Konzuli védelem a foci Eb alatt - Regisztráció szükséges

A Külgazdasági és Külügyminisztérium felhívja a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságra utazó szurkolók figyelmét, hogy az utazás megkezdése előtt regisztráljanak konzuli védelemért a Konzuli Szolgálat honlapján, a konzuliszolgalat.kormany.hu-n.

Az indoklás szerint a Konzuli Szolgálat munkatársai - szükség esetén - akkor tudnak hatékonyan segíteni, ha tudják, hogy kik és hol tartózkodnak az országban. Minden városban, amelyben a magyar labdarúgó-válogatott pályára lép, a Konzuli Szolgálat állandó konzuli jelenlétet biztosít. A mérkőzés napján, illetve a mérkőzés napját megelőző és azt követő napon mobil konzuli egység is a szurkolók rendelkezésére áll. A konzuli kisbusz a szurkolói zóna közelében lesz. Minden elérhetőség - így a kisbusz 24 órás ügyeleti telefonszáma is - valamint számtalan hasznos tudnivaló olvasható a Konzuli Szolgálat honlapján.

Szerző

105 millióval bírságolta a jegybank az FHB-t

Az MNB 105 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki az FHB Jelzálogbank Nyrt.-re tiltott piacbefolyásolás miatt. A kibocsátó egyes – jelentős összegű – kötvényeinek jegyzésével kapcsolatosan félrevezető információt tett közzé - írja az MNB sajtóközleményében.

Az FHB Jelzálogbank Nyrt. (kibocsátó) 2012. december 20-án eurókötvényt bocsátott ki, amelyet 2013. május 16-án további rábocsátás követett. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) átfogó vizsgálat során észlelte, hogy a befektetők félrevezetésére, a kibocsátóval kapcsolatos befektetői értékelés torzítására alkalmasak a kibocsátó nyilvános közzétételi helyeken megjelentetett rendkívüli tájékoztatásai, amelyek szerint e kötvények kibocsátása „nem magyarországi befektetők részére” történt.

A jegybank megállapította, hogy a kibocsátó így félrevezető információkat tett közzé a befektetőknek. A hivatalos közzétételi helyen megvalósított piacbefolyásolás különös súlyú és nem kívánatos a tőkepiacon. A pénz- és tőkepiacok biztonságos működésének alapfeltétele az átláthatóság, az, hogy a befektetők és valamennyi szereplő számára – döntéseik meghozatalához – azonos módon elérhető, valós és objektív információk álljanak rendelkezésre kibocsátók pénzügyi, vagyoni és jövedelmi helyzetéről. A jogszerű tájékoztatás erősítése érdekében szigorította meg az MNB a közelmúltban kibocsátói felügyelési tevékenységét.

A piacbefolyásolás tilalmára vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt az MNB 105 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki az FHB Jelzálogbank Nyrt.-re, s személyi felelősségrevonási eljárást is indított. A jogkövetkezmény megállapításánál az MNB figyelembe vette többek között azt, hogy a félrevezető információ a kibocsátó saját tőkéjéhez képest jelentős összegű kötvény jegyzésével kapcsolatosan történt, valamint azt, hogy a félrevezető információ közzététele a tőkepiac megfelelő működéséhez elengedhetetlen transzparenciára vonatkozó szabályokat sértette meg - írták a közleményben.

Szerző

Káosz a Zsolnaynál - Felmondott 130 dolgozó

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. mintegy százharminc alkalmazottja szüntette meg munkaviszonyát azonnali hatállyal a vállalatnál kedd reggel - közölte Szabó Iván ügyvéd, a cégben 19 százalékos kisebbségi részvénycsomaggal rendelkező pécsi önkormányzat jogi képviselője.

Az érintettek "egy emberként" jöttek át a százszázalékos önkormányzati tulajdonú Ledina Kerámia Kft.-hez, hogy ott munkaviszonyt létesítsenek - hangsúlyozta Szabó Iván, aki hozzátette: a szerződéskötések tartanak. Szabó Iván felhívta a figyelmet arra, hogy a Zsolnay minden egykori munkavállalójával szerződést kötnek, kivételt azon vezetők képeznek, akik korábban "kompromittálták magukat".

A pécsi közgyűlés Ledina Kerámia Kft. néven céget hozott létre, hogy a Zsolnay - szerintük elkerülhetetlen - felszámolása esetén továbbvigyék a másfél évszázados gyár működését. Az ügyvéd úgy fogalmazott: "a manufaktúra munkavállalóinak most lett elegük az elszenvedett megaláztatásokból és csak az önkormányzatban, illetve az általa létrehozott cég nyújtotta tartós védelmében bíznak". Szabó Iván megjegyezte, a Ledina Kerámia Kft. (LK) általános jogutódlással veszi át a manufaktúra egykori dolgozóit annak ellenére, hogy ez nem lett volna kötelezettsége, ezt azonban a pécsi önkormányzat vállalta. "Így, akik például 25 évet dolgoztak a porcelánmanufaktúránál, az időszakot a Ledinánál létesített munkaviszonyukba beleszámítják" - magyarázta. Hozzátette, a manufaktúránál határozott időre szóló munkaszerződéssel alkalmazott dolgozókkal a Ledina határozatlan időre szóló kontraktust köt.

Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) Pécs polgármestere a témában tartott keddi sajtótájékoztatón elmondta, "szándékunktól és aktív cselekvésünktől függetlenül" jött létre az a helyzet, amely miatt az önkormányzat korábban megalapította a Ledina Kerámia Kft.-t. Kifejtette, a Zsolnay felmondott dolgozói a munkafeltételekre és a megromlott belső morálra hivatkozva jelentkeznek át tömegesen a Ledinába. Kijelentette: a dolgozók őrzik Zsolnay örökségét, "ők mindig becsülettel, elhivatottan dolgoztak azért, hogy Zsolnay Vilmos öröksége még hosszú évtizedeken keresztül vigye a város jó hírét". A polgármester leszögezte: "bármi legyen is a jövő útja, Pécs érdekeit, szándékait és elvárásait nem lehet kicselezni".

Szabó Iván a sajtóeseményen közölte, amennyiben az LK dolgozói ellen bármilyen eljárás indít a porcelánmanufaktúra, annak költségeit a önkormányzati cég magára vállalja. Mint mondta, a Zsolnay részéről feljelentések megtételét, illetve pereket várnak, de mindennek állnak elébe, "mivel úgy gondoljuk, hogy az igazság a mi oldalunkon áll".

A gyárban hetek óta nyomozás folyik, a céget felszámolás fenyegeti, amely összességében megalapoz egy rendkívüli felmondást - válaszolt Szabó Iván egy ennek okát firtató újságírói kérdésre. A gyár jövőjére vonatkozó kérdésre úgy reagált: "nem túl nagy az esélye annak", hogy a többségi tulajdonos kifizesse a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által május 18-án felmondott 413 millió forintos hitelt. Hozzátette: amennyiben kirendelik a felszámolót, a város vele egyeztet a gyár további működtetésének lehetőségéről. Az önkormányzat várakozásai szerint a Zsolnay-védjegyekkel is a felszámoló fog majd rendelkezni.

Szabó Iván az eseményen ismét megerősítette: a Zsolnay-védjegy megmentésén a manufaktúra kisrészvényeseivel összefogva fog gondoskodni a város. Páva Zsolt szólt arról is, hogy a Ledina Kerámia Kft. anyagi hátterét a hónap végig rendezik, amelynek érdekében - ha szükséges - a város költségvetését is módosítják.

Szerző
Frissítve: 2016.06.07. 19:26