Előfizetés

Magyarország "gigantikus show-járól" ír a külföldi sajtó

Publikálás dátuma
2016.05.29. 17:06
A menekültek tüntetése Magyarországon, hogy továbbmehessenek Nyugat felé tavaly szeptemberben. FOTÓ: Matt Cardy/Getty Images
 A Spiegel Online című hírportál a szegedi járásbíróságról közölt riportot.

A német lap Különbíráskodás menekültek ellen: Magyarország gigantikus kitoloncolási show-ja címmel közölte Keno Verseck riportját, amely szerint a szegedi járásbíróságon határzár tiltott átlépésének bűntette ügyében zajló eljárások sora "hatalmas, költséges bírósági show", amely a menekültek elriasztásának részét alkotja a "több száz kilométer hosszú kerítések", és a Röszkénél felállított "új nyomortábor" mellett. 

E tevékenység annak megakadályozására irányul, hogy az "elkeseredett emberek nekivágjanak a határnak" - írta Keno Verseck. A többi között hozzáfűzte: a nem végrehajtott ítéletekre is vonatkozik, hogy a "megfélemlített menekültek" a "bírósági tortúra" után még kevésbé akarnak Magyarországon maradni.

Az elítélteket néhány nap után egy nyitott menekülttáborban helyezik el, ahonnan "vélhetően továbbutaznak Nyugat felé", és a "magyar hatóságok nem akadályozzák őket ebben" - írta a Spiegel Online szerzője. Megjegyezte, hogy az érintettek egy része így nem is lép be az országba, másik részük pedig "gyorsan továbbutazik", és a kormány mindkét esetben eléri célját, azt, hogy "ne legyenek menekültek az országban".

Orbán, a bajkeverő

Németországban a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádió Magyarország és az Európai Unió kapcsolatáról közölt riportot.

A Deutschlandfunk Európa arcai című műsorában Jelenetek egy érdekházasságból - Magyarország nézetei az Európai Unióról címmel közölte Jan Uwe Stahr riportját, aki kiemelte, hogy  Brüsszelben "bajkeverőként és állandó kritikusként" tartják számon Orbán Viktor miniszterelnököt, aki hazájában olyan politikusként mutatja be magát, aki "megvédi nemzetét" az EU "állítólagos gyámkodásától".

A többi között hozzátette, hogy amikor a menekültekről és a bevándorlásról van szó, a kormányfő nemcsak nemzete, hanem "egész Európa védelmezőjeként" mutatja be magát, és számára "veszélyt, terrorizmust, a kulturális önazonosság és az értékek fenyegetettségét" jelentik a menekültek és a bevándorlás. Meggyőződése szerint a menekülésre kényszerült emberek nem akarnak beilleszkedni, és "Európa szakadék szélére került", Brüsszel azonban "tétlenkedik". 

A "provokációk, sértések sorát hosszan lehet folytatni", és a kormányfő ilyen tevékenységének közepette könnyen kikerülnek a figyelemből más ügyek, például a "kormánypárt különféle tagjai vagy Orbán Viktor barátai és ismerősei körüli korrupciós ügyek" - vélekedett a Deutschlandfunk riportjának szerzője. 

Hozzátette, hogy Orbán Viktor "nem akar a brit útra lépni", nem elhagyni akarja az EU-t, hanem "jobbá tenni", és bírálata mindenekelőtt a bürokráciára és a megítélése szerint "hatalomvágyó brüsszeli intézményekre" irányul, és "zavarja még valami: a liberalizmus".

Pánik az állatkertben - Kisfiú zuhant a gorillák közé (videó)

Publikálás dátuma
2016.05.29. 13:59
A kép csak illusztráció! FOTÓ: Thinkstock
Egy négyéves kisfiú miatt kellett lelőni egy veszélyeztetett fajú, 17 éves gorillát az ohiói Cincinatti Állatkertben - számolt be az esetről több hírportál, köztük a Daily Mail.

Egyelőre nem tudni, hogyan, de a négy éves kisfiú három méter magasról zuhant be az állat kifutója körülötti vizesárokba.

Harambe, az ezüsthátú nyugati síkvidéki hímgorilla kihalászta onnan a kicsit, majd legalább 10 percen keresztül cipelte magával. A 180 kilós állat ugyan nem támadott, de láthatóan izgatottan viselkedett.

Az állatkerti gondozók a helyzetet életveszélyesnek minősítették. Az altatólövedék nem hatott volna azonnal, csak bizonyos idő elteltével, ezért úgy határoztak, hogy elpusztítják a gorillát. A gondozókat megviselte a 17 éves állat halála, különösen azért, mert Harambe súlyosan veszélyeztetett fajba tartozott.

A kisfiút súlyos sérülésekkel, de éber állapotban vitték a kórházba.

A kifutóban volt még két nőstény gorilla is, de szerencsére őket azonnal ki tudták hívni onnan.

A rémisztő pillanatokat videóra is vették az állatkert látogatói, a felvételen hallatszik, amint a tömeg sikítozik.