Kelepcében a terroristák

Megkezdte a behatolást Falludzsába az iraki hadsereg. „Ma reggel megkezdtük a város visszafoglalásáért indított hadműveletünket” – jelentette ki az iraki terrorellenes egység szóvivője, Szabah al-Norman. Az iraki hadsereg múlt hétfő óta, a nemzetközi koalíció légitámadásai által segítve próbálja meg visszafoglalni a dzsihadista terrorszervezet, az Iszlám Állam (IS) kezén lévő várost.

Falludzsa az IS egyik legfontosabb fellegvára, súlyos csapással érne fel annak elvesztése. A harcok miatt vasárnap több ezer polgári személy hagyta el a régiót, is sok ezren rekedtek a válságzónában. Az iraki hadseregnek a hadműveletet irányító parancsnoka, Abdelvahab al-Szaadi már szombaton úgy nyilatkozott, hogy órák kérdése a város visszafoglalása. A manőver eddig a várost környező területek visszafoglalására irányult.

Becslések szerint 50 ezerre tehető a Falludzsában rekedt polgári személyek száma. A városban egyre siralmasabb a helyzet, kevés a gyógyszer és az élelmiszer. Egy norvég segélyszervezet szerint május 21 óta mindössze 3000 embernek sikerült elmenekülnie onnan. Ugyanakkor menekültek további áradatára számítanak majd. Az IS egyre nehezebb helyzetét mutatja, hogy Moszult is nehezen tudja megtartani, mivel a kurd csapatok szintén a nemzetközi koalíció légicsapásaival próbálják meg visszafoglalni a várost.

Szerző

Az Arab Liga szerint fasiszta állam Izrael

Támogatja az Arab Liga Franciaország azon kezdeményezését, hogy június 3-án Párizsban nemzetközi konferenciát szervezzenek az izraeli-palesztin konfliktusról Izrael és a palesztin területek képviselői nélkül.

A Liga külügyminiszterei szombaton Kairóban rendkívüli ülésen fogadtak el egy határozatot a francia, illetve minden arab és nemzetközi kezdeményezés támogatásáról, amely az Izrael és a palesztinok között béketárgyalások újraindítását célozza.

Az Arab Liga új elnöke, Nabil al-Arabi Izraelt ugyanakkor a fasizmus, a gyarmatosítás, a faji megkülönböztetés utolsó bástyájának nevezte.

Párizs tervei szerint mintegy 20 ország külügyminisztere valamint a nagy nemzetközi szervezetek képviselői ülnek tárgyalóasztalhoz a francia fővárosban az érintettek nélkül, hogy megpróbálják kimozdítani a két éve újra befagyott izraeli-palesztin békefolyamatot.

A június 3-i csak egy előkészítő tárgyalás lesz, a francia diplomácia őszre szeretne összehívni egy újabb, immár szélesebb körű nemzetközi konferenciát a kétállami megoldás érdekében. Manule Valls francia külügyminiszter május 21-14 között Izraelben és a palesztin területeken próbált támogatás szerezni tervükhöz. Benjamin Netanjahu azonban elutasítja a kezdeményezést, kétoldalú, tárgyalást javasolt Párizsban, francia közvetítéssel. Ezt viszont a Palesztin Hatóság utasítja el.

Szerző

Régi-új elnökkel az iráni parlamentben

Újraválasztották az iráni törvényhozás mérsékelten konzervatív elnökét, Ali Laridzsánit. A teheráni parlamentben 173 képviselő voksolt mellette, 103-an pedig reformer kihívójára, Mohammed Reza Arefre szavazott.

Laridzsáni eleve a pozíció favoritjának számított, annak ellenére, hogy a reformerek megerősödtek a legutóbbi kétfordulós parlamenti választás nyomán. Bár konzervatív politikus, támogatta az Irán és az ENSZ Biztonsági Tanácsa és Németország alkotta hatok között tavaly júliusban megszületett nukleáris megállapodást, amellyel a perzsa állam szavatolta, hogy atomprogramja kizárólag békés célokat szolgál. A megegyezés révén a Nyugat vállalta az Iránnal szemben elrendelt büntetőintézkedéseinek fokozatos feloldását.

A február, illetve április végén megrendezett iráni parlamenti választás során a konzervatívok elvesztették vezető pozíciójukat. A reformerek 133 képviselői helyet szereztek, a konzervatívok 125-öt. A képviselők egy jelentős hányada függetlenként indult. Az újonnan alakult iráni parlament több újdonsággal is szolgál, azon túlmenően hogy megerősödtek a Hasszán Rohani államfő politikáját, a nyitást szorgalmazó erők. A testület 12 százaléka 40 év alatti, hat százaléka pedig nő, mindkét adat előzménytelen a teheráni törvényhozás történetében. Laridzsáni újraválasztását annak köszönheti, hogy sok függetlent, illetve reformert is a maga oldalára tudott állítani.

Rohani elnök szövetségesei, a mérsékeltek nemcsak a parlamentben, hanem a Szakértők Tanácsában is többséget szereztek.

Az újonnan megválasztott iráni parlament szombaton tartotta első ülését. Ali Hamenei ajatollah, az Iszlám Köztársaság tulajdonképpeni első számú vezetője ismét kirohant a Nyugat ellen, szerinte „szégyenteljes követelésekkel” állnak elő országával szemben, s ezeket a képviselőknek el kell utasítaniuk. Irán legfőbb politikai és vallási vezetője az iszlám kultúra védelmezésére kérte a képviselőket.

Hasszan Rohani iráni elnök viszont azt hangsúlyozta, szorosabb együttműködést kell kialakítani a külvilággal, ugyanakkor figyelni kell az iszlám elvekre és a nemzeti érdekekre is. "Az emberek a megélhetésük könnyítését, békét, méltóságot és a világ más részeivel való kapcsolat javulását várják ettől a parlamenttől" – fogalmazott az államfő. Kiemelte: meg kell oldani az ország gondjait, aminek érdekében a kormánynak és a parlamentnek együtt kell működnie egymással.

Szerző