Pedagógusnap - Köszönet helyett szembeköpik a tanárokat

Publikálás dátuma
2016.06.05. 21:59
közelmúltban tartott tüntetések is jelezték, nincs mit ünnepelnie a pedagógustársadalomnak FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Az időjárás is siratta a magyar oktatásügy helyzetét a vasárnapi pedagógusnapon, s bár a tanárokat minden köszönet megilletné, ünneplésre egyáltalán nem volt ok: a kormány a szakma véleményének negligálásával folytatja az oktatási rendszer átalakítását. Az új tanév sem ígér majd sok jót, a szeptembert rögtön iskolai dolgozók kirúgásával kezdik.

A pedagógusok egyszerre játszanak döntő szerepet a gyermekek, a családok, az egyes települések és az egész ország jövőjének alakulásában - mondta pedagógusnapi köszöntőjében Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, kiemelve: a pedagógusnap annak a hivatásnak az ünnepe, amely az ország minden részében, gyermekek tízezreinek jelenti a versenyképes tudást, a jövőt, a magyar kultúrát.

A kormánynak lenne is miért köszönetet mondani a pedagógusoknak: ők azok, akik évek, hónapok óta folyamatosan felhívják a figyelmet az átgondolatlan és elsietett oktatási átalakítások hibáira, de az is nekik köszönhető, hogy az iskolai munka színvonalát romboló, a tanárokat fegyelmi és anyagi függésben tartó oktatáspolitika szellemében épülő rendszer még nem omlott tejesen össze. Hála és odafigyelés helyett azonban a kormány most is úgy próbál "javítani" az általa 2010 után létrehozott rendszeren, hogy a szakma túlnyomó többségének véleményét, javaslatait teljesen figyelmen kívül hagyja.

A szaktárca különböző képviselői például hónapokon keresztül tárgyaltak a Pedagógusok Sztrájkbizottságával, s bár minden egyeztetés után azt kommunikálták, hogy a szakszervezetek 25 pontos követelései közül egyre több pontban jutottak "megállapodás közeli" helyzetbe, a köznevelési törvény módosító javaslatában azokból szinte semmi nem jelent meg. Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke legutóbb az MTI-nek nyilatkozva azt mondta: lényegében átverték őket, hiszen bár a megbeszéléseken a kabinet rábólintott, hogy egyebek mellett a korábbi Közoktatás-politikai Tanácshoz hasonló testületet hozzanak létre, ez végül nem került be a törvénymódosításba, mint ahogy a pedagógusok kötelező óraszámának szabályozása sem. A Népszavának korábban azt is elmondta: bár Palkovics László oktatási államtitkár ígéretet tett arra, hogy a jövőben az eddigi 10 százalék helyett 30 százalékban is el lehet majd térni a kerettantervtől, a benyújtott módosításban ennek sincs nyoma, ahogyan annak sem, hogy az iskolákban senkit ne lehessen közmunkásként alkalmazni.

Utóbbi nem lehet véletlen: több, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) fenntartásában működő iskolákban, illetve szakképző centrumokban tartott tájékoztatón elhangzott, hogy ősztől a nevelő-oktató munkát segítő, illetve technikai dolgozók elbocsátásával javítanának a finanszírozási gondokon - figyelmeztetett a Tanítanék Mozgalom. Információik szerint az iskolákat úgy tájékoztatta a Klik, hogy ezen dolgozók béremelését csak úgy tudják megoldani, ha kevesebb emberrel végeztetik ugyanazt a munkát. Ám ha ez nem megy, megbízási szerződéssel vagy közmunkásokkal kívánják a feladatokat elvégeztetni. Egy szakképzési centrumban pedig az elbocsátott technikai dolgozók munkáját (takarítás, gondnoki feladatok) diákok közhasznú munkájával pótolnák.

Hasonlóan pofonszerű volt a látszategyeztetések után az iskolák totális államosításának bejelentése: az önkormányzatok működtetői jogainak eltörlése ellen egyre több kormánypárti polgármester is szót emelt, sőt, még a Tarlós István főpolgármester vezette Budapesti Önkormányzatok Szövetsége is tiltakozott. Nemcsak intézményeiktől, s az ezek fenntartásához eddig juttatott költségvetési támogatástól fosztják ugyanis meg az önkormányzatokat, de plusz hozzájárulást is beszednének tőlük.

Újabb tüntetések jönnek
A budaörsi pedagógusok, szülők és szimpatizánsaik kedd este hét órakor a budaörsi Városháza előtt tartanak demonstrációt az iskolák totális államosítása ellen, a Tanítanék Mozgalom pedig szombatra hirdetett nagyszabású demonstrációt, délután három órai kezdettel a Várkert Bazár elé.Szerző
Témák
pedagógusnap

Női kézilabda Eb-selejtező - Csoportelsők a magyarok

Fölényes győzelmet aratott tegnap a magyar női kézilabda-válogatott Finnország felett az utolsó Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésén.

Az Érden lejátszott találkozón 44-13-re győztek lányaink, így csoportelsőként jutottak ki a december 4. és 18. közötti svédországi kontinensviadalra.

Együttesünk már az első támadásból betalált Zácsik Szandra révén. A magyar találatok ezután futószalagon érkeztek, ráadásul Janurik Kinga is fantasztikusan védett. A finneknek több mint 14 perc kellett, hogy megszerezzék első góljukat. A félidőben már 21-5-re vezetett Magyarország. A második játékrészben is dominált válogatottunk, mely végül 44-13-re nyerte meg a meccset. Szucsánszki Zitáék hiába végeztek ugyanannyi ponttal csoportjukban, mint Lengyelország, az egymással szembeni eredmények tekintetében jobbak, így megszerezték a csoportelsőséget.

Ezen a találkozón irányította utoljára a válogatottat a Győr vezetőedzője, Ambros Martín és a Ferencváros mestere, Elek Gábor. A két szakember ideiglenesen látta el a szövetségi kapitányi teendőket. Helyüket a dán Kim Rasmussen – aki előtte a lengyel válogatottat irányította – veszi át, hivatalosan július 1-től. Megbízatása négy évre szól, azaz a 2020-as tokiói olimpiáig kapott lehetőséget.

A csoport végeredménye: 1. (és továbbjutott) Magyarország 10 pont, 2. (és továbbjutott) Lengyelország 10, 3. Szlovákia 4, 4. Finnország 0.

Szerző
Frissítve: 2016.06.05. 23:10

Hosszú Katinka három aranyat nyert vasárnap Monacóban

Hosszú Katinka három aranyérmet nyert a Mare Nostrum elnevezésű nemzetközi úszóverseny-sorozat monacói állomásának vasárnapi versenynapján.

A világ- és Európa-bajnok úszó a viadal honlapja szerint 400 méter gyorson (4:06.65 perc), 100 méter háton (1:00.10 perc) és 200 méter vegyesen (2:11.11 perc) győzött. A 200 méter pillangó döntőjébe Hosszú a legjobb idővel (2:11.13 perc) jutott be, de végül nem állt rajthoz. Ezt a számot Szilágyi Liliána nyerte (2:09.06 perc), Novoszáth Melinda pedig bronzérmes lett (2:11.52 perc).

A férfiak közül Bernek Péter 400 méter vegyesen harmadikként zárt (4:24.35 perc), Kenderesi Tamás 100 méter pillangón hetedik lett (54.06 másodperc), Kis Gergő pedig 200 méter gyorson az ötödik helyen csapott célba (1:50.13 perc).

Szombaton Hosszú Katinka 400 méter vegyesen és 200 méter háton győzött, míg 200 méter gyorson második lett. Kenderesi 200 méter pillangón, Szilágyi Liliána pedig 100 méter pillangón másodikként zárt.

Szerző