Előfizetés

Olimpia 2024 - Pozitív visszajelzés érkezett a NOB-tól

 A 2024-es nyári olimpia és paralimpia megrendezésére beadott magyar pályázat pozitív visszajelzést kapott a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól (NOB).

A NOB csütörtök este tette közzé első értékelését azok után, hogy a négy kandidáló városról, Budapestről, Rómáról, Párizsról és Los Angelesről meghallgatta az értékelő bizottság jelentését. Az érintettek a részletes, egyenkénti visszajelzést a jövő hét folyamán kapják meg a NOB-tól.  Amint Mark Adams, a NOB szóvivője jelezte: egyik kandidáló esetében sem tapasztaltak jelentős hiányosságot.

A Budapest 2024 Nonprofit Zrt. közleményében jelzi: a magyar szervezők korábban, nem hivatalos nyilatkozatokból már értesülhettek a budapesti pályázattal kapcsolatos pozitív visszajelzésekről, azonban a NOB mostani hivatalos bejelentése alapján a magyar főváros valóban eséllyel folytatja a versengést a 2024-es rendezéséért. Fürjes Balázs a budapesti pályázat vezetője hangsúlyozta: a NOB egyértelműen kijelentette, hogy Budapest kitűnően alkalmas az olimpiára.

A következő mérföldkő októberben lesz, ekkor kell benyújtani a kandidáló városoknak a pályázati dokumentáció második anyagát. A 2024-es nyári játékok helyszínéről jövő év szeptemberében, Limában dönt a NOB.

Hivatalos megerősítés: emiatt halt meg Prince

Publikálás dátuma
2016.06.02. 21:43
Fotó: Kevin Winter/Getty Images
A rendőrség az orvosszakértői vizsgálatokra hivatkozva hivatalosan is megerősítette, hogy Prince ópiáttúladagolásban halt meg - írja az Index, a BBC, illetve az AP tájékoztatása alapján. A zenész április 21-én 57 éves korában halt meg otthonában.

Már korábban is felmerült, hogy súlyos gyógyszerfüggőség áll a tragédia hátterében. Amerikai lapértesülések szerint a halála előtti estén Prince csapatából azzal kerestek meg egy opiátfüggőségre specializálódott kaliforniai orvost, hogy egy egészségügyi vészhelyzetben kellene segítenie.

Az idegenkezűséget és az öngyilkosságot az énekes halála után lebonyolított vizsgálatok alapján kizárták, miután a boncolás során egyikre utaló nyomot sem találtak. 

Az amerikai hatóságok korábban már közölték, hogy az énekesnél sok vényre kapható fájdalomcsillapító volt, mielőtt meghalt. Egy rendőrségi dokumentumból az is kiderül, hogy egy Dr. Michael Schulenberg nevű orvos április 20-án, egy nappal az zenész halála előtt írta fel neki a gyógyszert. A dokumentumból nem derül ki, hogy milyen fájdalomcsillapítót írt fel az orvos, és az sem, hogy Prince ezt vette-e be a halála előtt - írja az Index.

Magyar díjazottak a szerbiai Sterija Játékokon

Összesen tíz díjat szereztek magyar vagy magyar vonatkozású előadások a 61. alkalommal megrendezett Sterija Játékok elnevezésű szerbiai színházi fesztiválon Újvidéken. A zsűri szerda késő esti döntése értelmében a legjobb rendezésnek és a legjobb díszletnek járó díjat Urbán András kapta a nemzeti identitásról szóló, Hazafiak című előadásért, amelyet a belgrádi Szerb Nemzeti Színházban rendezett.

Ugyanez az előadás nyerte el a legjobb zenének járó elismerést, valamint a kritikusok díját is. Urbán András az előadásról az MTI-nek korábban azt mondta, az előadás még ma is aktuális, a hatalom körüli bonyodalmakról szól, nem utolsó sorban arról, ahogyan az ember folyamatosan áruba bocsátja az identitását.

A színészeknek járó egyik Sterija-díjat G. Erdélyi Hermina kapta a címszereplő megformálásáért a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának Édes Anna című előadásában, amelyet Czajlik József rendezett. Szintén a legjobb színészeknek járó díj egyikét nyerte el Balázs Áron az Újvidéki Színház és az újvidéki Szerb Nemzeti Színház koprodukciójában létrehozott Hegedűs a háztetőn című előadásban Tevje, a tejesember szerepéért.

A színész emellett az újvidéki Dnevnik napilap díját is kiérdemelte. A Béres Attila rendezte Hegedűs a háztetőn ezen felül magáénak tudhatja a legjobb jelmezért és a legjobb koreográfiáért járó elismerést, valamint a fesztivál közönségdíját is. A május 26. és június 2. között megrendezett szerbiai fesztiválon hét előadás versenyzett a fődíjért, amelyet végül a belgrádi Atelje 212 Színház Pijani (Részegek) című produkciója nyert el. A fesztiválon a versenyprogramon kívül mutatták be Pintér Béla Fácántánc című előadását.