Előfizetés

Doppingbotrány - Tömegesen buktak le az olimpikonok

Huszonhárom sportoló négy éve, a londoni olimpián levett mintájában bukkantak tiltott szerekre az újratesztelések során - jelentette be a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB). 

A minták közül egyelőre 265-ot vizsgáltak újra, olyan sportolók doppingtesztjét vették górcső alá, akik a riói olimpián is érdekeltek lehettek volna. A legújabb technológiával elvégzett vizsgálatokon öt sportágban, hat nemzet összesen 23 sportolója akadt fenn. A NOB a múlt héten jelentette be, hogy a 2008-as pekingi játékokon elvégzett doppingtesztek újravizsgálása során hat sportágban 12 ország, összesen harmincegy sportolója bukott meg. Később kiderült, közülük 14-en oroszok. A nemzetközi bizottság pénteken azt is jelezte, hogy még egy pekingi minta eredménye mutatott abnormális értékeket.

Lázár optimista Pakssal kapcsolatban

Publikálás dátuma
2016.05.27. 20:56
FOTÓ: Népszava
 Közel került a magyar kormány ahhoz, hogy az Európai Bizottsággal közös megoldást találjon azoknak az aggályoknak és kételyeknek az eloszlatására, amelyek joggal vagy jog nélkül fogalmazódnak meg a paksi erőmű bővítésével kapcsolatban - mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken Brüsszelben.

A miniszter azt mondta, optimista az atomerőmű megvalósítását illetően. "Azon fogunk dolgozni a nyári szünet kezdetéig, hogy a versenyjogi biztosnál a paksi atomerőmű létesítésével kapcsolatos eljárásokat le tudjuk zárni" - jelentette ki Lázár János Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztossal folytatott tárgyalását követően. "Kész javaslattal jövünk a jövő héten" - tette hozzá Lázár János arra utalva, hogy az uniós biztos lehetőséget biztosít arra, hogy Magyarország javaslatot tegyen a helyzet rendezésére.

"Vestager biztos asszonytól Magyarország méltányos elbánásban részesült, és konstruktív közös munkával meg fogjuk találni a mindkét fel számára megnyugtató megoldást" - tette hozzá.

Aranyeső az öttusa világbajnokságon

Kovács Sarolta egyéniben, illetve Földházi Zsófiával és Alekszejev Tamarával csapatban is aranyérmet nyert pénteken az öttusázók moszkvai világbajnokságának női versenyében. Földházi nyolcadik, Alekszejev pedig 17. lett.

Egyéniben a francia Elodie Clouvel végzett a második, a német Lena Schöneborn pedig a harmadik helyen. Csapatban a magyarok mellett a kínaiak és a németek állhattak fel a dobogóra.

Az egyéni verseny első három helye olimpiai kvótát ért, de Kovácsnak már korábbról is volt. Földházi minden bizonnyal riói indulási joghoz jut majd az olimpiai kvalifikációs ranglistáról, s van esélye erre Alekszejevnek is. Nemzetenként két versenyző indítható a játékokon, így több kvótás esetében az adott szövetség dönt.