Előfizetés

Karácsony: Palkovics adjon magyarázatot, miért hazudott

Publikálás dátuma
2016.06.02. 19:21
Forrás: Karácsony Gergely/Facebook
A Párbeszéd Magyarországért tiltakozik a kormány legújabb terve ellen, miszerint az iskolák üzemeltetésének einstandolása után még meg is sarcolnák az önkormányzatokat, miközben azok működtetéséből teljesen ki lesznek zárva. A Párbeszéd felszólítja Palkovics Lászlót, hogy adjon magyarázatot arra, miért hazudott, amikor másfél hete még cáfolta az esetleges önkormányzati hozzájárulásról szóló híreket - írja a párt honlapján Karácsony Gergely, Zugló polgármestere, a PM társelnöke.

A költségvetési bizottság által a 2017-es költségvetéshez benyújtott módosítás az adóerőképesség függvényében szolidaritási hozzájárulást követelnek az önkormányzatoktól az iskolák működtetésére.

A PM szerint a működtetés állami kézbe vétele eleve elhibázott lépés, ami ráadásul teljesen ellentmond a Tanítanék mozgalom követeléseinek, ezután az iskolák feletti maradék önkormányzati befolyás is megszűnik. A KLIK költségvetésében - az esztelen központosítás miatt - keletkező lukat az önkormányzatokra kivetett sarccal akarják betömni. A kormány aljas húzásait már a fideszes polgármesterek is ellenzik.

A PM szerint a kormánynak meg kellene adnia a lehetőséget az önkormányzatoknak, hogy visszavehessék az iskolák működtetését, sőt a fenntartását is, a központi finanszírozással együtt is. A PM önkormányzati képviselői ezért határozati javaslatotokat nyújtanak be az egyes önkormányzatoknál.

Budapest, 2016. június 1.
Karácsony Gergely, Zugló polgármestere, a PM társelnöke

Rövidültek a várólisták, de műtétre évekig is várhat

Publikálás dátuma
2016.06.02. 19:18

Jelentősen csökkentek a kórházi várólisták az elmúlt évekhez képest, de sok műtét még így is több évig húzódik – írta a Magyar Nemzet. 

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár legfrissebb adatai szerint a legnagyobb javulás a szürkehályog-műtétek várólistáinál tapasztalható, ott 2013-hoz képest a negyedére csökkent a várakozási idő, 255 nappal korábban kerülhet sor ilyen műtétre, az átlagos várakozási idő 110 nap. A májusi adatok szerint 11 900-an várnak műtétre. A gerincstabilizáló műtétek esetben 2015 áprilisára negyedével, májusra csaknem a felére csökkent a várakozási idő 2013-hoz viszonyítva, 357 nappal lett kevesebb az átlagos várakozási idő, amely most 354 nap. A leghosszabb ideig – 442 napig – térdprotézis-beültetésre kell várakozni, de ez is már csak a fele a három évvel ezelőttinek.

Orbán kopt családokkal találkozott

Publikálás dátuma
2016.06.02. 19:08
Orbán Viktort fogadja Ahmad et-Tajjeb, a szunita világ szellemi központjának számító kairói al-Azhar mecset és egyetem nagyimámj
Líbiában kivégzett kopt keresztény férfiak hozzátartozóival találkozott egyiptomi látogatása végén csütörtökön Kairóban, a kopt pápai hivatalban Orbán Viktor miniszterelnök, aki együttérzését fejezte ki a megjelent családtagoknak, és ajándékcsomagokat adott át nekik. 

Megjegyezte, eddig sem verték nagy dobra a magyar segítségnyújtást, de Magyarország ahogy eddig, úgy a jövőben is folytatja ezt a tevékenységet. Kveck Péter, Magyarország egyiptomi nagykövete a helyszínen a közmédiának nyilatkozva elmondta: a kairói magyar nagykövetség folyamatosan figyelemmel kíséri a kopt keresztények helyzetét, amiről tájékoztatja a budapesti kormányt, és segíti, hogy a kabinet különböző nemzetközi fórumokon felemelje a szavát az érdekükben, bármilyen sérelem éri vagy veszély fenyegeti őket.