Szünetel a köztévé

Hatalmas adóssága miatt június 30-tól ideiglenesen beszünteti adását a bosznia-hercegovinai közszolgálati televízió (BHRT) - erről döntött a BHRT igazgatótanácsa hétfőn Szarajevóban.

A testület ülése után kiadott közlemény szerint a sugárzást az óriási, 25 millió konvertibilis márkát (4 milliárd forint) kitevő adósság miatt kell szüneteltetni. Az országos adónak a fennhatósága alá tartozik az országban lévő két államalakulat, a bosnyákok és horvátok lakta Bosznia-hercegovinai Föderáció, valamint a boszniai Szerb Köztársaság közszolgálati médiája. Az előbbi 16,5 millió konvertibilis márkával, ez utóbbi 8,8 millióval tartozik az "anyavállalatnak". A közlemény szerint emellett az állam nem oldotta meg az előfizetési díjak kötelező befizetését, illetve a közmédia finanszírozását.

Az előfizetés eddig havi négy euróba (1257 forint) került, ám ennek behajtását június végén beszüntetik, a televízió és annak két ága így ettől a bevételtől is elesik. A BHRT vesztesége tavaly meghaladta a 2,5 millió eurót (785,45 millió forint), az idei év első három hónapjában pedig több mint 430 ezer euróval (135 millió forint) kevesebb volt a bevétele, mint az előző év ugyanezen időszakában.

Az igazgatótanács közölte azt is, hogy a kialakult válsághelyzet miatt állandóan ülésezik majd, és a fennálló nehézségekről tájékoztatja az országos és a nemzetközi intézményeket. Arra is figyelmeztettek, hogy június 30-tól Bosznia-Hercegovina lesz az egyetlen európai ország, amelynek nem lesz országos közszolgálati médiája.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy az Európai Műsorsugárzók Uniójával (EBU) szemben felhalmozódott adósságok miatt - amelyeket nem tudnak időben törleszteni - veszélybe került a június 10-én kezdődő labdarúgó Európa-bajnokság mérkőzéseinek közvetítése, valamint - amennyiben mégis lesz sugárzás - a riói olimpia eseményeinek vetítése is.

Szerző

Suárezé az Aranycipő

Publikálás dátuma
2016.05.30. 22:08
FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Immáron hivatalosan is kijelenthető, hogy a Barcelona labdarúgócsapatának uruguayi csatára, Luis Suárez kapja a 2015–2016-os szezonért járó európai Aranycipőt.

A 29 éves támadó 40 gólt szerzett a spanyol bajnokságban, melyhez kettes szorzó tartozik, így 80 ponttal végzett a verseny élén. Suárez másodszor érdemelte ki az elismerést, miután a 2013–2014-es idényben a Liverpool játékosaként 31 találattal zárt.

A most lezárult kiírás második helyén Gonzalo Higuaín (argentin, Napoli, 36 gól), a harmadikon pedig Cristiano Ronaldo (portugál, Real Madrid, 35 gól) végzett. A Legia Warszawa magyar válogatott csatára, Nikolics Nemanja 28 gólt és 42 pontot szerezve (a lengyel bajnokság szorzója 1,5) a lista 16. pozíciójában zárt.

Szerző

Kapcsolódó

Suárez csodát tett

Such György lett a hokiszövetség új elnöke

Such Györgyöt, az Országgyűlés Hivatalának főigazgatóját, a Magyar Rádió korábbi elnökét választották meg elnöknek a Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) hétfői tisztújító küldöttgyűlésén.

Az 55 éves, közgazdász és újságíró végzettségű vezető egyedüli jelölt volt a posztra. A küldöttektől 95 igen és 32 nem szavazatot kapott, egy pedig érvénytelen volt. Az MJSZ szakmai alelnökének ismét Kolbenheyer Zsuzsannát szavazta meg a tagság, őt egy kivételével mindenki, azaz 127 küldött támogatta. 

Mindkettejük megbízatása négy évre szól. Az elnöki posztot tavaly nyár óta átmenetileg betöltő, előtte 13 évig szakmai alelnök Kovács Csaba bejelentette, hogy a jövőben az elnökségi tagságot sem vállalja.

Szerző