fővárosi rendőrkapitányság.

A 17, 31 és 35 éves férfiak még hétfőn hajnalban próbálták az egyelőre ismeretlen összetételű, gyúlékony folyadékkal megtöltött palackokat felszerelni az egyik varsói kerületi rendőrkapitányság előtt álló két rendőrkocsira, de a hatóságok csak szerdán hozták nyilvánosságra az esetet. A szerkezetek alkalmasak lettek volna a kocsik felrobbantására, a veszély valós voltát egy velük végzett kísérlet be is bizonyította.

Az elkövetők varsói, illetve Varsó környéki lakosok. A bíróság elrendelte három hónapos előzetes letartóztatásukat. Az ügyészség szóvivője szerdán közölte: a tettesek nem voltak hajlandóak vallomást tenni. Az általuk elkövetett bűncselekményért nyolc évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

Ugyancsak szerdán a wroclawi ügyészség terrorista jellegű bűntett elkövetésével gyanúsította meg azt az egyetemistát, aki a múlt héten egy szögekkel és ammóniumnitráttal töltött főzőkuktát hagyott egy városi buszban. A pokolgépet még időben eltávolították a zsúfolt járműről, de a járdán felrobbant, és egy embert könnyebben megsebesített. A fiatalember beismerte tettét, de ő sem volt hajlandó részletesebb vallomást tenni.

Minkét ügyről Krzysztof Liedel biztonsági szakértő nyilatkozott a PAP hírügynökségnek. A merényleteket pontosan megtervezték, megvalósításuk azonban nem egészen sikerült - állapította meg. Aggasztónak nevezte, hogy a két merényletkísérlet a júliusban esedékes nagy nemzetközi események - a varsói NATO-csúcstalálkozó, illetve a krakkói katolikus ifjúsági világtalálkozó - előtt történt. Ugyanakkor hangsúlyozta: nem hozná kapcsolatba a júliusi rendezvényekkel ezeket az ügyeket. "A NATO-csúcsra és az ifjúsági világtalálkozóra esetleg a dzsihád jelenthet veszélyt" - jegyezte meg.

Mariusz Mrozek, a varsói rendőrkapitányság szóvivője a szerdai sajtóértekezleten hangsúlyozta: a lengyel biztonsági erők régóta készülnek a NATO-csúcstalálkozóra, illetve a krakkói ifjúsági találkozóra. A biztonsági intézkedések célja, hogy a varsói, illetve a wroclawi incidenshez hasonló eseteket megelőzzék.