Előfizetés

Pokorni nem államosítaná az iskolákat

Fel kellene kínálni a lehetőséget az önkormányzatoknak, hogy ha kívánják, akkor működtethessék és fenntarthassák az iskoláikat - jelentette ki Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP), a XII. kerület polgármestere a városrész iskolai menzáinak és közösségi tereinek újragondolásáról szóló szerdai konferencián.

A kerület vezetője - a köznevelési törvény parlament előtt fekvő módosítására utalva - azt mondta: amikor elkezdték az iskolák megújításának tervezését, nem gondolták, hogy ilyen aktuális lesz az időzítés. Az állami működtetés tervéről szólva megjegyezte: nem nevezné túl intenzívnek az erről szóló diskurzust, az önkormányzatok "nem tapsolnak örömükben" az elképzeléseket olvasva. Pokorni Zoltán megerősítette: maximálisan egyetért a Budapesti Önkormányzatok Szövetségével (BÖSZ), amely azt javasolta, a szakmai irányításon kívül az iskolafenntartással összefüggő minden feladat kerüljön vissza azokhoz az önkormányzatokhoz, amelyek erre vállalkoznak.

A polgármester arról számolt be, hogy egy éve kezdték végiggondolni, hogyan lehetne megújítani a kerületi iskolákat. Mint fogalmazott, "a gyerekek nem azért szeretnek iskolába járni, mert jól tanulnak, hanem azért tanulnak jól, mert szeretnek iskolába járni", éppen ezért meg kell szerettetni velük az intézményt. Finom ételeket és szép tereket kell nekik biztosítani, ezzel motiváltak lesznek és jobban fognak tanulni is - érvelt.

Kitért arra, hogy jelenleg az étkeztetés szigorú beosztásban folyik, hogy elég legyen a szék-asztal kapacitás, "nem ebédelünk, hanem lebonyolítjuk". A kerület ennek feloldására kért segítséget a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemtől és a Budapesti Műszaki Egyetemtől. A polgármester célként jelölte meg, hogy a diákok normálisan, egészségesen tudjanak enni, beszélgetni, játszani, tanulni, s ne csak napi 2-3 órában használják ezeket a tereket, hanem kis átrendezéssel csoportmunkára, előadásokra is alkalmasak legyenek.

Az elképzelésekhez négy iskolát - a Virányos, a Jókai Mór, a Németvölgyi és a Kós Károly Általános Iskolát - választották ki.
"Meglátjuk, hogy amikor dönt a parlament, akkor mint egy ilyen végrendeletként adjuk majd át az állami iskolafenntartónak, hogy szerintünk valami ilyesmit kellene csinálni, vagy pedig ezek olyan tervek, szándékok dokumentumai lesznek, amiben lesz szerepe az önkormányzatnak" - hangoztatta Pokorni Zoltán, hozzátéve: utóbbiban bízik, s ez esetben évről évre 2-2 iskolát szeretnének megújítani.

A TV2 is programdíjat fizettet

Publikálás dátuma
2016.06.01. 13:48
Fotó: Népszava
Az RTL Klub után a TV2 mögött álló társaság is bejelentette, hogy programdíjat kér a csatorna hagyományos felbontású (SD) adásáért a IPTV-, kábel-, műholdas és MMDS-szolgáltatóktól.

A televízió honlapján olvashatóak szerint keddi hatállyal módosították az általános szerződési feltételeket; az új szabály a közzétételét követő harmincadik napon lép életbe. Közölték: a médiaszolgáltató a program-, illetve műsordíjigényét, annak
irányelveit és díjképzési politikáját a technológiai semlegesség, a versenyjogi alapelvek és normák, az egyenlő bánásmód elve, az ésszerűség és tisztesség követelménye betartásával alakítja ki.

Az ár kialakítása során figyelembe vették a médiaszolgáltatás piaci pozícióját, nézettségét, a műsorfolyam sokszínűségét, a hír- és közéleti műsoraikat, a hazai és a helyi gyártású műsorokat is.

Feltételül szabják, hogy a szolgáltatóknak a TV2 műsorát nem tehetik alapcsomagjuknál kisebb elérésű csomagba. A kábelszolgáltatók által fizetendő havi nettó programdíj előfizetőnként 290, az idei évre vonatkozó bevezető ár pedig 150 forint.
A közlés szerint a jövő január elsejétől érvényes teljes összegből adott kedvezmény mértéke függ attól, hogy a műsorterjesztő a TV2 érdekeltségébe tartozó kábeltelevíziók közül hány csatornát, milyen penetrációjú programcsomagban elhelyezve terjeszt.

Az RTL Magyarország marketingkommunikációs osztálya kedden közölte az MTI-vel, hogy július 1-jétől fizetőssé válik az RTL Klub hagyományos felbontású (SD) adásának vétele is.

Egy április végi kormányrendelet tette lehetővé, hogy főadójuk műsoráért pénzt kérjenek a kábelszolgáltatóktól; a díj a közzétételtől számított harmincadik naptól, azaz június 30-ától él, a szolgáltatóknak pedig kilencven nap áll rendelkezésére, hogy kedvezményesen megállapodjanak az RTL Klubbal a díjszabás közzétételétől.

A csatorna az MTI érdeklődésére azt közölte: a szolgáltatók által a társaságnak fizetendő médiaszolgáltatási díj átlagos, kedvezményes ára előfizetőnként havi 150 forint, amely a jelenlegi csomagelhelyezést feltételezi, de ebből még további kedvezményt kapnak a gyorsan és hosszabb távra szerződő partnerek, így az RTL indulóára akár 135 forint is lehet.

Önkormányzati választásra készülnek Dunaújvárosban

Kilenc jelölt indul Dunaújvárosban a vasárnapi, időközi önkormányzati képviselő-választáson, amelyet azért tartanak, mert a 4. számú egyéni választókerületben lemondás miatt megüresedett a mandátum.

A szavazólapon szereplő jelöltek sorrendje a következő: Orha Zoltán (független), Gebei Bálint (független), Selyem József (MSZP), Balogh Péter (Magyar Munkáspárt), Barta Endre (Jobbik), Huszti Zsolt (DK), Pappné Grabant Ilona (PM), Harsányi Péter (SZDP), Lassingleitner Fruzsina (Fidesz).

A dunaújvárosi önkormányzat korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy lemondott a gyilkossággal gyanúsított Gál Roland (Fidesz-KDNP) képviselő, akit ezt megelőzően Dunaújváros közgyűlése valamennyi bizottsági tagságából, tanácsnoki és felügyelőbizottsági tisztségéből visszahívott.