Előfizetés

MSZP: Szerezzük vissza az iskoláinkat!

A budapesti iskolák teljes államosítása sosem látott károkat okozna a főváros oktatásában, ezért mi, fővárosi szocialisták egyetértünk a Budapesti Önkormányzatok Szövetségével abban, hogy a budapesti iskolák maradjanak a fővárosi és a kerületi önkormányzatok kezelésében - olvasható az MSZP közleményében.

A közlemény így folytatódik:

Több évnyi kudarcos „klikesítés” után a fideszes önkormányzatok is belátták, hogy a helyzet tarthatatlan. Az oktatásban végrehajtott központosítás és a KLIK ámokfutása már eddig is óriási károkat okozott, és látszik, hogy az állam alkalmatlan a feladatra.

A budapesti iskolák csak akkor adhatnak gyermekeinknek korszerű és versenyképes tudást, ha oktatási intézményeink önkormányzati fenntartásba kerülnek vissza.

Éppen ezért kezdeményezzük, hogy mi, a Fővárosi Közgyűlés kormánypárti és ellenzéki tagjai forduljunk közösen a kormányhoz annak érdekében, hogy a fővárosi és a kerületi önkormányzatok visszakapják az iskoláikat. Arra kérjük a Fidesz közgyűlési képviselőit, hogy a testület következő, június 8-i ülésén támogassák az MSZP ezzel kapcsolatos előterjesztését.

A csaknem kétmillió budapesti polgár arra hatalmazott fel minket, hogy képviseljük az érdekeiket. Éljünk ezzel a felhatalmazással, hogy a gyermekeink jövőjét megalapozó budapesti iskolák ismét felelős gazdákhoz, az önkormányzatokhoz kerüljenek!

Tiltakozik az iskolák államosítása ellen az önkormányzatok szövetsége

Elfogadhatatlannak tartja az önkormányzati működtetésű iskolák államosítását a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ), a Civil Közoktatási Platform és a Tanítanék Mozgalom, ezért felszólították a kormányt, hogy mondjon le erről a tervéről.

A MÖSZ, annak polgármesteri tagozata, a Civil Közoktatási Platform és a Tanítanék Mozgalom az MTI-hez pénteken eljuttatott közös közleményében azt írta: a kormánynak a közoktatás átalakításával kapcsolatos döntései semmibe veszik az önkormányzatiság, a helyi társadalom, a közösségek önrendelkezési jogának alapvető értékét. Hozzátették: elfogadhatatlannak tartják, hogy a kormány az önkormányzatok és az iskolát használó közösségek érdekeit figyelmen kívül hagyva és "előzetes érdemi konzultáció nélkül" államosítja a még önkormányzati működtetésű csaknem 2800 iskolát is.

Hangsúlyozták, elvárják a kormánytól, hogy tartsa tiszteletben a helyi közösségek önrendelkezési jogát, és mondjon le a teljes körű államosítás tervéről. Továbbá elvárják, hogy teremtse meg az önkormányzatok iskolafenntartó és -működtető szerepvállalásának jogi lehetőségét, valamint hogy érdemi partneri együttműködést alakítson ki az önkormányzatokkal, a pedagógusokkal, a szülőkkel és a diákokkal.

Miközben a kormány szerint az állami-önkormányzati kettős működtetési rendszer bukott meg, éppen az általa létrehozott irányítási rendszer, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) bizonyult működésképtelennek - írták, utalva arra, az elmúlt három évben az önkormányzatok megfelelően ellátták az üzemeltetési feladataikat, ellenben a Klik által működtetett iskoláknál elmaradtak a szükséges fejlesztések, sok esetben még a rezsiszámlákat sem fizették ki.

Kiemelték: a tervezett teljes államosítással a települések minden lehetőségüket elveszítenék arra, hogy érvényesítsék a helyi közoktatási érdekeket és gazdálkodjanak a saját tulajdonukkal. Ugyanakkor a kormány további, az oktatás működtetését célzó forrásokat von el az önkormányzattól - tették hozzá.

A Budapesti Önkormányzatok Szövetsége csütörtöki közleményében azt kérte, hogy a szakmai irányításon kívül az iskolafenntartással összefüggő minden feladat kerüljön vissza azokhoz az önkormányzatokhoz, amelyek erre vállalkoznak. Az érdekképviselet tárgyalóasztalhoz hívta Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét.

Brókerbotrány - Újabb menet a Saxo Bank ellen

Megtámadja a Buda-Cash Brókerház Zrt. felszámolója  a Fővárosi Törvényszék elsőfokú végzését, amelyben a hazai bíróság joghatóságának hiányát állapította meg a Saxo Bank SA ellen indított perben - közölte a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN), a társaság felszámolója.

A közlemény ismerteti: a Buda-Cash felszámolója 2015. október 21-én keresetet nyújtott be a Fővárosi Törvényszékhez, hogy a Saxo Banknál lévő vagyont visszaszerezze a Buda-Cash ügyfelei számára. A Fővárosi Törvényszék permegszüntető végzése a magyar bíróság joghatóságának hiányát mondta ki.

A társaság felszámolója vitatja a Fővárosi Törvényszék döntését, így élni kíván fellebbezési jogával. A PSFN a közleményben hangsúlyozza, mindent megtesz a Saxo Banknál lévő vagyon visszaszerzése érdekében.

A Világgazdaság korábban azt írta, mintegy 12 milliárd forintnyi értéket kívánnak így visszaszerezni a Saxótól, amely azzal indokolja a visszatartást, hogy a platformján üzletelő Buda-Cash-ügyfelek a svájci frank tavaly januári elszállása után nem tettek be pluszfedezetet.

Az ügyben a befektetésvédelmi szabályok megsértése és az ügyfelek nem megfelelő tájékoztatása miatt a dán felügyelet már elmarasztalta a Saxót az újság szerint.

A Buda-Cash Brókerház Zrt. felszámolása 2015. március 5-én indult.