Fakivágások az Orczy-kertben - Flashmobbal demonstráltak a Keletinél

Publikálás dátuma
2016.06.07 07:15
A földre feküdt aktivisták a kivágott fákat szimbolizálták a Greenpeace által szervezett flashmobon a Keleti pályaudvarnál FOTÓ:
Flashmobot szervezett a Greenpeace a budapesti fák megóvásáért, a mintegy ötperces villámeseményen a környezetvédők a római-parti, a városligeti és az Orczy-kerti tervezett vagy már megkezdett fapusztításokra hívták fel a fővárosiak figyelmét. Míg az aktivisták az utcán fakivágást imitáltak, az Orczy-kertben tegnap folytatódott a fák irtása.

Kidőlő fák robaja, láncfűrészek hangja töltötte be tegnap délután néhány percre a Keleti pályaudvar környékét: aktivisták egy csoportja a Greenpeace Magyarország szervezésében egy látványos flashmobakció keretében hívták fel az emberek figyelmét az esztelen budapesti fakivágásokra.

A cél az volt, hogy a fővárosiak ne csak halljanak a pusztításokról, hanem lássák is azokat; az aktivisták maguk feküdtek a földre a kivágott fák szimbólumaként, mert mint az esemény beharangozójában is jelezték: minden egyes fa halála súlyos veszteség a városnak, és a légszennyezés révén emberi életek sokasága is a tét. "Megmutatjuk, hogy nem felejtjük, mi készül a budapesti parkokban, és erre másokat is emlékeztetünk!" - írták.

Nem mondhatni, hogy a hatalom jelenlegi birtokosai a szívükön viselnék a budapesti zöldfelületek sorsát; a Kossuth térről, a József Nádor térről is pusztulniuk kellett a fáknak, de tavaly a Dagály fürdőnél is drámai pusztítást végeztek, 40-50 éves nyárfákat és platánokat irtottak ki. És még nincs vége: mint ismert, a Liget-projekt keretében több száz fát terveznek kivágni a Városligetben, holott egy idei közvélemény-kutatás szerint a budapestiek 75 százaléka új épületek létesítése nélkül akarja a liget megújítását.

A Római-partra tervezett mobilgát miatt ősszel 1500 fát tüntethetnek el a Duna-partról, itt lényegében egy egész erdőt terveznek megsemmisíteni. Az Orczy-kertben pedig a közvetlenül a Miniszterelnökség alá tartozó Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) bővítése miatt kell pusztulniuk a fáknak.

A fairtásokra tegnap nem csak a környezetvédők flashmobja emlékeztetett. Délelőtt az Orczy-kertnél újból láncfűrészek hangjától lett hangos a környék, folytatódtak a már korábban megkezdett fakivágások, annak ellenére, hogy Horváth József, az NKE főtitkára egy hónapja ígéretet tett arra, hogy amíg az eddigi terveket felül nem vizsgálják, egyetlen fát sem vágnak ki, és a fejleményekről a helyi lakosokkal is egyeztetni fognak.

A parkban 2013 októberében már kivágtak 131 fát, a pusztításról a lakosság és a helyi önkormányzat is csak utólag értesült. A fák egy részét "esztétikai okok" miatt ítélték halálra: például azért, mert takarták az egyetem épületeit. Most az NKE-hez tartozó sportkomplexum építése miatt vágnának ki további 146 fát.

A láncfűrészek zajára azonnal akcióba lendült az Orczy-park fáinak védelmére létrehozott riadólánc, a civil környezetvédők gyorsan a helyszínre értek, megakadályozva a további fakivágást. A favédők által készített fotókon jól látszik, hogy a munkások teljesen egészséges egyedeket vágtak ki. A kiérkező rendőrök igazoltatták az aktivistákat, majd rendőri közvetítéssel folytatódott a vita a favédők és a művezető között. Délután négy óra körül a helyszínre érkezett az NKE főtitkára is, aki újból ígéretet tett arra, hogy nem vágnak ki több fát - legalábbis a jövő hét keddre tervezett lakossági fórumig.

Ellenzéki demonstráció volt Kiskunhalason

Publikálás dátuma
2019.02.22 21:45
Képünk illusztráció
Fotó: Szabad Pécs
A tüntetők nem egy konkrét intézkedés miatt zárták le a városhoz közeli főút egyik sávját, hanem úgy általában az Orbán-kormány ténykedése miatt tiltakoztak.
Ellenzéki pártok és civilek demonstráltak Kiskunhalas közelében lezárva a félpályát a város melletti főút egy szakaszán - írja az atv.hu. A Kiskunmajsára vezető úton 200-250 méter hosszan állták el az autók délután. A tüntetők az akció okaként külön megemlítették rabszolgatörvénynek nevezett jogszabály, de hozzátették, ezúttal általában véve bírálták az Orbán-kormányt.

"Vidéken is hajlamosak az emberek arra, hogy kifejezzék az ellenvéleményüket a kormány azon politikájával szemben, amellyel azt bizonyítja napi mint nap, hogy egyáltalán nem érdekli az ellenzék véleménye." - mondta az ATV-nek Marton Imre, az MSZP elnökségi tagja. A tudósítás megjegyzi, a tüntetés miatt komoly torlódás nem alakult ki, atrocitás nem történt.

Orbán Viktor felmentette a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökét

Publikálás dátuma
2019.02.22 19:22

Fotó: Orbán Viktor hivatalos Facebook oldala
Luszcz Viktor Stanislaw megbízatása március 14-ei hatállyal szűnik meg.
Felmentették a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökét, az erről szóló miniszterelnöki határozat a Magyar Közlöny pénteki számában jelent meg - írja az MTI. Orbán Viktor rendelete szerint Luszcz Viktor Stanislaw megbízatása március 14-ei hatállyal szűnik meg.