Meneszthetik az elnököt

Publikálás dátuma
2016.06.08 10:28
FOTÓ: ChinaFotoPress/Getty Images
Fontos részsikert aratott a venezuelai ellenzék a Nicolás Maduro elnök elmozdítására irányuló küzdelmében. 

A választási bizottság ugyanis érvényesnek minősítette azt az 1,3 millió aláírást, amely az államfő elmozdításához szükséges – közölte Jesus Torrealba ellenzéki vezető. Ezzel a leváltást célzó akció újabb része indítható meg, melynek végén akár meneszthetik is a súlyos gazdasági válságban lévő állam vezetőjét. A következő lépés az, hogy a petíció aláírói közül 200 ezer személynek ujjlenyomatával kell megerősítenie identitását. Ezt követően az ellenzéknek további négymillió aláírást kell gyűjtenie, ami az összes szavazó egyötöde. Csak ezután írhatják ki a népszavazást.

Az ellenzék a jelenlegi államfőt hibáztatja a súlyos gazdasági viszonyokért. Az olaj árának csökkenése rendkívül súlyos ellátási zavarokhoz vezetett. Fogytán az élelmiszer, gondok keletkeznek az áramellátásban, kevés a gyógyszer. Az ellenzék úgy véli, hogy a kormányzat hozzá nem értő módon kezelte a válságot, amivel még súlyosabb helyzetet idézett elő.

Sokan attól tartanak, hogy a hatóságok mindent elkövetnek a referendum megakadályozásáért. Kedden a rendőrség könnygázzal oszlatott fel egy ezerfős tüntetést. Aristobulo Isturiz alelnök azt közölte, idén biztosan nem rendeznek népszavazást.

Szerző

Theresa May már biztosra menne

Publikálás dátuma
2019.03.22 22:02

Fotó: AFP/ TOLGA AKMEN
A brit miniszterelnök utalást tett arra, hogy többség nélkül nincs újabb szavazás a megállapodásról.
A brit miniszterelnök egyenes utalást tett pénteken arra, hogy csak akkor terjeszti ismét az alsóház elé szavazásra a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodást, ha megvan a többség az eddig kétszer is elutasított egyezmény elfogadásához. Theresa May péntek este közzétett levelében az MTI összefoglalója szerint tájékoztatta az alsóházi képviselőket az EU-csúcsértekezletről, amelyen döntés született a Brexit halasztásáról. A halasztás hossza attól függ, hogy a londoni alsóház a jövő héten elfogadja-e az EU-val tavaly novemberben elért Brexit-megállapodást. May levelének megfogalmazása szerint azonban „ha úgy tűnik, hogy nincs elégséges támogatás az egyezmény jövő heti újbóli beterjesztéséhez”, vagy ha a ház ismét elveti a megállapodást, akkor kérhető a Brexit további halasztása a megállapodás életbe lépésének elmaradása esetére meghatározott április 12-i határidőn túl, de ebben az esetben az Egyesült Királyságnak részt kellene vennie a májusi európai parlamenti választásokon.
A huszonhetek és az Egyesült Királyság által egyaránt elfogadott megállapodás értelmében a korábbi 2019. március 29. helyett 2019. május 22. lesz az új határidő, amennyiben a londoni alsóház jövő héten elfogadja a kétszer már leszavazott kiválási szerződést. Újabb elutasítás esetén pedig a szigetország április 12-ig továbbra is az Európai Unió tagja maradna, de eddig jeleznie kellene, hogy mik a szándékai a továbbiakban.

„Kedveli Kim elnököt” – Észak-Korea elleni szankciókat vont vissza Trump

Publikálás dátuma
2019.03.22 21:01

Fotó: AFP/ SAUL LOEB
Egyelőre nem világos, hogy az Egyesült Államok elnöke mely büntetőintézkedésekre célzott.
Donald Trump amerikai elnök pénteken elrendelte a kormánya által Észak-Korea ellen életbe léptetett legújabb szankciók visszavonását. Az elnök Twitter-bejegyzésben közölte:
„az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma bejelentette, hogy további, széleskörű szankciókkal bővíti a már érvényben lévő szankciókat Észak-Korea ellen. Utasítást adtam az újabb szankciók visszavonására”.
A Fehér Ház nem válaszolt az újságírók részleteket firtató kérdéseire, így nem világos az sem, hogy az Egyesült Államok elnöke mely szankciókra célzott. Sarah Huckabee Sanders szóvivő csupán annyit mondott: Donald Trump
„kedveli Kim elnököt és nem gondolja, hogy ezek a szankciók szükségesek”.
Az amerikai kormány csütörtökön két kínai hajózási vállalat ellen hozott büntetőintézkedéseket, azzal vádolva a cégeket, hogy segítenek Észak-Koreának kibújni az érvényben lévő szankciók alól. A döntést azzal indokolták, hogy fenn kell tartani a nyomást Észak-Koreára annak érdekében, hogy Kim Dzsong Un feladja atomfegyver-programját.
Szerző