Fakivágások az Orczy-kertben - Flashmobbal demonstráltak a Keletinél

Publikálás dátuma
2016.06.07 07:15
A földre feküdt aktivisták a kivágott fákat szimbolizálták a Greenpeace által szervezett flashmobon a Keleti pályaudvarnál FOTÓ:
Flashmobot szervezett a Greenpeace a budapesti fák megóvásáért, a mintegy ötperces villámeseményen a környezetvédők a római-parti, a városligeti és az Orczy-kerti tervezett vagy már megkezdett fapusztításokra hívták fel a fővárosiak figyelmét. Míg az aktivisták az utcán fakivágást imitáltak, az Orczy-kertben tegnap folytatódott a fák irtása.

Kidőlő fák robaja, láncfűrészek hangja töltötte be tegnap délután néhány percre a Keleti pályaudvar környékét: aktivisták egy csoportja a Greenpeace Magyarország szervezésében egy látványos flashmobakció keretében hívták fel az emberek figyelmét az esztelen budapesti fakivágásokra.

A cél az volt, hogy a fővárosiak ne csak halljanak a pusztításokról, hanem lássák is azokat; az aktivisták maguk feküdtek a földre a kivágott fák szimbólumaként, mert mint az esemény beharangozójában is jelezték: minden egyes fa halála súlyos veszteség a városnak, és a légszennyezés révén emberi életek sokasága is a tét. "Megmutatjuk, hogy nem felejtjük, mi készül a budapesti parkokban, és erre másokat is emlékeztetünk!" - írták.

Nem mondhatni, hogy a hatalom jelenlegi birtokosai a szívükön viselnék a budapesti zöldfelületek sorsát; a Kossuth térről, a József Nádor térről is pusztulniuk kellett a fáknak, de tavaly a Dagály fürdőnél is drámai pusztítást végeztek, 40-50 éves nyárfákat és platánokat irtottak ki. És még nincs vége: mint ismert, a Liget-projekt keretében több száz fát terveznek kivágni a Városligetben, holott egy idei közvélemény-kutatás szerint a budapestiek 75 százaléka új épületek létesítése nélkül akarja a liget megújítását.

A Római-partra tervezett mobilgát miatt ősszel 1500 fát tüntethetnek el a Duna-partról, itt lényegében egy egész erdőt terveznek megsemmisíteni. Az Orczy-kertben pedig a közvetlenül a Miniszterelnökség alá tartozó Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) bővítése miatt kell pusztulniuk a fáknak.

A fairtásokra tegnap nem csak a környezetvédők flashmobja emlékeztetett. Délelőtt az Orczy-kertnél újból láncfűrészek hangjától lett hangos a környék, folytatódtak a már korábban megkezdett fakivágások, annak ellenére, hogy Horváth József, az NKE főtitkára egy hónapja ígéretet tett arra, hogy amíg az eddigi terveket felül nem vizsgálják, egyetlen fát sem vágnak ki, és a fejleményekről a helyi lakosokkal is egyeztetni fognak.

A parkban 2013 októberében már kivágtak 131 fát, a pusztításról a lakosság és a helyi önkormányzat is csak utólag értesült. A fák egy részét "esztétikai okok" miatt ítélték halálra: például azért, mert takarták az egyetem épületeit. Most az NKE-hez tartozó sportkomplexum építése miatt vágnának ki további 146 fát.

A láncfűrészek zajára azonnal akcióba lendült az Orczy-park fáinak védelmére létrehozott riadólánc, a civil környezetvédők gyorsan a helyszínre értek, megakadályozva a további fakivágást. A favédők által készített fotókon jól látszik, hogy a munkások teljesen egészséges egyedeket vágtak ki. A kiérkező rendőrök igazoltatták az aktivistákat, majd rendőri közvetítéssel folytatódott a vita a favédők és a művezető között. Délután négy óra körül a helyszínre érkezett az NKE főtitkára is, aki újból ígéretet tett arra, hogy nem vágnak ki több fát - legalábbis a jövő hét keddre tervezett lakossági fórumig.

Nem találnak elég erős szavakat Semjén gyalázkodására a Franciaországban élő magyarok

Publikálás dátuma
2019.04.23 12:12
FOTÓ: KORMANY.HU/ÁRVAI KÁROLY.
Nagyon kiakadtak Semjén fejtegetésén, amivel a Notre Dame leégést magyarázta.
Nyílt levelet tett közzé több, Franciaországban élő magyar értelmiségi Semjén Zsolt nyilatkozatára reagálva, amiben a miniszterelnök-helyettes arról értekezik, hogy az égő Notre Dame kifejezi a hitét megtagadó Franciaország tragédiáját. Ahogy írják, nem találnak elég erős szavakat Semjén gyalázkodásnak visszautasítására. A levél: 
A párizsi Notre Dame székesegyházat ért katasztrófára a francia közvélemény példátlan egységgel reagált. Az összes politikai párt, minden egyház, társadalmi szervezet a tettre kész szolidaritás hangján szólalt meg. A külföldi politikusok Putyintól Trumpig együttérzésükről biztosították Franciaország népét, egyet kivéve. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a nagy inkvizítor palástját magára öltve kioktatta Franciaországot, amely szerinte "megtagadta saját történelmét, megtagadta önmagát, megtagadta saját kereszténységét és hitét". Valamivel burkoltabb fogalmazással azt is megkockáztatta, hogy a templom leégését a szekularizáció okozta. Mi, Franciaországban élő magyar értelmiségiek nem találunk elég erős szavakat ennek a gyalázkodásnak a visszautasítására. Ennek az országnak, amely 63 évvel ezelőtt feltétel nélkül befogadott bennünket, lehetővé tette, hogy befejezzük tanulmányainkat és, hogy választott pályánkon érvényesüljünk. Ha ma egyenlő polgárként élhetünk befogadó hazánkban, éppen annak köszönhetjük, hogy Franciaország hű maradt történelméhez, önmagához, a felvilágosodott humanizmus értékeihez. Semjén Zsolt személyével nem kívánunk foglalkozni. Egy kormány második embere azonban sohasem beszélhet magánemberként. Tekintsük szavait a kormány hivatalos véleményének? Terjesszük szülőhazánk jó hírét ilyen stílusú és ilyen tartalmú mondatokkal? Ne számítson arra pártjuk és kormányuk, hogy amit a pártállami korszak évtizedeiben nem tettünk, a szégyenteljes hallgatást választjuk!" Az aláírók:  Karinthy Judit, műfordító Kende Péter, politikai elemző, az MTA külső tagja Márton László, író Nagy Pál, író Vető Miklós filozófus, az MTA külső tagja Dr. Wiener Pál, pszichiáter

Elutasították a bíróságról megszökött rab panaszát

Publikálás dátuma
2019.04.23 11:48

Fotó: police.hu
A férfi fegyvert lopott a rendőröktől és egy autóst arra kényszerített, hogy menekítse tovább.
A férfi fegyvert lopott a rendőröktől és egy autóst arra kényszerített, hogy menekítse tovább.
A rab az ítélet kihirdetése után megszerezte az őt kísérő felügyelő szolgálati fegyverét, és elmenekült a törvényszék épületéből. Beült egy arra közlekedő autóba, amelynek vezetőjét fegyverrel fenyegetve arra kényszerítette, hogy hajtson el a belvárosból. Üldözés közben a rendőrök többször megkísérelték feltartóztatni, de
a férfi feléjük célzott a pisztollyal, a felszólításokat figyelmen kívül hagyta és több alkalommal lövő mozdulatokat tett.
A gyanúsított és védője a gyanúsítás közlése miatt panaszt jelentett be. A gyanúsított panaszát érdemben nem indokolta, vallomást nem tett. A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség fegyveresen elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt folytat nyomozást. A nyomozó ügyészség a megalapozott gyanút alátámasztó bizonyítékokat beszerezte, így a gyanúsítás törvényes intézkedés volt, ezért a KNYF az alaptalan panaszt elutasította. A rendőrök sérelmére elkövetett bűncselekmény két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható - közölte a KNYF. Korábbi sajtóhírek szerint a rabot nem sokkal később a XV. kerületben sikerült feltartóztatniuk az őt üldöző rendőröknek. Miután a férfi rendőri felszólításra, figyelmeztető lövésekre sem állt meg, a rendőrök többször rálőttek.
A szökevényt a mentők súlyos, életveszélyes sérülésekkel vitték kórházba, ahol stabilizálták az állapotát.
Frissítve: 2019.04.23 11:54