Előfizetés

Súlyos válságban a horvát kormány

Rövid időre talán nyugalom várható a horvát belpolitikában, mivel Tihomir Oreskovic miniszterelnök keddig kétnapos hivatalos látogatáson vesz részt Párizsban, ez azonban inkább vihar előtti csendként értékelhető. Valóságos csoda kellene ugyanis ahhoz, hogy sikerüljön egybetartani a kormánykoalíciót.

A horvát közvélemény már eleve rendkívül szkeptikusan fogadta Tihomir Oreskovic kormányának év elején történt megalakulását, s minden jel arra vall, azoknak lesz igazuk, akik úgy vélték, a kabinet nemhogy négy éves megbízatását nem tölti ki, még ezt az esztendőt sem éli túl. Egyre inkább kibékíthetetlennek tűnik az ellentét a kormány két pártja, a magát centristának nevező Most és a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) között. Kivált azután, hogy a Most mind a hét tagja Tomislav Karamarko HDZ-elnöknek a kabinetből való visszahívására voksolt. A HDZ első embere, miniszterelnök-helyettes korrupciós ügye miatt vesztette el a koalíciós partner bizalmát.

Karamarko igencsak rossz néven vette ezt. Állítása szerint a Most politikája semmire sincs tekintettel, s „túszul ejti az államot”. Állítása szerint a Most teljesen tapasztalatlan tömörülés, amely emiatt a reformok fékje.

A parlamentben is voksolnak majd Karamarko visszahívásáról, s nem kérdés, hogy a Most ez esetben számíthat a HDZ nagy ellenfelének tekinthető szociáldemokraták támogatására.

Lemondott az ellenzéki főtárgyaló

Lemondott főtárgyalói tisztségéről Mohamad Allus, aki a szíriai béketárgyalásokon az ellenzéket képviselte. Így tiltakozott az ellen, hogy a genfi megbeszéléseken semmiféle előrelépés sem történt.

Allus állásfoglalásában rámutatott, egyelőre azt sem sikerült elérni, hogy olyan politikai változásokat sikerüljön útjára indítani, amely Bassár el-Aszad szíriai államfő elmozdítását eredményezné. Mint mondta, több ezer bebörtönzött szabadon engedése sem biztosított.

Allus a szíriai ellenzéki tanács tagja, s a befolyásos lázadószervezet, a Dzsais al-Iszlam politikai szárnyának képviselője. Egyelőre azt sem lehet tudni, mikor lesz a következő genfi tárgyalási forduló a szíriai kormány és az ellenzék között. Májusban Bécsben tanácskoztak arról, hogyan lehetne megmenteni az igencsak sérülékeny tűzszünetet, ám itt sem történt előrelépés. Az erőszak miatt vonult ki a szíriai ellenzék áprilisban, a genfi béketárgyalásokról.

Halottak, káosz - Ítéletidő tombolt Németországban (Fotók)

Publikálás dátuma
2016.05.30. 10:20

Ítéletidő tombolt Németország déli részén az éjjeli órákban. Több helyről is áradásokról számoltak be, s jelentős anyagi kár keletkezett.  A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!

Baden-Württemberg tartományban hétfőre virradóra járom személy vesztette életét, köztük egy tűzoltó, aki Schwäbisch Gmündben egy embert próbált megmenteni. Utóbbi életét vesztette. Előzőleg a rendőrség egy hatvan éves férfi halálát erősítette meg, aki Weissbachban a garázsban rekedt az áradások során. Stuttgartban válságstábot hoztak létre. Az ad hoc testület közlése szerint sokan megsérültek.

Összességében mintegy hétezer személy vett részt a mentési munkálatokban, őket 2200 különböző helyszínre hívták ki. Schwäbisch Hall egyik illetékese elmondta, hogy kora hajnalban annyi csapadék esett, mint máskor hónapok alatt szokott. Különösen a kis települést, Braunsbachot érintette súlyosan a hatalmas csapadékmennyiség. Itt egy kis folyó megáradt az esőzések hatására. Egy ház lakhatatlanná vált, de több másik épületben is károk keletkeztek. Mintegy 150-en vettek részt az evakuálási munkákban. A Youtube-ra felkerült videofelvételek mutatják, ahogy a hömpölygő ár gépkocsikat vitt magával. Néhány háznál a víz az ablakig ért.