Európa új nyomortelepe a röszkei zóna - Külföldi sajtó

Publikálás dátuma
2016.05.27. 14:56
Röszke - Fotó: Christopher Furlong/Getty Images
A Spiegel jellemzi így a magyar-szerb határon kialakult, hevenyészett sátortábort. Amikor a tudósító ott járt, éppen 300-an vártak a bebocsáttatásra az esőben, rettenetes körülmények között, a röszkei átkelőtől pár száz méterre - szemlézte az újságot a Klubrádió.

Minden nap újak jönnek, mert a balkáni menekülő útvonal egyáltalán nem zárult be. Az utóbbi hónapokban emelkedik azoknak a száma, akik illegálisan átverekedték magukat Törökországból Közép-Európáig. A magyar kormány tavaly azt ígérte, hogy minden további nélkül be lehet jutni a tranzitövezetekbe, ám a hatóságok mostanában nem tudnak megbirkózni az áradattal. Vagy nem akarnak. Napjában csak 15-20 embert engednek be, önkényesen megválasztott időpontokban, nehezen átlátható szempontok alapján. Elvileg a kisgyerekes családok előnyt élveznek, csakhogy a tábor tele van ilyenekkel. Egyesek már egy hónapja vesztegelnek a sárban, szemétben, a levegőben átható fekáliaszag terjeng.

Nincs WC, orvosi ellátás, az ivóvíz egyetlen vezetéken érkezik. Élelmet naponta egyszer a magyar tisztviselők osztanak, ásványvizet, kenyeret és halkonzervet. Az UNHCR és civil szervezetek munkatársai adnának mást is, de őket a magyar határőrség nemigen engedi a helyszínre. A rászorulók a világszervezet menekültügyi szakembereitől pl. nem kaphatnak sátrakat, mert a magyar fél megtiltotta. Az ENSZ-intézmény regionális szóvivője Pardavi Mártával, a Helsinki Bizottság társelnökével úgy látja, hogy a magyar állam szándékosan nem törődik a kialakult állapotokkal, mert ily módon igyekszik elrettenteni az érintetteket, jóllehet ez sérti a nemzetközi jogot. Egy 17-éves afgán fiú, aki a tálibok elől menekült el, azt mondja, most már nagyon szeretnének megérkezni valahová.(Kubrádió)

Minderre a jóllakott, jól megfizetett, jól öltözött kormányszóvivő, Kovács Zoltán a humánum, a mély emberség hangján annyit reagált: Magyarország betartja az uniós és más szabályokat.

Lásd még: Tömegsírt találtak Palmüránál

Szerző

"Tegyenek többet!" - Így búcsúzott az ENSZ-megbízott

Tegyenek többet, tegyenek többet! – ezzel az üzenettel búcsúzott az ENSZ leköszönő klímamegbízottja, Christiana Figueres tegnap, a párizsi csúcs utáni első klímakonferencia zárónapján, Bonnban. Aggódom, hogy nem elég gyorsan lépünk, hogy elkerüljük a legrosszabbat. Az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának minél hamarabb tetőzni, s attól kezdve csökkenni kellene – mutatott rá az ENSZ klímaváltozási keretegyezményének végrehajtó titkára.

A tíznapos bonni tanácskozás fő célja az volt, hogy kidolgozzák a Párizsban elfogadott klímacélok végrehajtásának szabályait. Mindenki számára világos volt, hogy a korábbiaknál lényegesen többet kell tenni annak megakadályozására, hogy a globális felmelegedés meghaladja az iparosodás előtti időkhöz képest a két Celsius fokos emelkedést. Az országonkénti felajánlások a kibocsátás korlátozására egyelőre nem érik el a kívánt mértéket, pedig már az 1 Celsius fokos felmelegedés is olyan nem kívánt hatásokra vezetett, mint a nagy aszályok, pusztító viharok, a tengerszint megemelkedése, amely milliók otthonát és megélhetését fenyegeti. Novemberben a marokkói Marrakesh-ben ülnek össze a klímaváltozási illetékesek.

A leköszönő Figueres utóda Mexikó jelenlegi németországi nagykövete, korábbi külügyminiszter, Patricia Espinosa lesz. A tapasztalt diplomata korábban Ausztriában, Szlovéniában és Szlovákiában is képviselte országát. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár nemrégiben nevezte ki az UNFCCC végrehajtó titkárává.

Szerző

A magabiztos Trump már alelnökjelöltet keres

Donald Trump tegnap az észak-dakotai Bismarckban tartott sajtóértekezletén megerősítette, átlépte a bűvös határt, elegendő delegátust szerzett ahhoz, hogy bebiztosítsa jelöltségét a júliusi, clevelandi republikánus elnökjelölő konvención. A manhattani milliárdos kárörvendően jegyezte meg, hogy ő 16 másik jelölttel szemben már megszerezte a szükséges küldötteket, míg Hillary Clinton továbbra sem bír el Bernie Sanders szenátorral. 

A milliárdos állításával szemben korántsem egyértelműen üdvözli mindenki a Republikánus Pártban, hogy ő lesz az elnökjelölt. A jelöltséghez 1237 delegátus elnyerésére van szükség, s Trumpnak már 1239 támogatója van, köztük 95 olyan küldött, akit nem kötnek saját államának választási eredményei, de már eldöntötték, hogy a konvención a milliárdos mellé állnak. Mivel a jövő keddi „mini-szuperkedden” hat államban további 303 küldött támogatását lehet elnyerni, Trump akkor mindenképpen megszerezné a kellő számú delegátust.

A Trump-kampányban sincs minden rendben, távozott a milliárdos nemrégiben felvett kampányigazgatója, RickWiley. Szerződtetését néhány héttel ezelőtt úgy értékelték, hogy Trump kész békét kötni a republikánus pártelittel, s a szabályok szerint játszani.

A milliárdos fő aduja azonban a meghökkentés és a megbotránkoztatás, így lehet a lapok címoldalaira kerülni. Legújabb ötlete, hogy vitára hívja BernieSanderst, ha már Hillary elzárkózott egy újabb demokrata tévévitától. Igaz, feltételül azt szabta, hogy ketten együtt gyűjtsenek 10 vagy 15 millió dollárt, amelyet a nők egészségének védelmére, jótékony célra adományoznának. Ilyen fura vita sem volt még az elnökválasztások történetében, de Trump szerint a tévétársaságoknak nagyon is tetszik az ötlet, feldobná a nézettséget.

Trump persze jól tudja, hogy Sanders nem fog győzni, de nem is ez a célja. Sajtóértekezletén azt mondta, Hillary Clintonnal szeretne megmérkőzni novemberben.

Mindeközben a USA Today című lap már azt találgatja, hogy ki lenne a legalkalmasabb alelnökjelölt Donald Trump mellé. Számos szakértő véleményét kikérték, a legtöbben NewtGingrich volt republikánus házelnök, korábbi elnökjelölt kiválasztását javasolnák. Newt ugyanis kívülről-belülről ismeri Washingtont, s képes lenne arra, amire az ötletember Trump nem, megírni egy konzisztens bel- és külpolitikai programot. Bob Corker, Tennessee állam szenátora a héten a Trump-toronyban vizitált, lehet, hogy éppen ő lesz a kiválasztott. Joni Ernst iowai szenátornő, s az elnökjelöltségre már nem pályázó John Kasich ohiói kormányzó is esélyes lenne, s persze a váratlanul Trump mellé állt Chris Cristie, New Jersey kormányzója is alighanem abban a reményben kezdett lobbizni a milliárdos mellett, hogy valamelyik fontos posztra esélyt nyerjen.

Szerző