Garantált kísértet

Amikor a Fidesznél elfogynak az érvek (és elég hamar elfogynak), akkor jön a kommunistázás. Amikor tíz évvel ezelőtt a szocialista és liberális politikusok leleplezték Orbán Viktort, hogy a Magyarországnak járó uniós támogatások megvonását kezdeményezte, akkor a Fidesz elnöke az ügyet „pitiáner, kommunista trükknek” nevezte. Évekkel később „kommunista gazdaságpolitikai gondolkodásként” aposztrofálta azt a felvetést, hogy ha egyszer a vállalkozók adókedvezményéből épül fel az ő felcsúti háza melletti stadion, akkor az valójában közpénzből valósul meg. Amikor pedig Javier Solana a menekültválság kapcsán a magyar miniszterelnöknek nem tetsző véleményt fogalmazott meg, Orbán nemes egyszerűséggel „öreg kommunistának” nevezte a NATO volt főtitkárát. A kommunista jelzőt rendszeresen megkapják az MSZP és más baloldali pártok egészen fiatal politikusai is.

A pejoratív minősítésként használt „szocialista” meg „kommunista” jelzős kifejezések a magyar jobboldalon nem előzmény nélkül valók. Bethlen István például, akinek a jelenlegi rezsim látványos szobrot is emelt a kormányzati bázisnak kijelölt budai vár területén, a maga idejében még az általános és titkos választójogot is „szocialista elképzelésnek" minősítve utasította el. A rendszerváltás idején Torgyán József és Csurka István szélsőséges retorikájában került előtérbe a nem igazán magasröptű kommunistázás, hogy aztán végképp belekövüljön szellemi utódpártjaik, a Fidesz és a Jobbik közös politikai stílusába. A kommunista jelzővel felülmúlhatatlan adu ászként próbálnak mindent és mindenkit letromfolni, aki valami számukra elfogadhatatlan – azaz szabadságot, igazságosságot és létbiztonságot eredményező – dolgot mer kezdeményezni.

Így volt ez legutóbb Kósa Lajossal, a Fidesz egyik prominens vezetőjével is, amikor az egyik kereskedelmi tévé adásában a garantált alapjövedelemről volt szó. A kormánypárt parlamenti frakcióvezetője szerint az állampolgári jogon járó alapjövedelem koncepciója egyenesen a kommunizmust idézi. Pedig nem másról van szó, mint egy olyan rendszerről, amelyben mindazon honfitársainknak, akik egészségügyi, családi, vagy akár gazdasági okok miatt kimaradnak a legelemibb létfeltételek piaci biztosításának lehetőségéből, a szolidáris társadalom automatikusan biztosítson valami garantált, minimális havi juttatást a megélhetésükhöz. Érthető, hogy a Fidesz élesen ellenzi a gondolatot, hiszen az alapjövedelem modellje nem adna lehetőséget a szavazatszerzési céllal kezdeményezett alkalmi jótékonykodásra.

A garantált alapjövedelem nem lenne más, csak a jelenleg bonyolult szabályokkal és elbírálási szempontokkal teletűzdelt, nehézkes és drága szociális rendszer leegyszerűsítése és hatékonnyá tétele. Hogy a leszázalékolt betegnek ne kelljen orvosi bizottságok igazolásáért járkálnia. Hogy a zsákfalvakban tengődőknek ne kelljen megalázó, és egyébként csak kiszolgáltatottságukat és függőségüket erősítő, értelmetlen közmunkáért esedezniük. Hogy a munkanélküliek ellátása ne aktuális politikai szándékoktól függjön. Hogy a szégyenletesen alacsony nyugdíjak egy kissé közelítsenek a túlélést minimálisan biztosító szinthez. A feltétel nélküli (garantált) alapjövedelem a politikai nemzet minden tagja számára egyformán járna, ám mindazok, akik a piacgazdaságban jövedelmet szereznek, formailag e jövedelem részeként kapnák azt meg.

A Bánfalvi István és társai által javasolt garantált alapjövedelem havi 50 ezer forint lenne, valamivel több, mint a legalacsonyabb nyugdíjak és a nehéz instanciákkal megkapható segélyek. Nem olyan összeg ez, amely elcsábítaná a munkavállalót a munkahelyétől, ha van neki. Nem olyan összeg ez, amit a populista ingyen sörhöz lehetne hasonlítani. Nem valami idealisztikus Kánaán eszméje jelenik meg a garantált alapjövedelemben, hanem csak egy új, valóban szociális piacgazdaság modellje, amelyben igazságos a közteherviselés és méltányos a jövedelemelosztás. Ha úgy teszik: egy emberarcú kapitalizmus kisérlete, már amennyiben van ilyen.

A garantált alapjövedelem rendszerét nálunk olyan tekintélyes szakemberek neve fémjelzi, mint Ferge Zsuzsa szociológusé és Surányi György közgazdászé. Az elképzelést a progresszív politikai pártok felelős képviselői is felvállalták. Korózs Lajos szociológus, az MSZP szociálpolitikusa és parlamenti képviselője már a modell megszületésénél is ott volt, Scheiring Gábor pedig egyenesen a demokrácia és a piacgazdaság összeegyeztetésének esélyét látja benne, s következésképpen az új rendszerváltás központi kérdéseként ír, és beszél róla. „Egy szűk korrupt elit az egyik oldalon, egy egyre nagyobb létbizonytalanságban élő tömeg a másikon” – jellemzi precízen a hazai helyzetet a PM meghatározó egyénisége, amely helyzettel minden demokrata szakítani akar. A garantált alapjövedelem a „nemzeti összetartozás” hamis fideszes lózungja helyett az intézményes szolidaritás gyakorlatát kívánja megvalósítani. A világ számos fejlett országában, például Kanadában, Németországban, Finnországban és másutt is komoly erőfeszítéseket tesznek az új szociális rendszer bevezetésére. Egy egészen friss felmérés szerint Európa lakosságának 64 százaléka támogatja az alapjövedelem gondolatát.

Nem valamiféle kommunista illúzióról van tehát szó, ahogyan azt Kósa frakcióvezető megpróbálja beállítani. De az kétségtelen, hogy kísértet járja be Európát – az alapjövedelem kísértete.

2016.06.01 08:05

Mégsem gyárthat mostantól bárki Rubik-kockát?

Publikálás dátuma
2019.02.15 18:52
A kockából még mindig évi tízmillió darabot adnak el világszerteFOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/ TIM WHITBY
Fotó: /
A híres kockát gyártó cég szerint a játék továbbra is védjegyoltalom és szerzői jogi védelem alatt áll Magyarországon, így a hasonló kockák engedély nélküli gyártása és értékesítése jogszabályt sérthet.
Néhány napja több helyen megjelent, így mi is írtunk arról, hogy a nemzetközi döntésekkel összhangban a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala kimondta, törölni kell a Magyarországra is kiterjesztett Rubik-kocka védjegyet. A döntést a Fővárosi Törvényszék megerősítette, majd idén januárban a Fővárosi Ítélőtábla is jóváhagyta ezt. Az első értelmezések szerint a gyakorlatban azt jelentette: bárki gyárthat és adhat el Rubik-kockát. Ez azonban a játékot gyártó cég szerint nem igaz, a végzés egyáltalán nem azt jelenti, hogy a Rubik-kocka oltalma Magyarországon megszűnt volna - írja most a hvg.hu egy frissen kiadott közleményre hivatkozva. Eszerint a döntés valójában nincs érdemi hatással a Rubik-kocka magyarországi oltalmára.
A gyártó szerint a döntésnek semmilyen joghatása nincs arra az uniós védjegyre, amely a Rubik-kocka formáját és kialakítását oltalmazza, és amely Magyarországot beleértve az egész EU-ra kiterjed.
"Mivel ezen védjegy érvénytelensége tekintetében jogerős döntés még nem született, a védjegyet érvényes és érvényesíthetőnek kell tekinteni".

A közlemény arról is szót ejt, hogy a Rubik-kocka védjegyek jogtulajdonosa számos olyan EU-s, nemzetközi és nemzeti védjegy jogosultja, amely a Rubik-kocka formáját és jellegzetes színes kialakítását oltalmazza. A gyártó szerint egyetlen országban sem született még olyan hatósági vagy bírósági döntés, amely ezen védjegyek érvénytelenségét megállapította volna. Harmadszor, tették hozzá, a kérdéses bírósági döntés a védjegynek csak a magyarországi részét érinti, vagyis a védjegy oltalma alá tartozó egyéb országokban a nemzetközi védjegy továbbra is érvényes.
A kockát gyártó cég szerint a Rubik-kocka továbbra is védjegyoltalom és szerzői jogi védelem alatt áll Magyarországon, így a hasonló kockák gyártása és értékesítése a jogosult engedély nélkül a védjegy- és szerzői jogi jogszabályokat sértheti.
2019.02.15 18:52

Garancsi üzlettársa vette meg a McDonald's minden magyar érdekeltségét

Publikálás dátuma
2019.02.15 17:28

Fotó: Shutterstock/
A McDonald's Scheer Sándor vállalkozóra ruházza magyarországi tulajdoni érdekeltségét. Scheer az Orbánt reptető Garancsi építőcégének vezérigazgatója is.
Üzletrész-adásvételi szerződést írt alá Scheer Sándor vállalkozóval a McDonald's Corporation, a megállapodás értelmében a McDonald's a magyarországi vállalatban meglévő tulajdoni érdekeltségét teljes körűen Scheer Sándorra ruházza át, aki Developmental Licensee (DL) partnerként fejleszti és üzemelteti a piacon működő McDonald's éttermeket. 
Scheer Sándor a Market Építő Zrt. alapítója, részvényese és vezérigazgatója, emellett a Unione Group ingatlanfejlesztő cég, valamint a Hotel Clark tulajdonosa. A Marketről még azt érdemes tudni: a cég mostanság nem kevés stadiont és sportlétesítményt épít, és a kormányfőt magángépen reptető Garancsi István többségi tulajdonában áll. A Fidesz-közeli Figyelő az év vállalatának választotta tavaly,
a díjat Orbán Viktor személyesen adta Scheer kezébe.
A magyarországi üzlet további működtetéséhez és növekedéséhez szükséges tőkét Scheer Sándor fogja biztosítani. A tranzakció várhatóan 2019 első negyedévében zárul majd le, pénzügyi feltételei nem publikusak.
2019.02.15 17:28
Frissítve: 2019.02.15 17:46