Előfizetés

Balog miniszter 2019-re tolja a már érzékelhető fizetésemelést

Publikálás dátuma
2016.06.01. 18:33
Illusztráció/Thinkstock
Négyéves béremelési program keretében emelnék a tervek szerint az egészségügyi szakdolgozók bérét, amely 2019-re megduplázódna - ezt mondta az emberi erőforrások minisztere szerdán Győrben, az egészségügyi szakdolgozók XLVII. országos kongresszusán.

Balog Zoltán - a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház által szervezett - kongresszuson elmondta, hogy a szakszervezetekkel és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamarával a tárgyalások még nem fejeződtek be, de a bérfejlesztés első lépéseként még idén 25 százalékkal emelkedne a szakdolgozók fizetése. 

A miniszter hozzátette: a 2017-es költségvetési javaslat alapján a kormány mintegy 167 milliárd forinttal többet fordítana az egészségügyre, ami többletlehetőséget teremt az ágazatban dolgozók fizetésének emelésére. Erre a célra a Miniszterelnökség fejezeten belül, az Ágazati életpályák és bérintézkedések soron jövőre 80,6 milliárd forint állna rendelkezésre.

Balog miniszter beszélt a Fidesz-kormány áldozatos munkájáról is, azt mondta, hogy öt év alatt 500 milliárd forintot fordítottak az ágazat fejlesztésére, az egészségügyet érintően 655 beruházás fejeződött be az országban, ezek nyomán hetven százalékban újultak meg a kórházak.

Beszélt arról is, hogy a következő néhány hétben megszületnek azok a döntések, amelyek a betegbiztonságot, a sürgősségi betegellátást érintik a fővárosban, vagyis három vagy négy centrum megújítását. A háziorvosi alapellátást is meg kell erősíteni, mert - Balog Zoltán szerint - az európai átlaghoz képest a magyar emberek még mindig több időt töltenek kórházakban, mint amire szükség lenne.

A miniszter úgy fogalmazott, az emberi plusz nélkül nem működik az egészségügy, akkor sem, ha alulfinanszírozott, de akkor sem, ha tisztességes finanszírozása van. Az emberi plusz az irgalmasság, és ha az nincs benne, akkor a legjobban finanszírozott egészségügy sem működik.

Majd az egészségügy jelenlegi drámai helyzetéhez képest meglehetősen frivol módon azt a jópofaságot is megengedte magának, hogy - rögvest itt van ugyebár a labdarúgó Európa-bajnokság -  focihasonlattal éljen: összefogásra van szükség, hogy minden jól menjen, s ehhez jól kell tudni passzolni.

Ónodi-Szűcs Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára arról beszélt a kongresszuson, hogy az elmúlt hét évben minden évben pluszforrások kerültek az egészségügyi intézményrendszerbe, de hiába tesznek bele egyre többet, mégsem elegendő.  Az államtitkár jelezte: vészes a demográfiai előrejelzés, mert a lakosság nagy sebességgel öregszik, s az idősebb korosztálynak egyre több egészségügyi ellátásra lesz szüksége. Ha most nem lépünk, később nem tudjuk megoldani ezt a problémát - hangsúlyozta.

Ónodi-Szűcs Zoltán beszélt arról is, hogy a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) adatai szerint orvosellátottság szempontjából Magyarország átlagos, de szakdolgozói tekintetben jóval az átlag alatt van: 27-30 százalékkal kevesebben dolgoznak lakosságszámarányban e területen, mint amit az OECD javasol. Hozzátette: a tárgyalások egyik prioritása éppen ezért a szakdolgozói bérek emelése, mert a cél az, hogy kerüljön vissza az európai ellátórendszer bérszínvonalának átlagárra az ágazat, és vállalja, hogy a V4-ekhez képest átlag feletti mezőnybe kerüljön.

A Fidesz szerint a szocialisták hazudnak szemét-ügyben

A Fidesz szerint sehol sem áll le a szemétszállítás, a szocialisták "már megint hazudnak".

A Fidesz közleményben reagált az MSZP sajtótájékoztatóján elhangzottakra, és ezzel a megsemmisítő mondattal mért újabb csapást a szocialistákra:  az MSZP nem az emberek érdekét védi, amikor az új hulladékgazdálkodási rendszert támadja. 

Meg azt is írják, hogy szocialisták áremelést akarnak, és az emberekkel fizettetnék meg bizonyos, rosszul működő cégek veszteségét. A közlemény hozzáteszi: az új hulladékgazdálkodási rendszer az ügyfelek érdekét és a rezsicsökkentés eredményeit védi, a szolgáltatáshoz szükséges minden új jogszabály és díjtétel ismert.

( és sehol egy Soros György? ) 

Ahogy azt a nemzeti hulladékgazdálkodási vállalat már sokszor közölte, a szemétszállítás törvényben garantált szolgáltatás, így sehol sem fog leállni - szögezi le a közlemény, hozzátéve: ha egy cég nem tudja vagy nem akarja már vállalni a szolgáltatást, akkor végső esetben a katasztrófavédelem jelöli ki azt a társaságot, amelyik elviszi a szemetet. A pénzügyi gondokkal küzdő szolgáltatóknak a nemzeti hulladékgazdálkodási vállalat előfinanszírozás formájában pénzügyi támogatást ajánlott fel - olvasható a közleményben.

lásd még: Nyáron elöntheti az országot a büdös szemét - Bajban a szolgáltatók

Több villamos menetrendje is megváltozik

Változik a 28-as, a 28A és a 37-es villamos menetrendje a fővárosban szombattól június 14-éig - közölte a Budapesti Közlekedési Központ.

Villamospálya-felújítást végeznek a X. kerületi Kozma utcai útátjáróban, ezért a Kada utca és az izraelita temető közötti szakaszon módosul a villamosközlekedés.

A Kozma utcai vágányzár ideje alatt a 28-as villamos nem jár, a 28A és a 37-es pedig rövidített útvonalon, a Blaha Lujza tér és a Kada utca/Maglódi út között szállítja az utasokat.

A 28A villamos helyett a kimaradt szakaszon 28A jelzéssel pótlóbuszt indítanak a Kada utca/Maglódi út és az Új köztemető között. Az Új köztemető és az izraelita temető között a 68-as, a 195-ös és a 202E busszal lehet utazni.A 202E busz a vágányzár ideje alatt - a szombatok kivételével - ideiglenesen mindkét irányban megáll az izraelita temetőnél, a 95-ös és a 195-ös busz pedig a Felsőcsatári köz, valamint Rákoskeresztúr, városközpont felé ideiglenes érinti a Maglódi úton a 28A pótlóbusz megállóhelyét.

A pótlás miatti kényszerű átszállás nem minősül útmegszakításnak. A pótlóbuszról a villamosra vagy a villamosról a pótlóbuszra történő átszállásnál az egyszeri utazásra szolgáló jegyek használata esetén nem kell újat használni. A kezelt jegyeket átszállás után a számkocka nélküli végükön ismét kezelni kell. Az egy darabból álló átszállójegyet nem kell újra kezelni, mivel mindkét végén számkocka van, amelyet korábbi átszálláskor már kezeltek vagy későbbi átszálláskor kezelnek majd - olvasható a közleményben.