Bajban az oroszok

Publikálás dátuma
2016.06.09. 07:54
Időnként a doppingellenőr csak széttárja a kezét, mondván, nem tudnak versenyezni a doppinglaboratóriumok új vegyületeivel FOTÓ:
Az orosz állam is hathatós támogatást nyújtott ahhoz, hogy megakadályozzák az ország sportolói pozitív doppingtesztjeinek nyilvánosságra hozatalát. Ez derült ki a német ARD televízió újabb leleplező dokumentumfilmjéből, amelyet szerda este sugárzott a csatorna. Egy szakértő szerint a bizonyítékok alapján egyértelmű, hogy az orosz atléták számára nem szabad engedélyezni az olimpiai részvételt.

Az orosz kormányzat közvetlenül is érintett volt a pozitív doppingminták eltusolásában. Ez derült ki abból a dokumentumfilmből, amelyet tegnap késő este sugárzott a német közszolgálati csatorna, az ARD. A három doppingszakértő, Hajo Seppelt, Florian Riesewieck és Felix Becker által jegyzett filmben igen súlyos vádakkal illették Vitalij Mutko orosz sportminisztert.

Bizonyítékokat tártak elő arra, hogy a sportvezető személyesen akadályozta meg egy az orosz focibajnokságban, a Premjer Ligában játszó labdarúgó doppingtesztjének nyilvánosságra hozatalát. A filmből kiderült továbbá az is, hogy egy tiltott szerek használata miatt élete végéig eltiltott atlétaedző továbbra is aktívan segíti a sportolók felkészítését.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) jövő héten, június 17-én dönt arról, hogy érvényben marad-e a riói olimpiára is az orosz sportolók eltiltása. Ezért is jött az újabb dokumentumfilm a lehető legrosszabb időben az oroszok szempontjából.

A film egyik készítője, Hajo Seppelt a Deutschlandfunknak elmondta, azt vizsgálták, hogy Oroszország tartja-e már magát a doppingelőírásokhoz, s valóban nem alkalmazzák-e a doppingesetek miatt eltiltott edzőket. Három hónapon keresztül gyűjtöttek adatokat a témában, s lesújtó következtetésekre jutottak. Seppelt úgy véli, az IAAF Bécsben nem hoz kedvező döntést Moszkva számára. Mint mondta, bár a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a „hátsó ajtón” megpróbálja bejuttatni az oroszokat, szerinte ha a szakértői vizsgálatot veszik alapul, nem is születhet más döntés, mint az, hogy nem engedik az orosz atléták indulását az ötkarikás játékokon.

Egyenesen úgy véli, hogy akár a teljes olimpiai csapat részvételét megakadályozhatják. Ehhez azonban részletesen utána kellene menni az orosz doppingellenes ügynökség egykori vezetője, Gregorij Rodcsenkov vádjainak, aki nemrégiben megerősítette: szisztematikus, „felülről” segített doppingrendszert alakítottak ki. Mutko ezzel kapcsolatban tegnap azt közölte, a filmmel csak az volt a cél, hogy befolyásolják az IAAF döntését.

A napokban hozták nyilvánosságra a 2012-es londoni olimpián végzett doppingtesztek eredményét. Már újfajta módszerekkel vizsgálták a mintákat, vagyis olyan tiltott szereket is ki tudtak mutatni, amire a tudomány akkori állása szerint még nem volt lehetőség. Az orosz sajtó két lebukott sportoló nevét említette az ügyben: a kalapácsvetésben aranyérmes Tatjana Liszenkóét, valamint a súlylökésben ezüstérmes Jevgenyija Kolodkóét.

Két olimpiai bajnok kazah súlyemelő is ott van azok között, akiknél az új vizsgálat során bukkantak tiltott szerekre. Olasz, lengyel és kazah sajtóértesülések szerint a kétszeres - Pekingben és Londonban - olimpiai bajnok, 94 kilogrammos Ilja Iljin, valamint a női 53 kilogrammban Londonban győztes Zulfija Csinsanlo is az ismételt ellenőrzésen fennakadtak között van.

A NOB május 27-én közölte, hogy a 2012-es minták közül egyelőre 265-öt vizsgáltak újra, s olyan sportolók doppingtesztjét vették górcső alá, akik a riói olimpián is érdekeltek lehettek volna. A legújabb technológiával elvégzett vizsgálatokon öt sportágban hat nemzet összesen 23 sportolója akadt fenn, közülük nyolcan oroszok. A NOB május közepén jelentette be, hogy a 2008-as pekingi játékokon elvégzett doppingtesztek újravizsgálása során hat sportágban 12 ország összesen harmincegy sportolója bukott meg. Később kiderült, közülük 14-en oroszok. A nemzetközi bizottság azt is jelezte, hogy még egy pekingi minta eredménye mutatott abnormális értéket. A NOB neveket csak a B próbák elvégzését követően hoz nyilvánosságra.

Szerző

Meghalt Keshi, a nigériai focilegenda

Publikálás dátuma
2016.06.09. 07:53
FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Ötvennégy éves korában elhunyt Stephen Keshi, aki nigériai labdarúgóként és szövetségi kapitányként is nyert Afrika Kupát.

A szakember halálát a gyanú szerint szívroham okozta. Vezetésével a válogatott 2013-ban nyerte meg a kontinenstornát, előtte 19 évvel pedig játékosként volt Afrika-bajnok. Kapitányként és futballistaként rajta kívül csak az egyiptomi Mahmud el-Gohari nyert Afrika-bajnokságot.

Keshi 64-szer szerepelt a nigériai nemzeti együttesben, szövetségi kapitányként a nigériain kívül a togói és a mali válogatottat is irányította.

Szerző

Hidvégi és Kovács indulhat tornában

Az előzetes várakozásoknak megfelelően Hidvégi Vid és Kovács Zsófia képviseli a magyar színeket tornában az augusztus 5-én kezdődő riói olimpián. Kovács István férfi és Draskóczy Imre női szövetségi kapitány jelölését a Magyar Torna Szövetség (MATSZ) elnöksége jóváhagyta, ezzel hivatalossá vált, hogy ők lesznek ott Brazíliában.

Az áprilisi riói tesztversenyen Hidvégi mellett Kardos Botond, Kovács Zsófia mellett pedig Makra Noémi is kvótát szerzett, de az ötkarikás eseményen csak egy-egy magyar tornász indulhat. Kovács István már korábban jelezte, hogy a tavaly vb-ötödik Hidvégit jelöli majd, míg Draskóczy a vasárnap véget ért berni Európa-bajnokságon nyújtott teljesítménytől tette függővé az induló személyét. Kovács Zsófia Svájcban felemáskorláton ötödik, ugrásban hetedik volt, Makra viszont egyik szeren sem jutott döntőbe.

"Eddig is úgy készültünk, hogy megyek Rióba, örülök, hogy már hivatalosan is így van – idézte a MATSZ a 29 éves Hidvégit. – Kemény munkába kezdtünk, a cél a 6.8 kiinduló pontú gyakorlat lovon, az utazásig a Tornacsarnokban készülök, de addig még lesz két világkupám, amelyen elindulok."

A 16 éves Kovács Zsófia azt mondta, az előzetesen megfogalmazott válogatási elvek alapján számított rá, hogy olimpiai résztvevő lesz. "Nagy körülöttem a felhajtás, sok a médiaszereplés, ehhez nekem még hozzá kell szoknom. A célunk az, hogy a második ugráson erősítsünk, és egy új kötőelemet gyakorolok felemáskorláton, ezt pedig szeretnénk beépíteni a gyakorlatba" – magyarázta olimpikonunk.

Szerző