Fakivágások az Orczy-kertben - Flashmobbal demonstráltak a Keletinél

Publikálás dátuma
2016.06.07. 07:15
A földre feküdt aktivisták a kivágott fákat szimbolizálták a Greenpeace által szervezett flashmobon a Keleti pályaudvarnál FOTÓ:
Flashmobot szervezett a Greenpeace a budapesti fák megóvásáért, a mintegy ötperces villámeseményen a környezetvédők a római-parti, a városligeti és az Orczy-kerti tervezett vagy már megkezdett fapusztításokra hívták fel a fővárosiak figyelmét. Míg az aktivisták az utcán fakivágást imitáltak, az Orczy-kertben tegnap folytatódott a fák irtása.

Kidőlő fák robaja, láncfűrészek hangja töltötte be tegnap délután néhány percre a Keleti pályaudvar környékét: aktivisták egy csoportja a Greenpeace Magyarország szervezésében egy látványos flashmobakció keretében hívták fel az emberek figyelmét az esztelen budapesti fakivágásokra.

A cél az volt, hogy a fővárosiak ne csak halljanak a pusztításokról, hanem lássák is azokat; az aktivisták maguk feküdtek a földre a kivágott fák szimbólumaként, mert mint az esemény beharangozójában is jelezték: minden egyes fa halála súlyos veszteség a városnak, és a légszennyezés révén emberi életek sokasága is a tét. "Megmutatjuk, hogy nem felejtjük, mi készül a budapesti parkokban, és erre másokat is emlékeztetünk!" - írták.

Nem mondhatni, hogy a hatalom jelenlegi birtokosai a szívükön viselnék a budapesti zöldfelületek sorsát; a Kossuth térről, a József Nádor térről is pusztulniuk kellett a fáknak, de tavaly a Dagály fürdőnél is drámai pusztítást végeztek, 40-50 éves nyárfákat és platánokat irtottak ki. És még nincs vége: mint ismert, a Liget-projekt keretében több száz fát terveznek kivágni a Városligetben, holott egy idei közvélemény-kutatás szerint a budapestiek 75 százaléka új épületek létesítése nélkül akarja a liget megújítását.

A Római-partra tervezett mobilgát miatt ősszel 1500 fát tüntethetnek el a Duna-partról, itt lényegében egy egész erdőt terveznek megsemmisíteni. Az Orczy-kertben pedig a közvetlenül a Miniszterelnökség alá tartozó Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) bővítése miatt kell pusztulniuk a fáknak.

A fairtásokra tegnap nem csak a környezetvédők flashmobja emlékeztetett. Délelőtt az Orczy-kertnél újból láncfűrészek hangjától lett hangos a környék, folytatódtak a már korábban megkezdett fakivágások, annak ellenére, hogy Horváth József, az NKE főtitkára egy hónapja ígéretet tett arra, hogy amíg az eddigi terveket felül nem vizsgálják, egyetlen fát sem vágnak ki, és a fejleményekről a helyi lakosokkal is egyeztetni fognak.

A parkban 2013 októberében már kivágtak 131 fát, a pusztításról a lakosság és a helyi önkormányzat is csak utólag értesült. A fák egy részét "esztétikai okok" miatt ítélték halálra: például azért, mert takarták az egyetem épületeit. Most az NKE-hez tartozó sportkomplexum építése miatt vágnának ki további 146 fát.

A láncfűrészek zajára azonnal akcióba lendült az Orczy-park fáinak védelmére létrehozott riadólánc, a civil környezetvédők gyorsan a helyszínre értek, megakadályozva a további fakivágást. A favédők által készített fotókon jól látszik, hogy a munkások teljesen egészséges egyedeket vágtak ki. A kiérkező rendőrök igazoltatták az aktivistákat, majd rendőri közvetítéssel folytatódott a vita a favédők és a művezető között. Délután négy óra körül a helyszínre érkezett az NKE főtitkára is, aki újból ígéretet tett arra, hogy nem vágnak ki több fát - legalábbis a jövő hét keddre tervezett lakossági fórumig.

Szerző

Az Origo volt főszerkesztője kerül a Tények Extra élére

Publikálás dátuma
2016.06.07. 07:14
FOTÓ: Népszava
Pálmai L. Ákos, az Origo ex-főszerkesztője lesz a Tények Extra főszerkesztője - tudta meg a hvg.hu.

 A TV2 megerősítette információt, hozzátették, a Tények főszerkesztője továbbra is Kőhegyi Anna. Pálmai korábban már volt a TV2 munkatársa, így többek közt az Aktív szerkesztője. A Comment.com korábban azt írta, hogy Pálmai akár a Tények főszerkesztői posztjára is esélyes lehet, köztudott róla, hogy jóban van a hírigazgatóvá megtett Kökény-Szalai Viviennel. Márciusban jelentették be, hogy Pálmai távozik az Origótól, amikor ott is megtörtént a hatalomváltás: a Telekom eladta a portált a vs.hu által is MNB-botrányba keveredett New Wave Média csoportnak. Az új tulajdonos a Faktor.hu-tól érkező György Bence - Gábor László párosra bízta az Origo irányítását.

Szerző
Témák
TV2 Origo

Kirúgták mert baloldali

Baloldali meggyőződése miatt bocsátott el a Borsod megyei katasztrófavédelmi igazgatóság egy férfit. 

A Népszabadság szerint a megyei igazgató két másik személy jelenlétében közölte az alkalmazottal, egy honlapon arról olvastak, hogy korábban önkormányzati képviselőjelöltként indult az egyik miskolci egyéni választókerületben, és erről a munkáltatót nem tájékoztatta. A kirúgását összeférhetetlenséggel indokolták, és és azzal, hogy "a kormány politikai meggyőződésével nem feltétlenül azonos irányba politizál" - derült ki a férfi által rögzített beszélgetésből. Az elbocsátott valóban indult a 2010-es választásokon, ám szolgálati ideje alatt politikai szerepet, közszereplést nem vállalt. Később a Miskolci Törvényszék megállapította, hogy az alkalmazottat jogellenesen bocsátották el, aki az ítélettel az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH) fordult. A hatóság 1,5 millió forintra büntette a katasztrófavédelmi igazgatóságot.

Szerző