Előfizetés

"Zsarolják a magánszakiskolákat' - A szaktárca szerint "segítik"

Az Országgyűlés kulturális bizottságának szocialista alelnöke szerint zsarolással kényszeríti a Nemzetgazdasági Minisztérium a szakképzés területén működő alapítványi iskolákat az állami szakképző centrumokba. A szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár szeront azonban nem zsarolásról, hanem lehetőségről van szó.

A minisztérium telefonon közölte az Alapítványi és Magániskolák Egyesületével, hogy vagy betagozódnak ezek az iskolák a szakképzési centrumokba, vagy nem kapnak az intézmények a következő tanévre keretszámot, ami a megszűnésükkel egyenlő - ezt Kunhalmi Ágnes jelentette ki Budapesten sajtótájékoztatón. Az ellenzéki politikus szerint az intézkedés oka a pénzhiány, amit a kormányzat az alapítványi szakiskolák vagyonának, ingóságainak elkobzásával oldana meg. Véleménye szerint Magyarországon az államosított oktatási rendszer megbukott, és azok a szülők, akik megtehetik, tömegével menekítik ki gyerekeiket ezekből az iskolákból magánintézményekbe.

Reagált a minisztérium
A szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár az elhangzottakra reagálva azt mondta, nem zsarolás, hanem lehetőség a szakképzés területén működő alapítványi iskolák számára, hogy csatlakozhatnak az állami szakképző centrumokhoz. Odrobina László hozzátette: azért éltek ezzel a felajánlással a magániskolák felé, mert úgy látták, hogy sok olyan pedagógiai innovációt folytatnak, amelyeket szívesen segítenének azzal, hogy biztos anyagi hátteret adnak számukra. Azt is mondta, hogy a csatlakozni akaró fenntartóknak nem volt kötelezettsége arra, hogy vagyonukat felajánlják a centrumoknak, hanem minden egyes fenntartóval külön tisztázták azt, hogy mit adnak bele az együttműködésbe. Ha egy fenntartó csatlakozni akar, de a vagyonát nem adja, akkor is elfogadtuk volna javaslatát - állította a helyettes államtitkár. 

Egyetlen írásos dokumentum, egy megállapodástervezet létezik az intézmények állami átvételéről. A dokumentum alapján az állam a vagyont ingyenesen veszi használatba szinte örökre, arról pedig nem esik szó benne, hogy az átvett eszközöket hol fogják használni - közölte Kunhalmi Ágnes.

Az MSZP-s képviselő hiányolta, hogy a tervezet számos fontos kérdést nem rendez, így azt, hogy az ígéreteknek megfelelően a helyükön maradhatnak-e az iskolák vezetői, illetve a béren kívüli juttatások sorsáról sincs szó benne. Kunhalmi Ágnes az MTI-nek azt mondta, 55-60 intézményt, 10-15 ezer diákot érint az intézkedés.

Cafeteria - Évi százezret kaphatunk készpénzben

Elkészítette a béren kívüli juttatások átalakításáról szóló javaslatát a Nemzetgazdasági Minisztérium – írja a Magyar Idők. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter elmondta: az alkalmazottak kedvezményes adózás mellett évente százezer forintot kaphatnak készpénzben. Ezen felül a közszféra munkavállalói további százezer, a versenyszféra dolgozói pedig 350 ezer forinthoz juthatnak Szép-kártyán. 

A kormány felkérésére a nemzetgazdasági tárca elkészítette a magyar cafetériaszabályok átalakításáról szóló javaslatot, amelyet holnap nyújtunk be az Országgyűlésnek – mondta Varga Mihály. A minisztérium vezetője emlékeztetett, a rendelkezések átírására azért volt szükség, mert februári döntésével az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága leblokkolta a hazai cafetériarendszert. Az uniós ítélkező fórum nem tartotta elég nyomós érvnek, hogy az étkezési utalványok forgalmazásának hasznából az állam több százezer rászoruló szociális üdülését finanszírozta.

A minisztérium előterjesztése nyomán a jövőben két típusú béren kívüli juttatás illetheti meg kedvezményes adózású keretek között az alkalmazottakat: a készpénz-cafetéria mellett Szép-kártyára kaphatnak még összegeket a dolgozók. – A javaslat más szabályokat állapítana meg a versenyszféra munkavállalói és a köz alkalmazásában álló személyek kapcsán – mondta Varga Mihály.

A magánszektorban 450 ezer forint volna a kedvezményes közteherrel adható cafetériajuttatás felső határa. Az összegből százezer forint lehetne a készpénz, a fennmaradó 350 ezer forint kerülhetne az érintettek Szép-kártyájára. A közszférában kétszázezer forintos keretet határoznának meg, a summa egyenlő arányban oszlana meg a két juttatási forma között. Vagyis százezer forint járhatna készpénzben, százezer forint pedig a Szép-kártyán köthetne ki.

Két szuperkórház is épül Budapesten?

Publikálás dátuma
2016.06.01. 10:52
A Szent János Kórház mellé,esetleg a helyére is épülhet valami. FOTÓ: Molnár Ádám
Legalább egy, de akár két új kórház is létesülhet Budapesten – tudta meg a Magyar Idők. 

Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkár szerint - aki az Origónak nyilatkozott - mindenképpen lesznek fővárosi szuperkórházak. Úgy véli, hogy legalább három ilyen intézmény kell, ahol az év minden napján, minden ellátási szinten van felvétel. A Magyar Idők úgy tudja, ezek az Egyesített Szent István, Szent László Kórház, a Honvédkórház és a Szent János Kórház köré épülnek.

Az államtitkár úgy fogalmazott: Észak- és Dél-Pesten mindenesetre számolnak egy-egy mamutintézménnyel, és legalább egy nagyobb beruházással a budai oldalon, bár Budán két főkórháznak is lenne jogosultsága. Egy központi intézménynek, ami Északkelet-Dunántúlt is ellátja, hiszen az itt lakók a BAH-csomópont környékén érik el Budapestet, és egy másik központnak, ami a közép-budai-hegység kapacitását, az ott élő betegek igényeit is lefedi.

A teljes cikket itt olvashatja!