8000 méteres expedícióra indulnak a magyar hegymászók

Két nyolcezer méter feletti hegycsúcs meghódítására indulnak magyar hegymászók júniusban: Suhajda Szilárd békéscsabai hegymászó újra megpróbálja a Himalájában fekvő K2 8611 méteres csúcsának a megmászását, míg Varga Csaba nagyváradi hegymászó a Nanga Parbat 8125 méteres csúcsára készül - közölte az MTI-vel a Duna televíziós csatorna Hazajáró című műsorát gyártó cég, a két mászó segítője.

A tájékoztatás szerint Suhajda Szilárd június 14-én indul a világ 2. legmagasabb hegycsúcsa, a Pakisztán és Kína határán emelkedő K2 meghódítására. Varga Csaba június 13-án utazik a világ 9. legmagasabb hegycsúcsa, a Nanga Parbat megmászására.

Suhajda Szilárd célja a K2- oxigénpalack nélküli megmászása. A K2 csúcsára még nem jutott fel magyar hegymászó. A Pakisztán és Kína határán fekvő 8611 méter magas, piramisszerű csúcs meghódítása technikailag nehezebb és veszélyesebb, mint a Mount Everest megmászása. 

Varga Csaba Nagyváradon élő hegymászó, építész a Himalájában fekvő Nanga Parbat csúcsát a Diamir-oldalról célozza meg. Az ütemterv szerint a hegymászó Törökországon keresztül repül Pakisztán fővárosába, Iszlamabádba, ahonnan 50 nap áll majd rendelkezésére, hogy megmássza a csúcsot és visszatérjen a fővárosba. 

Az alaptábor és a csúcs között három köztes tábor segíti az akklimatizációt és a csúcs meghódítását. Technikai szempontból a 6000 méter körüli magasságban található Kinshofer-fal megmászása jelenti a legnagyobb kihívást. A Nanga Parbatot eddig egyetlen magyar hegymászó, Erőss Zsolt mászta meg 1999-ben.

Varga Csaba és Suhajda Zoltán az elmúlt években közös expedíciókon is részt vett: 2014-ben feljutottak a Föld 12. legmagasabb hegycsúcsára, a 8051 méteres Broad Peakre. A tavalyi K2-expedíció sikerült együtt feljutniuk a legmagasabbra, 7400 méterig. Ezt a magasságot a több mint 100 hegymászó közül a tavalyi idényben senki nem érte el a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt.

Szerző
Témák
hegymászás

Budapest Honvéd-tulaj: "A pénz nem minden"

George F. Hemingway tulajdonos szerint minden évben a nemzetközi kupaszereplés kivívása a cél a Budapest Honvéd labdarúgócsapatánál, amely hétfőn megkezdte a felkészülést a 2016/17-es szezonra.

"A célkitűzés változatlan, mindig a nemzetközi porondra való kijutás. De célunk az is, hogy jövőre az UEFA U19-es Bajnokok Ligájában szerepelhessünk, amelynek előfeltétele, hogy ebben a korosztályban megnyerjük a bajnokságot" - mondta Hemingway, aki hozzátette, nem zavarja, hogy két-három egyesület jobb gazdasági háttérrel rendelkezik, mint a Budapest Honvéd, mert úgy véli, a pénz nem minden.

A tulajdonos elárulta, két-három játékossal tervezi megerősíteni a keretet, a Csákvár volt kapusának, Gróf Dávidnak az érkezését pedig már bejelentette.

"Minden a terveknek megfelelően halad. A jelenlegi állás szerint jövő nyárra készülhet el az új utánpótlásközpont, majd rá egy évre az új Bozsik Stadion" - mondta a klub tervezett létesítményfejlesztéseiről Hemingway.

Marco Rossi, a kispestiek vezetőedzője arról beszélt, hogy reggel orvosi vizsgálattal kezdődött a felkészülés, amelyet az első edzés követ, az első héten naponta kétszer tréningeznek majd a játékosai.

"Sok nehézség és még több kihívás vár majd ránk, amelyekkel meg kell küzdenünk. A legnagyobb erényünk az, hogy a keretet egyben tartottuk. A néhány távozót pedig minőségben és mennyiségben is pótolni kell" - mondta az olasz szakember, aki megjegyezte, a tárgyalások ugyanolyan kőkemény mérkőzések a csapatok között, mint amilyenek a pályán zajlanak. A Budapest Honvéd az előző idényt a nyolcadik helyen zárta az OTP Bank Ligában, nyolc ponttal elmaradva a negyedik és ezáltal Európa Liga-selejtezőben induló MTK Budapesttől.

Szerző

Világsztárokkal erősít a Ferencváros

Publikálás dátuma
2016.06.06. 13:28
Madaras Norbert és Stefan Mitrovic is az FTC-PQS Waterpolo vízilabdacsapatát erősíti. FOTÓ: Francois Nel/Getty Images
Sztárjátékosokkal, köztük a magyar válogatott csapatkapitányával, Varga Dániellel erősítette meg keretét az FTC-PQS Waterpolo vízilabdacsapata.

A hétfői sajtótájékoztatón az olimpiai- és világbajnok klasszis mellett a kétszeres olimpiai bajnok Madaras Norbert, a kétszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok Stefan Mitrovic, valamint a spanyol válogatott Szirányi Balázs érkezését jelentette be a klub. Előbbi három játékos a hétvégi Bajnokok Ligája hatos döntőjében bronzérmes, magyar bajnok Szolnoktól érkezett, míg Szirányi a spanyol CNA Barceloneta együttesétől tért vissza nevelőegyesületéhez.

Szerző