Előfizetés

Szanyi a "baltás gyilkos" ügyében hibáztatta Orbánékat

Publikálás dátuma
2016.05.31. 18:58
FOTÓ: Népszava
Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő a héten levélben fordult Federica Mogherinihez, az Európai Bizottság alelnökéhez, az EU külügyi Főképviselőjéhez, hogy az áprilisban a Hegyi-Karabah miatt kiújult azeri-örmény fegyveres konfliktus kapcsán emlékeztesse rá: az azeri „baltás gyilkos” ügye továbbra is súlyosan megterheli a két ország viszonyát, egyúttal az EU és Örményország kapcsolatát.

Az Orbán-kormány négy évvel ezelőtti felelőtlen döntése - az elítélt gyilkos Ramil Safarov garanciák nélküli átadása Azerbajdzsánnak - vezetett ugyanis ahhoz a példátlan és tarthatatlan külpolitikai helyzethez, miszerint az EU egyik legfontosabb térségbeli partnereként Örményország kénytelen volt felfüggeszteni diplomáciai kapcsolatait egy uniós tagállammal, Magyarországgal. Ráadásul Orbánék azóta is tovább súlyosbítják a magyar külpolitika szégyenét azzal, hogy az Alijev-rezsimmel kötött, máig tisztázatlan hátterű, balul elsült alkujuk után is szoros kapcsolatokat ápolnak a bakui diktátorral, ahelyett, hogy mindent megtennének a nemzetközi szinten is megdöbbenést keltett döntésük miatt megromlott magyar-örmény kapcsolatok helyreállításáért. A kínos ügy szőnyeg alá seprése érdekében szerencsétlenkedő orbáni külpolitikáról kialakult európai képet az sem javítja, hogy a magyar hatóságok nem igazán törekednek együttműködni az Emberi Jogok Európai Bíróságával, ahol az örmény áldozat hozzátartozói pert indítottak mindkét jogsértő állam ellen.

Szanyi Tibor szerint Európa már csak azért sem engedheti feledésbe merülni a magyar kormány bűnös összejátszását az azeri diktatúrával, mert a „baltás gyilkos” ügyének megoldatlansága alapjaiban veszélyezteti az EU törekvését a dél-kaukázusi térség stabilitásának helyreállítására. A szocialista EP-képviselő, figyelemfelhívó politikai akciójától azt reméli, hogy Mogherini Főképviselő irányításával az Európai Külügyi Szolgálat kellő diplomáciai ráhatással segít a magyar kormánynak a felelősségvállalásban, az örményekkel való viszonya mielőbbi rendezésében és ezáltal az egyeztetett uniós kül- és biztonságpolitika keretei közé való visszatérésben.

Bontják a 4-es metró vezetőfülkéit

Publikálás dátuma
2016.05.31. 18:38
Önműmködővé válik a 4-es metró. FOTÓ: Népszava
Megkezdte a BKV a 4-es metróvonalon futó Alstom Metropolis szerelvényekben a vezetőfülkét az utastértől elválasztó fal kiszerelését.

A közlekedési társaság Facebook-bejegyzése szerint a bontást követően a vezetőfülkét az utastértől elválasztó válaszfal és a vezetőülés eltűnik, így a vonat befogadóképessége kismértékben megnövekszik. A vezetőpult és az azon található kezelőszervek - a jelenlegi állapotnak megfelelően - megmaradnak, azonban egy zárható fedéllel lesznek leburkolva.  A 4-es metrón teljesen automata szerelvények közlekednek, ezért válik lehetővé a válaszfal kiszerelése, így az utasok a vonat szélvédőjén keresztül is láthatják az alagutat.

Hivatalos - Lemondott a gyömrői polgármester

Június elsejei hatállyal lemondott posztjáról a Pest megyei Gyömrő polgármestere, aki kedden tájékoztatta döntéséről az MTI-t.

A tisztséget 2002 óta betöltő Gyenes Levente (Gyömrő 2000 Kör) közölte, hogy lemondását a hétfői képviselő-testületi ülésen jelentette be, egyúttal tájékoztatta a grémiumot arról, hogy indul majd az időközi polgármester-választáson. A település vezetője felidézte: a Szegedi Ítélőtábla április 20-án bűnösnek mondta ki folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntette és folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétsége miatt, amiért 9 hónap, 2 évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, helybenhagyva az elsőfokú ítéletet; a bíróság a közügyek gyakorlásától nem tiltotta el. 

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség 2011-ben emelt vádat, a "számlagyáras" perben Gyenes Levente hetedrendű vádlott volt. A polgármester elmondta, hogy az ügyben érintett vállalkozás, amelynek akkor ügyvezető igazgatója volt, évente csaknem ezer számlát fogadott be, ezek között kilenc valótlan tartalmút találtak, és mint egyszemélyes felelőst a cég ügyvezetőjeként őt vonták felelősségre. Megjegyezte: az államnak okozott hatmillió forintos kárt maradéktalanul megtérítette.

A városvezető hangsúlyozta: a gazdasági vállalkozásban történtek semmilyen módon nincsenek összefüggésben polgármesteri munkájával. "A munkámat sokszor ellenőrizték, és soha semmilyen szabálytalanságot nem találtak, se a gazdálkodásban, se a működésben, se a pénzek felhasználásban nem volt kifogásolnivaló" - tette hozzá. 

Lemondását indokolva Gyenes Levente azt mondta, hogy nem kívánta kellemetlen helyzetbe hozni a - Gyömrő 2000 Kör kilenc képviselőjéből, valamint egy fideszes, egy jobbikos és egy MDF-es tagból álló - testületet, amelynél a törvény szerint méltatlansági eljárást lehet kezdeményezni ellene. Kiemelte: lemondásával lehetőség nyílik arra, hogy a gyömrői lakosok a most megismert információk birtokában döntsenek arról, alkalmasnak tartják-e továbbra is a város irányítására. 

Az időközi polgármester-választáson történő indulásával kapcsolatban szólt arról, hogy a Gyömrő 2000 Kör egyhangú szavazással kérte fel jelöltjének. A választást a legkorábban a nyár végén tarthatják meg, az új polgármester megválasztásáig Mezey Attila alpolgármester polgármesteri jogkörrel vezeti a város önkormányzatát.

Kapcsolódó
Lemondott Gyömrő polgármestere