6 év börtönt kapott az oroszoknak kémkedő tiszt

Hatéves börtönbüntetésre és a közjogok gyakorlásától való ötéves eltiltásra ítélte el a varsói kerületi bíróság azt a magas rangú lengyel tisztet, akit korábban az Oroszország javára végzett kémkedéssel vádoltak meg - számolt be hétfőn a Radio Zet lengyel kereskedelmi rádió.

Zbigniew J.-t, aki a lengyel nemzetvédelmi minisztérium művelődési osztályának munkatársa volt, 2014 októberében vette őrizetbe a lengyel belbiztonsági hivatal (ABW) azzal a gyanúval, hogy Oroszország javára kémkedett. A lengyel hatóságok azóta titkosított eljárást folytattak ügyében. 

A már április végén hozott, de csak hétfőn ismertetett ítélet nem jogerős, Zbigniew J. ügyvédje fellebbezést jelentett be. A Radio Zet szerint az ítéletet egyszerűsített eljárásban, perbeli egyezség keretében hozták, ezzel kapcsolatban azonban részleteket nem közöltek. A kiszabható maximális szabadságvesztés 15 évig terjedt.

2014-ben a katonatiszttel együtt őrizetbe vették Stanislaw Sz. orosz-lengyel kettős állampolgárságú jogászt is. A PAP hírügynökség értesülései szerint az ügyészség április elején azt a vádat emelte vele szemben, hogy az orosz katonai hírszerzésnek (GRU) kémkedett. Stanislaw Sz. pere még nem kezdődött el. Meg nem erősített sajtóhírek szerint mindkét vádlottnak közös irányítótisztje volt, állítólag főként energiabiztonsági ügyekről szolgáltattak ki információkat. 

Szerző

"Teljesen megőrült" - vallotta a párizsi terroristáról társa

Publikálás dátuma
2016.05.30. 18:56
Felvétel a tavaly november 13-án történt terrortámadásról Párizsban. FOTÓ: Thierry Chesnot/Getty Images
Megkezdődött hétfőn az egyik legjelentősebbnek tartott franciaországi dzsihadista hálózat pere a párizsi büntetőbíróságon: a Szíriát megjárt hét strasbourgi fiatalhoz tartozott a tavaly november 13-i, 130 áldozatot követelő párizsi merényletek egyik elkövetője is, a 23 éves Fouad Mohamed-Aggad, aki a Bataclan koncertteremben történt túszejtés és öldöklést követően felrobbantotta magát.

A Strasbourgban felnőtt, francia állampolgárságú Aggad testvérével, Karimmal és gyerekkori barátaikkal 2013 decembere és 2014 áprilisa között járt Szíriában. Többségük rövid tartózkodás után hazatért Franciaországba.  

A Szíriában maradt Aggad hét, 23 és 27 év közötti társát 2014 májusában letartóztatták, s az ügyészség terrorizmussal kapcsolatos bűnszövetkezetben való részvétel gyanúja miatt emelt vádat ellenük. Valamennyien 2013. december 17-én Frankfurtból indultak repülővel Törökországba, ahonnan továbbutaztak Szíriába, Aleppó környékére. A csoportból ketten - egy testvérpár, Mourad és Yassine Boudjellal - az iszlamista harcokban meghaltak. 

Az eddig büntetlen előéletű strasbourgi fiatalokat a közösségi oldalakon a francia dzsihadisták egyik legismertebb toborzója, Mourad Fares szervezte be fegyveres harcokba, aki azóta börtönbe került Franciaországban. Jóval azelőtt, hogy  Fouad Mohamed-Aggadot azonosították volna a párizsi merényletek egyik elkövetőjeként, a gyanúsítottak az első meghallgatásukon azt állították, hogy humanitárius célból mentek Szíriába. Az ügyészség viszont azzal vádolja őket, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet soraiban harcoltak. 

A nyomozás során azt mondták, hogy elborzasztotta őket mindaz a szörnyűség, amelyet Szíriában láttak, úgy érezték, hogy "vérengző őrültek" csapdájába estek, ezért 2014 februárjától kezdve egymás után mindegyikük inkább hazatért Franciaországba. Az egyik vádlott elmondása szerint Fouad Mohamed-Aggad viszont "teljesen megőrült", s beállt harcolni a szélsőségesek közé.

A vádlottak azt állítják, elsősorban sportos jellegű kiképzést kaptak Szíriában. Többen azt is tagadják, hogy fegyvert fogtak, s azt állítják: konyhai munkákra fogták be őket. Egyesek viszont elismerték, hogy lőttek gépkarabéllyal, de állításuk szerint csak a kiképzéseken, harcban nem vettek részt. A hatóságok által lefoglalt felvételeken viszont büszkén pózolnak háborús fegyverekkel. 

A hét strasbourgi férfi neve egyébként szerepel az Iszlám Állam harcosainak azon a listáján, amit márciusban a Sky News hírcsatorna tett közzé, és amit az ügyészség fel is akar használni a perben. Ezt azonban a védelem igyekszik megakadályozni, mert nem tartják hitelesnek a listát.

Szerző

Hat év börtön gyermekbántalmazásért

A Debreceni Ítélőtábla Elek Balázs vezette tanácsa fegyházról börtönre enyhítette, és 8 év 6 hónapról 6 évre csökkentette hétfőn annak a férfinak a büntetését, aki bántalmazta élettársa 2 éves kisfiát. A gyereken életmentő hasi műtétet kellett elvégezni - közölte az ítélőtábla szóvivője.

Fórizs Ildikó elmondta: első fokon a férfit emberölés kísérlete, másodfokon testi sértés miatt marasztalták el. A sértett kisgyerek sérülését az ítélőtábla megállapítása szerint is Sz. Krisztián elsőrendű vádlott idézte elő. Mivel azonban ő hívta ki a mentőket, vagyis megpróbálta a cselekmény súlyosabb eredményét, a kisfiú halálát elhárítani, a bíróság csak az úgynevezett maradék bűncselekményért, a testi sértésért szabhatott ki büntetést. Az anyát - helybenhagyva az elsőfokú ítéletet - felmentették a segítségnyújtás elmulasztása bűntettének vádja alól. Az ítélet jogerős.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlottak 2013-ban összeköltöztek, és az asszony vitte magával az előző kapcsolatából 2011-ben született kisfiút. A gyerek miatt a vádlottak gyakran veszekedtek, volt olyan, hogy külön is költöztek emiatt.

Egy alkalommal a gyerek a házuk udvarán lévő vízzel teli kádból megpróbált kimászni, de megcsúszott és hassal ráesett az akrilkád peremére. A kisfiú megijedt, de nem sírt, sérülés nem látszott rajta, fájdalmat sem jelzett, ugyanakkor aluszékonyabb és másnapra étvágytalan lett. Azon a napon Sz. Krisztián kettesben maradt odahaza a gyerekkel, aki nyűgösségével, sírásával zavarta őt a pihenésben.

Emiatt egy idő után indulatosan odafordult az ágyon fekvő gyermekhez és nagy erővel a hasába térdelt. A hazaérkező anya már csak azt észlelte, hogy a kisfiú sír és nagyon fájlalja a hasát. A gyerek az éjszakát végigaludta, másnap azonban folyamatosan jelezte fájdalmát, délután pedig összeesett.

A férfi által kihívott mentők kórházba vitték a gyereket, akin életmentő hasi műtétet kellett végrehajtani.

Szerző