Leállt a kisebbségi támogatások kifizetése

Adminisztratív okokból szünetel a kisebbségi kulturális támogatások kifizetése Szlovákiában, a magyar szervezetek járhatnak a legrosszabbul. A problémára a kisebbségi bizottság tegnapi ülésén derült fény – írta az Új Szó. 

A közbeszerzési szabályok változása miatt később juthatnak a pénzükhöz a kisebbségi kulturális szervezetek – egyelőre még nem tudni, kit mennyire érinthet a változás. Ami biztos, hogy két hete nem hagyott jóvá új szerződést a kormányhivatal.

A kisebbségi kulturális támogatásokat, amelyeket a kormányhivatal folyósít, az utóbbi években tavasz végétől fizetik ki a támogatást elnyert szervezeteknek. Idén március 17-én zárult a pályázatokat elbíráló szakmai bizottságok ülésezése. Mivel először a kisebb létszámú kisebbségek bizottságai üléseztek, ezek kapják meg először a pénzüket is, a magyar pályázók a végére maradnak. Idén azonban tovább csúszhat a támogatások folyósítása egy adminisztratív akadály miatt, amelyről a kormány tanácsadó szerve, a kisebbségi bizottság tegnapi ülésén alakult ki vita.

A kisebbségi bizottság tegnap ülésezett először az új kormánybiztos, Bukovszky László áprilisi kinevezése óta. Tokár Géza, a bizottság egyik magyar tagja, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának szóvivője elmondta, három fontos téma merült fel a bizottsági ülésen: az országos emberi jogi stratégia kisebbségi részének megvalósítási programja, a kisebbségi iskolák ügye és a támogatások folyósításának a leállása. Tokár szerint egy új közbeszerzési szabályzat áll a folyamat hátterében.

Szerző

Tüntettek a köztévé előtt

Egy hét leforgása alatt már másodszor tiltakoztak a Vajdasági RTV dolgozói és az őket támogató polgárok, mert a médiaház vezetősége nem teljesítette egyetlen követelésüket sem – adta hírül a Magyar Szó honlapja. A megmozdulást a Vajdasági Televízió székháza előtt tartották meg, később pedig a Vajdasági RTV igazgatóságának épülete elé vonultak a résztvevők.

Több mint ezer ember vett részt a tiltakozáson, köztük több közéleti személyiség és politikus. A vajdasági televízió súlyos pénzhiánnyal küzd. Vezérigazgatója, Srdjan Mihajlovic május közepén jelentette be lemondását. Mihajlovic azzal indokolta a döntést, hogy miután több mint három évig vezette a médiaházat, azzal a céllal, hogy munkatársaival együtt megvalósítsa a Vajdasági Rádió és Televízió célkitűzéseit, és hogy végrehajtsa a médiaház programját illetve a pénzügyi helyzetét érintő változtatásokat, most úgy döntött, hogy a Vajdasági Rádió és Televízió további munkája és fejlődése érdekében lemond tisztségéről.

Szerző

Óvatosságra intették a kancellárt

Binali Yildirim török miniszterelnök óvatosságra kérte Angela Merkelt annak kapcsán, hogy a német parlament, a Bundestag határozatot fogad el csütörtökön arról: népirtást követtek el az Oszmán Birodalomban 1914-1915-ben az örmény lakossággal szemben. Mindezt akkor közölte a német kancellárral, amikor Merkel felhívta őt, hogy gratuláljon neki kormányfői kinevezése alkalmából. 

Yildirim kifejezte reményét, hogy javíthatóak a török-német kapcsolatok egy sor területen. Hozzátette, Ankarában „aggodalommal” tekintenek a német határozattervezet elé, s nemcsak azok, akik Törökországban élnek, hanem a Németországban élő török gyökerekkel rendelkezők is. Ezért is „óvatosságot” vár a Bundestagtól. A nyilatkozatról csütörtökről szavaznak majd. 

A nemrég kinevezett miniszterelnök azt is közölte, érvényben marad az Európai Unió és Törökország között megkötött megállapodás.

Szerző