Előfizetés

Újabb rész került elő a maláj gépből

Három újabb olyan roncsdarabot vizsgálnak meg Ausztráliában, amely feltehetően a több mint két éve eltűnt maláj utasszállító repülőgéphez tartozik - közölték a helyi hatóságok csütörtökön.

A malajziai légitársaság gépe 239 emberrel a fedélzetén 2014. március 8-án tűnt el a légiirányítók radarjainak képernyőjéről, feltehetőleg a tengerbe zuhant. A szóban forgó roncsdarabok közül kettő az indiai-óceáni Mauritius szigetén, míg a harmadik Mozambikban került elő. Mindháromról elképzelhető, hogy a Malaysia Airlines légitársaság MH370-es járatáról származik.

Szabálytalanságok az osztrák választáson

Szabálytalanságokra derült fény az osztrák elnökválasztásra leadott voksok összeszámolása során. A bécsi belügyminisztérium közlése szerint négy karintiai körzetben, Villach-Stadtban, Villach-Landban, Hermagorban és Wolfsbergben a gyanú szerint túl korán, tanúk nélkül kezdték meg a levélben leadott voksok megszámlálását.

A belügyi tárca feljelentést tett az ügyészségnél a szabálytalanságok miatt. A választási részleg vezetője megerősítette, hogy a törvényben meghatározott időt megelőzően kezdték meg a szavazócédulák összegzését. Hasonló feltételezett szabálytalanságokat vizsgálnak egy stájerországi körzetben is. A villachi körzet visszautasította a vádakat.

Robert Stein, a belügyi tárca a választásokért felelős részlegének vezetője nem kívánt jóslatokba bocsátkozni arról, hogy ezekben a körzetekben megismétlik-e a választást. Mindez azért érdekes, mert Alexander Van der Belllen, a környezetvédők jelöltje nagyon kis fölénnyel, alig több kint 31 ezer vokssal előzte meg a jobboldali radikális Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) által támogatott kihívóját, Norbert Hofert. Ugyanakkor az összes érintett karintiai körzetben az FPÖ politikusa végzett az élen, így egy esetleges megismételt választás esetén sem valószínű, hogy megváltoznának az erőviszonyok.

Az ügyészség megerősítette, hogy megérkezett hozzájuk a bejelentés a szabálytalanságokról. Eszerint a villachi választási bizottság vezetője már vasárnap, független tanúk jelenléte nélkül számolta össze a levélben leadott voksokat. Erre azonban csak hétfőn keríthetett volna sort. Két körzetben idő előtt bontották fel a levélben leadott voksokat, igaz, összeszámolásukat nem kezdték meg a megadott idő előtt.

Az FPÖ karintiai szárnya nem kívánja megtámadni az eredményt. A párt helyi vezetője, Christian Ragger közlése szerint megvárják az ügyészségi vizsgálatot, ezt semmiképpen sem kívánják befolyásolni. Mint mondta, ha kiderülne az, hogy a szabálytalanságok „jelentős mértékben” befolyásolták a voksolás végkimenetelét, akkor „meg kell fontolni” a további lépéseket – tette hozzá Ragger. A voksolás megtámadására június 8-ig van mód.

Terebélyesedő válság Franciaországban

Tegnap is erőszakba torkollt Párizsban a szakszervezetek és diákszervezetek által a munkaügyi reform ellen meghirdetett tiltakozás. A Le Havre nemzetközi kikötőt munkásai csütörtök reggel blokád alá vettek egy fontos hidat Észak-Franciaországban, lehetetlenné tették a nemzetközi kikötő megközelítését.

Párizsban maszkos fiatalok váltak le a tiltakozó tömegről, kirakatokat és autókat törtek össze, a rendőrség könnygázzal oszlatta fel a rendbontókat. Ez azonban nem jelentett újdonságot, a békés tiltakozást eddig minden alkalommal megzavarták és mindannyiszor erőszakkal állították vissza a nyugalmat a rendfenntartók.

Franciaországban az utóbbi két hónapban nyolcadik alkalommal vonultak utcára a munkavállalók, a kormány ennek ellenére felelősségvállalással törvényerőre emelte az új munkaügyi szabályozást. A tegnapra meghirdetett általános sztrájk a jogszabály visszavonását szerette volna elérni, ám a kormány hallani sem akar róla, ezt tartják az elmúlt kormányzati ciklus legfontosabb reformjának. A szakszervezeti konföderáció azzal fenyeget, ha a kabinet továbbra sem tárgyal velük, egyre nagyobb mozgósításra számíthat.

Csütörtökön leálltak az atomerőművek is, s mivel az ország olajfinomítóit blokád alá vették a sztrájkolók, komoly benzinhiány alakult ki. A kutak egyötödében, több ezer helyen tegnap már nem lehetett kapni üzemanyagot, ezért a stratégiai tartalékokat is használni kezdték. Sztrájkoltak az olajfinomítókban, a kikötőkben is, a vasúti dolgozók is felfüggesztették a munkát.

A szakszervezetek június 14-re újabb országos tiltakozást hirdettek meg, s jelezték, hogy ezen a kilencedik általános sztrájknapon nagygyűlést hívnak össze Párizsba. Az utca nyomása egyre fenyegetőbbé válik a párizsi szocialista kormányzat számára, olyannyira, hogy Manuel Valls miniszterelnök csütörtökön először mutatott hajlandóságot arra, hogy engedjen a tüntetők követelésének: A kormányfő úgy fogalmazott, hogy elképzelhető a törvény szövegének módosítása, de a reform visszavonását határozottan kizárta.