Bakondi szerint növekszik a "migrációs nyomás"

Publikálás dátuma
2016.05.27. 16:48
Menekülttábor Horgosnál MTI Fotó: Molnár Edvárd
Folyamatos és növekvő migrációs nyomás érzékelhető a magyar-szerb határon - közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Bakondi György elmondta, alapvetően az erőszakos - azaz a kerítés megrongálásával járó - tiltott határátlépési kísérlet a jellemző. Az embercsempészet is erősödött, az esetek egy része nem a magyar határ átlépésére irányul, hanem Macedóniából Szerbiába szállítják a migránsokat személyenként ezer euró körüli összeg ellenében - tette hozzá. Közölte, naponta 250-300 migráns tartózkodik Belgrádban.

Bakondi György szólt arról, hogy az Európai Unió a befogadásra, integrációra és a szétosztásra, a kényszerbetelepítésre összpontosít. Sokkal lassabban zajlik annak a rendszernek a kialakítása, amelynek révén a migránsokat a saját országukban tartanák, nem kellő dinamizmussal változik a határvédelem, továbbá nem szilárdult meg még az önként hazatérni akarókkal kapcsolatos úgynevezett repatriálási rendszer - mondta.

Kitért arra, hogy Magyarország - rendőri erők küldésével - jelenleg Macedóniában és Görögországban vesz részt határőrizeti feladatok ellátásában.

Elmondta, Görögországban jelenleg több mint 54 ezren tartózkodnak, az országba naponta 20-60 migráns érkezik. A dél-olaszországi partokhoz érkezők 90 százaléka Líbiából indul. Naponta 2-3 ezer migráns próbál a dél-olaszországi partokra eljutni. A prognózis szerint az idén csaknem 450 ezer migránsra számítanak ezen az útvonalon - jelezte.

Bakondi György hozzátette, hogy a macedón határnál, az Idomeninél kialakult sátortábor felszámolása után több mint négyezer migráns "eltűnt". A tipikus migrációs útvonal Szerbiába tart, és a magyar-szerb határon végződik - jegyezte meg.
Közölte, az idén 17 052 menedékkérelmet nyújtottak be Magyarországon. Ebből 4102-t tranzitzónában adtak be. Jelenleg a szerb szakaszon két tranzitzóna működik, itt 230 ember kapott nemzetközi védelmet. A Belügyminisztérium tervezi, hogy Ásotthalom térségében egy újabb tranzitzónát is kialakít.

A főtanácsadó elmondta, hogy a magyar rendőrség tavaly 1176, az idén eddig 121 embercsempészt fogott el. Az ideiglenes műszaki határzárral kapcsolatos bűncselekmények miatt a bíróság 2698 migráns esetében hozott kiutasítási döntést. E migránsok közül a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnál 1667 ember nyújtott be menekültkérelmet. Őket nyitott befogadóállomásokon helyezték el, 1031-en viszont nem kértek menedékjogot, közülük eddig 516 embert kiutasítottak.
Bakondi György megemlítette azt is, hogy Ausztriában, Németországban és Finnországban szigorították a migráció területére vonatkozó egyes jogszabályokat.

A sajtótájékoztatón bemutatott táblázat szerint az "erőszakos tiltott határátlépések" száma márciusban 3300 volt, míg áprilisban ez a szám már 4200-ra növekedett.

Szerző

Napi izgalom - Könyv jelent meg a Magyar Honvédségről

Publikálás dátuma
2016.05.27. 16:00
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
A magyar társadalom szemében a magyar katona mindig megbecsült volt, a honvédségnek magas a társadalmi presztízse, és erre lehet építeni - ezt a honvédelmi miniszter jelentette ki Budapesten. Simicskó István egy friss közvélemény-kutatás eredményeit ismertetve kitért arra, hogy a megkérdezettek többsége, 54 százalék kiválóra vagy jóra értékelte a honvédség teljesítményét.

A miniszter a Zrínyi Kiadó "A Magyar Honvédség negyedszázada - A rendszerváltástól napjainkig" című legújabb kötetének bemutatóján azt mondta: az elmúlt 25 év nehéz volt, sok tanulsággal, de voltak sikerek is, s a honvédség értékeit sikerült megőrizni. Simicskó István szerint a könyv tárgyszerűen, a Magyar Honvédséget, s irányait meghatározó döntések ismertetése mellett a politikától elvonatkoztatva, diplomatikusan mutatja be az elmúlt 25 évet. 

Szerző

Így javítják a Széll Kálmán teret, hogy ne törjön ki a nyakunk - Fotók

Publikálás dátuma
2016.05.27. 15:45
MTI Fotó: Marjai János
Figyelmeztettünk, hogy az elmúlt napok esőzésekor kiderült, életveszélyesen csúszik a felújított Széll Kálmán tér piros színű vízáteresztő burkolata. És hát bizony nem először kell a még hivatalosan át nem terület burkolatához nyúlni: május elején a szökőkút vízellátó rendszere szorult javításra. A szakemberek pénteken megkezdték a vízáteresztő burkolat garanciális javítását. 

Szerző