Meneszthetik az elnököt

Publikálás dátuma
2016.06.08. 10:28
FOTÓ: ChinaFotoPress/Getty Images
Fontos részsikert aratott a venezuelai ellenzék a Nicolás Maduro elnök elmozdítására irányuló küzdelmében. 

A választási bizottság ugyanis érvényesnek minősítette azt az 1,3 millió aláírást, amely az államfő elmozdításához szükséges – közölte Jesus Torrealba ellenzéki vezető. Ezzel a leváltást célzó akció újabb része indítható meg, melynek végén akár meneszthetik is a súlyos gazdasági válságban lévő állam vezetőjét. A következő lépés az, hogy a petíció aláírói közül 200 ezer személynek ujjlenyomatával kell megerősítenie identitását. Ezt követően az ellenzéknek további négymillió aláírást kell gyűjtenie, ami az összes szavazó egyötöde. Csak ezután írhatják ki a népszavazást.

Az ellenzék a jelenlegi államfőt hibáztatja a súlyos gazdasági viszonyokért. Az olaj árának csökkenése rendkívül súlyos ellátási zavarokhoz vezetett. Fogytán az élelmiszer, gondok keletkeznek az áramellátásban, kevés a gyógyszer. Az ellenzék úgy véli, hogy a kormányzat hozzá nem értő módon kezelte a válságot, amivel még súlyosabb helyzetet idézett elő.

Sokan attól tartanak, hogy a hatóságok mindent elkövetnek a referendum megakadályozásáért. Kedden a rendőrség könnygázzal oszlatott fel egy ezerfős tüntetést. Aristobulo Isturiz alelnök azt közölte, idén biztosan nem rendeznek népszavazást.

Szerző

Pánik - Kínai gép száguldott egy amerikai felé

Veszélyes közjátékra került sor egy kínai vadászgép és egy amerikai felderítő gép között a Kelet-kínai-tengeren. Az amerikai parancsnokság szerint a kínai pilóta veszélyes manővert hajtott végre. Nemzetközi légi zónában nagy sebességgel haladt, s mindössze 30 méterre közelítette meg az amerikai RC-135-ös gépet.

Három hét alatt ez már a második hasonló incidens volt a vitatott tengeri szakasznál, ráadásul éppen akkor történt, amikor John Kerry amerikai külügyminiszter és Jack Lew pénzügyminiszter Pekingben tárgyaltak az évente megrendezett stratégiai és gazdasági párbeszéd keretében.

Amerikai közlés szerint gépük rutinbevetésen vett részt, amikor két kínai J-10-es vadászgép is feltűnt. Közülük az egyik tartott az amerikai felé. Vélhetően nem szándékos provokációról volt szó.

Szerző

Tüntető tömegbe lőtt a rendőrség - Diákok sérültek

Pápua Új-Guineában a rendőrség tüzet nyitott a kormányt bíráló fiatalok megmozdulására. Legalább nyolc személy megsérült Port Moresbyben, hárman közülük súlyosan – közölte az EMTV nevű helyi televízió. 

A diákok a parlament épülete elé vonultak, s a korrupciós botrányba keveredett miniszterelnök, Peter O’Neill lemondását követelték. Tiltakozásként a diákok egy hónapja nem vesznek részt a tanórákon.

Az egyik tüntető az ausztrál ABC csatornának elmondta, hogy a rendőrök közvetlenül a tömegbe lőttek. „Nem tudom, hány áldozat lehet” – fejtette ki. Az EMTV kórházi adatokra hivatkozva közölte az áldozatok számára. A kórház előtt, ahová a sérülteket szállították, nagy embertömegek keletkeztek.

2014-ben letartóztatási parancsot adtak ki O’Neill ellen. Feltételezések szerint több millió euró állami pénzt sikkasztott el.

Szerző