Terrorfigyelmeztetés Dél-Afrikában

Nemcsak a Közel-Keleten vagy épp a futball Európa-bajnokságra készülő Franciaországban kell komoly terrorcselekményekkel számolni, hanem immár a mindeddig “szélárnyékosabb” helynek számító Dél-afrikai Köztársaságban is hasonló fenyegetéssel kell szembenézni – figyelmeztették a pretóriai illetékeseket a brit hatóságok. 

Hasonló értelmű elemzést adott ki a múlt héten az Egyesült Államok dél-afrikai nagykövetsége is, arra utalva, hogy értesüléseik szerint mindenekelőtt a külföldiek és a nagy forgalmú bevásárlóközpontok elleni támadásoktól lehet tartani.

Azt nem hozták nyilvánosságra, milyen értesülések állnak az immár dupla figyelmeztetés mögött, mindeddig ugyanis nem kerültek napvilágra olyan adatok, amelyek szélsőséges muzulmán csoportok aktivitására utaltak volna a fekete kontinens legfejlettebb gazdaságú országában, az iszlám kisebbség nem is különösebben számottevő Dél-Afrikában. A Reuters hírügynökség jelentése alapján a brit értesülések főként Fokvárost és Johannesburgot jelölték meg, mint esetleges terrorcselekmények lehetséges helyszínét – bár Pretória a főváros, ám e két várost tekintik az ország fő turisztikai központjainak. Az amerikai nagykövetség figyelmeztetése kiemelte, hogy az óvintézkedések különösen fontosak most, az iszlám hívők minap kezdődött böjtidőszaka, a ramadán idején.

Szerző

Történelmi pillanat: Hillary Clinton a demokrata elnökjelölt

Publikálás dátuma
2016.06.07. 10:20
FOTÓ: Kevin Winter/Getty Images
Eldőlt, hogy Hillary Clinton lesz a demokraták elnökjelöltje a 2016-os elnökválasztáson. A volt külügyminiszter, exszenátor, egykori First Lady az AP hírügynökség számításai szerint már a mai hat előválasztás előtt bebiztosította elnökjelöltségét, átlépte a jelöltség megszerzéséhez szükséges bűvös határt. 

Ez történelmi pillanat: az Egyesült Államokban először fordult elő, hogy valamelyik nagy párt nőt indít harcba az amerikai elnöki posztért. Clinton nyolc évvel ezelőtt már ott állt a jelöltség küszöbén, akkor azonban Barack Obama – első afrikai-amerikaiként – lett az elnökjelölt. A Fehér Ház már jelezte: Obama hamarosan nyilvánosan is támogatásáról biztosítja volt külügyminisztere jelölését.

Bár ma még hat államban szavaznak, az AP a demokrata párti szuperdelegátusokat végigkérdezve számította ki, hogy Clinton már átlépte a jelöltség küszöbét. A volt külügyminiszternek 1812 kötött mandátumú delegátusa és 572 szuperdelegátusa van, míg vetélytársa, Bernie Sanders 1520 delegátust gyűjtött és 46 szuperdelegátus állt mellé.

A Clinton-kampány kedd estére tervezte az ünneplést, s jelezték, a még hátralévő államok szavazatai is számítanak. Bernie Sanders minden reményét Kaliforniába helyezte, azt remélte, ha ott sikerül nyernie, akkor még van esélye fordítani. A vermonti szenátor szóvivője bírálta a médiát, amiért a szuperdelegátusok támogatása alapján – szerinte elsietetten - máris elnökjelöltté nyilvánították Clintont. (Az összes küldött 15 százaléka szuperdelegátus, akiket nem kötelez, hogy az őket delegáló államban ki nyerte a demokrata előválasztást.) Hillary számára szimbolikus fontosságú Kalifornia, győzelmét beárnyékolná, ha veszítene a legnépesebb amerikai államban.

Hivatalosan a július 25-28-i demokrata konvención nyilvánítják elnökjelöltté Hillary Clintont.

Szerző

De hol a pénz?

A Fidesz fokozatosan leveszi a kezét arról, akit pedig a tavaly kitört brókerbotrányig - hosszú-hosszú esztendőkön keresztül - hűséges katonájának tekintett, hiszen Orbán Viktor kormányfőhöz egyfajta tribünbarátság fűzte. A kölcsönös futballszeretet és -támogatás okán. Tévedés azonban ne essék: illúziónak tűnik, hogy a kormányzati körök mindenben együttműködnének a nyomozóhatóságokkal, önös céljaik aligha engedik meg. Az önmaga teljesítményének kiválóságától eltelt Windisch László, az MNB pénzügyi felügyeleti jogkört gyakorló alelnöke sem teszi fel a kézenfekvő kérdést: Tessék mondani, hol van a pénz? Hol van a Quaestor ügyfelektől átvett 210 milliárd forintja?

A brókercsődről - jó bürokrataként - az MNB-alelnök hétfőn úgy nyilatkozott a Magyar Időknek: "A jelenlegi kormányzat értékelte a helyzetet és néhány hónapon belül szigorította a felügyeleti jogszabályokat, megerősítette az eszközrendszert." Ha hinnénk Windisch László purifikátori elhivatottságában, s abban, hogy 2013 tavaszától, amióta havi sokmillió forinttal díjazott posztját betölti, elérkezett a szigorúság kora, akkor nyugodtan hátradőlhetnénk karosszékükben. Még rossz befektetési szolgáltató választása esetén is. Megelőlegezett bizalmunkkal azonban illik óvatosan bánni. Hol volt a felügyeleti szigorúság akkor, amikor több hónapos helyszíni ellenőrzés után az MNB emberei, mint akik jól végezték a dolgukat, 2015 januárjában nyugodt szívvel távoztak a Quaestortól, mondván: szabályos keretek között történnek a dolgok? Történt mindez szűk két hónappal azt megelőzően, hogy a brókercég csődöt jelentett. Tán soha sem derül ki, hogy a felügyelet ellenőrei oly mértékben felkészületlenek voltak, hogy a nyilvánvalóan bűnszervezetben elkövetett csalás bűntette felett elsiklottak, vagy "a baráti céget nem bántunk" vezette őket véleményük megalkotásában. Jóindulatomtól vezéreltetve az előbbire szavazok. Azt viszont csak remélni tudom, hogy nem tévedek.

S vajon hol volt a legendás windischi szigorúság és óvatosság akkor, amikor a felügyeleti alelnök minden aggály nélkül aláírta a már roskadozóban lévő Quaestor 60 milliárd forintos kötvénykibocsátását. Tette ezt, mint a felelősségáthárítás művésze. Bár az orbáni politikusoktól megszokott gyurcsányozással ugyan nem élt, de azért megjegyezte: "egyes ellenzéki pártok az utóbbi hónapokban már teljesen nyíltan szervezik a demonstrációkat. Sajnos néhány jó szándékú károsult akaratán kívül a játékszerük lett." Ezek az "akaratgyenge" károsultak azonban - pártállástól függetlenül - a kártalanításon kívül mindössze egyet akarnak: biztonságos tőkepiacot, még az alacsonyabb hozam árán is.

Szerző